Skocz do zawartości

Zdjęcie

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1892 odpowiedzi w tym temacie

#1221 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 wrzesień 2015 - 14:00

Kupować nowy łańcuch jak najszybciej, czy jeszcze jeździć na tym łańcuchu co mam, dopóki nie zacznie skakać ?

Jeżeli stary zacznie skakać to łohoho jak nowy będzie skakał :D

Proponujecie kupić jeden łańcuch czy dwa/trzy i zmieniać co jakiś określony przebieg ?

U mnie takie rozwiązanie się sprawdza.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#1222 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 08 wrzesień 2015 - 14:11

Pytam się "czy mam kupić jeden łańcuch, dwa, czy trzy"

Ty zaś odpowiadasz:

U mnie takie rozwiązanie się sprawdza.

:D

Jeżeli stary zacznie skakać to łohoho jak nowy będzie skakał :D

Nie wiem. Jak mi pierwszy skakał, to kupiłem nowy i on działa poprawnie.

#1223 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 08 wrzesień 2015 - 14:27

To fenomen którego zupełnie nie rozumiem..

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#1224 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 wrzesień 2015 - 15:44

Pytam się "czy mam kupić jeden łańcuch, dwa, czy trzy"

Ty zaś odpowiadasz:
:D

Sorry, przeczytałem "kupić jeden, dwa, trzy" (w sensie, że to nie ma znaczenia). Jak dla mnie optimum to dwa.

No tylko, że tak jak pisze X-RAY, takie coś, że nowy nie skacze, a stary skacze nie ma się prawa dziać. Jeżeli takie cuda są u Ciebie to nie wiadomo co się sprawdzi :D

Ja tutaj upatruję efektu placebo - założyłeś nowy to nie może skakać. Ewentualnie wcześniej nie skakał, tylko tak Ci się wydawało. Problem w tym, że błędnie rozumujesz. To, że skacze to nie wina samego łańcucha, tylko właśnie zużytej kasety. W momencie jak kaseta jest zajechana to działa na niej łańcuch zajechany równo z nią, a właśnie nowy będzie skakał!

Ragazza Ravennesa

#1225 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 08 wrzesień 2015 - 15:53

Możliwe, że się jakieś oczko "rozkleiło" i się nie mieściło między koronkami :D
Gdyby łańcuch nie skakał, to do głowy by mi nie przyszło, że trzeba wymienić.

#1226 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 wrzesień 2015 - 16:23

A jesteś pewien, że ten łańcuch skacze, bo jest wyciągnięty? Może po prostu przerzutka była minimalnie niedoregulowana?

@mikroos, zmierzyłem z ciekawości mój łańcuch suwmiarką. Na 6-ciu parach ogniw (jak zaleca mierzyć producent) mierzy... 132.5mm. Czyli nie osiągnął jeszcze nawet limitu Campagnolo 132.6mm :) Oto dlaczego nie przeskakuje. Drugi ma zapewne podobne wyciągnięcie, bo jeżdżę na nich równo.

Aż strach pomyśleć co by było, gdybym założył nowy łańcuch - kaseta prawdopodobnie by go przyjęła! Po 18kkm!

Ragazza Ravennesa

#1227 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 postów

Napisano 08 wrzesień 2015 - 16:42

to załóż, jestem bardzo ciekawe czy kaseta go przyjmie :)

#1228 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 wrzesień 2015 - 16:52

To kup mi, bo mnie się nie spieszy wydawać kasy na nowy łańcuch :D

• kaloo lubi to

Ragazza Ravennesa

#1229 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 08 wrzesień 2015 - 16:54

a jaki masz caly naped i jaki lancuch?

#1230 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 wrzesień 2015 - 17:55

Kaseta i łańcuchy Veloce, korba Chorus.

Ragazza Ravennesa

#1231 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 wrzesień 2015 - 23:15

Bo ty Greek ze starej włoskiej szkoły jesteś :)

Obecnie szimanowcy jako nowy łańcuch zakładają 132,6 i dla tego im przymiary mówią po 1000km, że do wymiany.

Wydaje mi się też, że  lubelaczek nie do końca kuma zjawisko przeskakiwania łańcucha. To taka fajna przypadłość, że jak mocniej przydusisz na pedał, to ci zębatka przepuszcza o jedno ogniwo i następuje takie zerwanie nogi w dół, po prostu łańcuch się śliźnie na zębatce. Czy ty tak miałeś?

• Greek lubi to

#1232 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 10 wrzesień 2015 - 13:28

Rozmowa idzie do przodu, a ja nie wiem co robić :(
Powiedzmy, że kasetę zostawię, skoro nie jest zjechana.
Kupować nowy łańcuch jak najszybciej, czy jeszcze jeździć na tym łańcuchu co mam, dopóki nie zacznie skakać ?
Proponujecie kupić jeden łańcuch czy dwa/trzy i zmieniać co jakiś określony przebieg ?

