heja,
musze kupic 2 łancuchy do mojej szosy i sie zastanawiam czy wzi±æ tiagre 4601 czy ultegre 6700.Czy jest jakas wieksza roznica w wytrzymałosci? cena wieksza o prawie 30zł. Naped mam 6700 w tej chwili cały
Napisano 11 listopad 2015 - 06:52
Napisano 05 marzec 2016 - 11:16
Witam. Zamierzam wymienić łańcuch w szosie, mam tribana 540, kaseta Shimano Tiagra 10 rzędowa, przerzutki Shimano 105, korba pozasystemowa. Zastanawiam się jaki łańcuch wybrać, czy Shimano Tiagra CN 4600, czy może Shimano Ultegra CN 6701, a może jakiś inny będzie w tym przypadku lepszy?
Napisano 06 marzec 2016 - 09:34
Zgoda co do Conneksa, ale tylko wyższe modele z powłokami antykorozyjnymi mają sens. Tanie Conneksy są IMHO niewiele lepsze od Shimano, za to szalenie drogie.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 06 marzec 2016 - 12:28
Mam jeszcze pytanie odnośnie łańcuchów KMC:
1. https://www.centrumr...kmc,574551.html
2. https://www.centrumr...kmc,574549.html
znalazłem dwa takie łańcuchy do napędu 10 rzędowego, czym w zasadzie się one różnią (oprócz ceny i wagi), czy zwykły amator odczuje różnice między tymi dwoma łańcuchami? Jak one wypadają w porównaniu do Campy?
Napisano 06 marzec 2016 - 12:56
Szczerze? Jedyna różnica to drążone sworznie w tym droższym, skutkujące niższą o 9 g wagą na 114 ogniwach. Choć swoją drogą -9g za 60 zł dopłaty to i tak nie jest jeszcze tak źle. Jak już nie masz na czym zrzucać to czemu nie.
Przy okazji gratuluję znajomości języka angielskiego obsłudze Centrum Rowerowego ;-) .
No bo jak wytłumaczyć takie kwiatki, znalezione w opisie na ich stronie:
Złączki oraz piny zostały wykonane ze specjalnego aluminium o podwyższonej trwałości, co zapobiega jego wyciąganiu
Nie każdy alloy to zaraz stop aluminium.
Widziałem już wiele siodełek na prętach aluminiowych lub karbonowych (gdzie napis głosił FeC Alloy albo Carbon Steel) oraz magnezowych (tam z kolei był napis Manganese), ale aluminiowy łańcuch widzę pierwszy raz.
Zapewne chodziło o takie zdanie (znalazłem w katalogu KMC http://kmcchain.us/w.../ChainGuide.pdf )
High-End steel alloy material Pins and plates, made from a special steel alloy composition, reduces chain stretching and thus prolongs chain life.
Napisano 06 marzec 2016 - 15:06
Poprostu "alloy" oznacza stop "Aluminium alloy" - stop aluminium, "High - End steel alloy" - najwyższej jakości stop stali
Napisano 06 marzec 2016 - 17:04
KMC serię X chwali sporo osób. Niemniej ja polecam sramy, w zeszłym roku testowałem łańcuchy i w korelacji cena- przebieg najlepiej wypadły właśnie one.
Campagnolo owszem najmocniejszy, tyle że w jego cenie można mieć dwa sramy które na pewno będą lepsze niż jeden campa
Napisano 06 marzec 2016 - 20:06
Napisano 17 marzec 2016 - 13:20
Bardzo wątpię.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 17 marzec 2016 - 19:20
Moim zdaniem kaseta da radę, może czasem przeskoczyć łańcuch jak mocniej depniesz. Po kilku setkach łańcuch się dotrze do kasety i będzie dobrze. Miałem kiedyś kasetę wizualnie dużo bardziej zjechaną niż ta na foto i nie było problemu z nowym łańcuchem.
Napisano 17 marzec 2016 - 19:40
Witam, a czy ktoś bardziej doświadczony powie mi czy moja kaseta przyjmie jeszcze nowy łańcuch?
To zależy jak rozciągnięty był na niej łańcuch. Jeśli powyżej 0.7% to raczej nie. Zwykle jeśli pojawia się takie pytanie świadczy że odp jest "nie" Z mojego (bolesnego) doświadczenia mogę powiedzieć, że jeśli łańcuch przeskakuje na kasecie to nic się raczej nie dotrze. A jeśli nawet to po takim "dotarciu" obie dotarte części będą do wyrzucenia. Raczej nie warte setek kilometrów które zajęło by takie docieranie.
Nowa kaseta to nie majątek, więc kupuj nową i ciesz się niezastąpionym uczuciem precyzyjniej zmiany biegów
Napisano 18 marzec 2016 - 01:53
Załóż nowy łańcuch i sprawdź. Nie masz nic do stracenia. Jeśli będzie delikatnie przeskakiwać, to można spróbować przeczekać. Jeśli nie , będziesz miał do nowej kasety.
Nie zgodzę się z moim przedmówcą - po dotarciu nic złego się nie stanie.
Generalnie ta kaseta nie wygląda jeszcze źle. W każdym razie jeśli nowy łańcuch się nie przyjmie, to ja bym jeszcze na niej jeździł ze starym łańcuchem, obserwując tylko tarcze w korbie, czy ich zbytnio nie zjada. Chyba że chcesz zajeździć wszytko na raz.
Napisano 18 marzec 2016 - 09:27