Mam podobne zestawienie - przerzutka i klamkomanetki 5700 - 10sp, kaseta 4600 - 10sp, łańcuch 6701 i wszystko hula. Tak jak pisze mikroos - najprawdopodobniej masz źle ustawioną indeksacje przerzutki. Powinno pomóc solidne wyregulowanie - np. śrubą baryłkową przy przerzutce (przy zakończeniu linki)
Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Napisano 31 styczeń 2018 - 17:00
Łańcuch Shimano 11s HG601 (105) przy przebiegu ok. 3-4kkm (większość na trenażerze) zaczął dziwnie przeskakiwać od czasu do czasu. Przymiar 0.75 nie wpada czyli nie wyciągnięty. Rzuciłem okiem z bliska i dopatrzyłem się pęknięcia na płytce zewnętrznej, która miała być powodem tego przeskakiwania, dlatego poszedłem kupić spinkę żeby wymienić to jedno ogniwo... Przy zdejmowaniu dopiero zauważyłem kilka więcej pęknięć na innych ogniwach, w sumie ok. 15 (!!!!!)
Czy coś w związku z niewłaściwym użytkowaniem łańcucha mogło to spowodować? Wszystkie zęby na kasecie i korbie są proste jak być powinny.
Może ktoś zetknął się z informacjami o wadliwej partii tego modelu łańcucha? Jedyne co udało mi się znaleźć to podobny problem opisywany kilka lat temu dot. łańcucha Ultegry 6700 na zagranicznych forach. Podobno wtedy Shimano się nie odniosło to tej wady. Nie mam niestety paragonu zakupu ze sklepu gdzie kupowałem łańcuch, czy istnieje opcja zwracać się z reklamacją bezpośrednio do Shimano (lub Shimano Polska)?
Napisano 31 styczeń 2018 - 18:03
Nie licz na to. Co mozesz zrobic, to wyslac zdjecia do nich z odpowiednim wyrazeniem swojego rozczarowania jakoscia ich produktu.
Nie wiem jak w PL ale zazwyczaj tego typu kontakt z producentem daje rezultat, wymiane czesci/sprzetu.
Napisano 31 styczeń 2018 - 20:53
Przejdź się do najbliższego SSC (Shimano Service Center), o ile masz takie w pobliżu. Jeżeli tak jak piszesz łańcuch nie jest zużyty (przy 11sp za taki uważa się wyciągnięcie powyżej 0.5%) to takie rzeczy załatwia się bez paragonu, no chyba że trafisz na "Janusz Center" to wtedy może być różnie.
#1530 Gosc_tobo_*
Napisano 01 luty 2018 - 22:39
Gdybam że to zasługa kiepskiego materiału użytego do wyprodukowania jakiejś partii łańcuchow.
Wspomniałeś o 6700 ultegra, ja tego problemu w tych łańcuchach nie spotkałem.
Dawno temu ten problem był też w najwyższym modelu łańcucha Sram.
Napisano 18 maj 2018 - 08:25
Pytanie: Czym wizualnie różnią się te dwie spinki:
http://www.kmcchain...._cross-11_speed
http://www.kmcchain...._cross-11_speed
tzn czy jest jakaś różnica w naniesionych oznaczeniach... albo widoczna różnica kształtu... jednym słowem... trzymając spinkę w ręce jesteśmy w stanie powiedzieć, że jest ona reusable albo non-reusable ?
Napisano 07 czerwiec 2018 - 12:19
Panowie mam pytanie...w rowerze siedzi łańcuch KMCX-11, zamierzam jezdzić na trzy łancuchy (zmieniać co 500-600km), a dwa pozostałe które posiadam to sram PC-1110 kupowane do roweru mtb. Podpowiedzcie dogadają się one z napędem szosowym i czy w ogóle jest sens mieszać producentów, wiadomo sram może się szybciej wyciągać lub odwrotnie
Z góry dzięki...Pozdrawiam
Napisano 07 czerwiec 2018 - 16:25
Zawsze zakładaj najkrótszy. Rób to po prostu wzrokowo, dłuższy o 1mm zostaje na gwoździu, krótszy idzie na rower. Trzymanie się jakichś dystansów nie ma sensu, może się okazać, że nie rozpoznasz nawet który z nich jest tym krótszym po takim przebiegu.
Stosując tę metodę nie ma znaczenia jakiej firmy masz łańcuchy, bo tak czy siak zawsze zakładasz najkrótszy.
- EmPe lubi to
Napisano 07 czerwiec 2018 - 18:06