Przedewszystkim zmierz ten łańcuch i gdy pomiar wzskaże jednoznacznie na zużycie( wyciągniecie 1%), to wtedy wymieniaj. Nowy łańcuch spokojnie powinien sie przyjąć, kaseta nie jest zajechana co widać po profilu zębów i jest w stanie jeszcze sporo przejechać. Nie jest wcale fenomenem iż stary łańcuch skacze, a nowy się przyjmuje. Z uwagi iż nie należe do osób utrzymujących napęd w nieskazitelnej czystości zwłaszcza w  rowerach zimowych, to takie przypadki mnie się zdarzały w momentach gdy:

1) łańcuch był z beleczego( ot tani niskopółkowy sram 830, 850)  i po 1000 km pomiar potrafił wskazywać powyżej 1,5% jego wydłużenia, tulejki jak i ogniwa na tyle miękkie, że nie wyrządzały szkód zębom koronek. Przeskakiwał bo nie trafiał w zęby.

2) łańcuch był na tyle suchy, iż ogniwa ( wystarczy 2) pracowały z oporem. Rezultat nie trafianie w zęby, przeskakiwanie.

Nie wiem jaki styl preferuje kolega , jednak przy twardej jeździe na pedałach szczególnie na hopkach też potrafi przeskoczyć zwłąszcza gdy tylna przerzutka ma tendencje do cofania za sprawą miekkiej spreżyny( przerzutki sh w niższych grupach)

Wracając do pytania czy jeździć systemowo? Obecnie ceny przyzwoitych łańcuchów  to nie jest jakiś tam wygórowany koszt i uważam, że wystarczy jeden dobry łańcuch odpowiednio dobrany do twardości kasety. Widzę u Ciebie  CS HG 50- 9s lub podobną Sunrace i dobrym zestawieniem  do tego typu kaset Cro-Mo i ze stali średnio utwardzanej( starsze 7 i 8s) jest  tani PC 951. Stosuje takie rozwiazanie i spokojnie na takim jednym łańcuchu za 70 pln przejeżdżam ~ 12-14kkm, a więc czy warto kombinować przy takich kosztach? Fakt waga zawodnika przy nagłych zrywach, czy podjazdach też się  % przekłada na zużycie podzespołów jednak i tak nie jest na tyle duże by przy obecnych kosztach specjalnie kombinować. Na przyszłość gdyby okazało sie że kaseta już zionie ostatnim tchem to i na nią jest sposób:

kaseta.JPG

Po tym zabiegu przejechałem drugie tyle.

CykloOpole !!! :)

#1233 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 wrzesień 2015 - 10:15

Przymiary to pic na wodę. Wiele razy o tym na forum było. Zużycie na styku rolka-płytki nie ma wpływu też na kasetę ani tarcze korby. Jedyny miarodajny pomiar to długości łańcucha suwmiarką. Można robić na boku łańcucha, tylko trzeba dość dokładnie się "wstrzelić" w pierwszy sworzeń. Alternatywa to porównanie długości z nówką o takiej samej liczbie ogniw na równym gwoździu wbitym idealnie w poziomie w ścianę.
Ja przyjmuję, że 0,5 mm na 10 ogniwach wskazuje na łańcuch w fazie przyspieszonego już zużycia (powłoka na sworzniach już się wyciera mocno).

#1234 D2mian

D2mian
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 07 październik 2015 - 20:19

Mam małe pytanie.

Zbyt mocno skróciłem łańcuch i chciałbym doczepić te 4 ogniwa które wypiąłem. Czy nie osłabi to łańcucha, a może nie ma to znaczenia przy jednorazowej akcji?

#1235 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 październik 2015 - 20:45

Bezpieczniej będzie użyć spinki.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1236 D2mian

D2mian
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 07 październik 2015 - 20:46

Spinka już jest tylko zbyt mocno skróciłem łańcuch...czy użyć drugiej spinki a może lepiej skuć łańcuch?

#1237 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 październik 2015 - 21:36

Użyj drugiej spinki zamiast skuwać łańcuch. No, chyba że masz oryginalny pin (mam na myśli nową część zamienną, a nie pin wybity z łańcucha, który będziesz próbował wcisnąć z powrotem - to proszenie się o problem)- wtedy możesz się bawić. Choć i tak spinka jest wygodniejsza ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1238 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 18 październik 2015 - 20:42

Czy ma ktoś wypraktykowaną spinkę do łańcuchów campagnolo C10 inną niż tą od KMC dedykowaną do C10, która również działa prawidłowo?

http://allegro.pl/2s...5284519239.html

#1239 gello1

gello1
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • SkądLublin/Kraśniczyn

Napisano 18 październik 2015 - 21:44

Connex

#1240 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 październik 2015 - 22:46

Czy ma ktoś wypraktykowaną spinkę do łańcuchów campagnolo C10 inną niż tą od KMC dedykowaną do C10, która również działa prawidłowo?

http://allegro.pl/2s...5284519239.html

KMC S10 ;)

Ragazza Ravennesa

Dodaj odpowiedź