Pytanie czy taka sama będzie opcja przy łańcuchu 9s i kasecie 11s =D
Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Napisano 22 październik 2020 - 22:45
I dwa, czy przednia przerzutka dobrze przepycha ten węższy łańcuch? Czy nie wypadnie na mufę podczas zmiany i czy na blat go wepchnie za jednym klikiem? Na pewno będzie ona wymagała dokładnej regulacji pod wąski łańcuch.
Inna kwestia to cena. 8s to pewnie ze 30-40zł, 11s to już stówka minimum. Po co taki numer? O jeden skok rzędowości jeszcze ok, ale o więcej? Bez sensu.
Napisano 23 październik 2020 - 04:48
czy [zęby kasety] dobrze wchodzą do środka?
Prześwit ogniw we wszystkich łańcuchach od 7-rzędowego wzwyż jest taki sam. Jedyna różnica to grubość oraz ewentualnie kształt blaszek.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 23 październik 2020 - 06:48
U mnie wygoda, wolę mieć 2 czyste i gotowe do założenia łańcuchy jednego typu niż trzymać taki set per-rower. W przypadku szosy (11) i mtb (12) koszt topowego łańcuch a i tak jest zbliżony, łańcuch w rowerze żony (10) to pewnie pojeździ przez najbliższe 5 lat więc koszt jest bez znaczenia.Inna kwestia to cena. 8s to pewnie ze 30-40zł, 11s to już stówka minimum. Po co taki numer? O jeden skok rzędowości jeszcze ok, ale o więcej? Bez sensu.
Tak jak pisałem jedynie mieszczuch (9) dostaje dedykowany łańcuch ze względów ekonomicznych, używam go w najróżniejszych warunkach, nie mam czasu ani chęci żeby za bardzo dbać o napęd - czasem łatwiej mi wymienić łańcuch niż go czyścić. Za kasetą klasy alivio i chińską zębatką NW też płakać nie będę
W przyszłym roku młody dostanie nowy rower, pewnie z napędem 1x9 to przynajmniej tu będzie łatwiej bo będę miał worek sprzętu od mieszczucha i starego MTB.
Napisano 23 październik 2020 - 08:59
Hmm, no może. Wiem, że 8s vs 9s koronki odchudzono o chyba 0,2mm, a czy do 12s nic się nie stało, to tego się nie spodziewałem. W sumie ciekawe.Prześwit ogniw we wszystkich łańcuchach od 7-rzędowego wzwyż jest taki sam. Jedyna różnica to grubość oraz ewentualnie kształt blaszek.
Napisano 23 październik 2020 - 12:13
Kiedyś słyszałem, że łańcuchy dla Shimano robi KMC. Czy to się zmieniło? Wg. artykułu na Bikerumor Shimano produkuje wszystkie części we własnych fabrykach.
None of their components are actually made by a 3rd party manufacturer, Shimano makes virtually everything they sell.
Napisano 23 październik 2020 - 12:25
"None" oraz "virtually everything" nie są swoimi przeciwieństwami. Jedno ze stwierdzeń musi być fałszywe.
Natomiast pogłoska o KMC nigdy nie została w wiarygodny sposób potwierdzona.
Napisano 23 październik 2020 - 12:37
Kiedyś słyszałem, że łańcuchy dla Shimano robi KMC. Czy to się zmieniło? Wg. artykułu na Bikerumor Shimano produkuje wszystkie części we własnych fabrykach.
Nawet jeśli to tylko łańcuchy low-end. Wszystko powyżej 105 jest "made in japan". A nie sądzę by KMC miało fabrykę w Japonii. Ile osób tyle opinii ale wg mnie łańcuchy shimano "made in china" są beznadziejne a "made in japan" przyzwoite. Od chińskich shimano już lepsze są łańcuchy zwyczajnie chińskie (np. YBN - po sezonie na trenażerze byłem przekonany, że pójdzie do kosza a on dzielnie trwał).
- sirkozi lubi to
Napisano 23 październik 2020 - 12:56
A to jest prawda bez najmniejszej wątpliwości. Np. rękawiczki robi dla nich zewnętrzny wykonawca z Pakistanu, narzędzia PRO robi w większości Bike Hand, a siodełka (przynajmniej kiedyś) robiła Selle Italia - i to akurat mam potwierdzone bezpośrednio u źródła.
Napisano 12 listopad 2020 - 18:55
Ja bym kupił drugi i używał, aż osiągnie 0,75, po czym wrzucił ponownie stary.
- Marcin321 i Bzyk lubią to
Napisano 18 listopad 2020 - 09:42
https://www.dobrerow...l-z-rozpylaczem
Używam ich środka do czyszczenia roweru i jest rewelka, więc chyba tego spróbuję.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- EmPe lubi to