Jakie Kupić Opony?
Napisano 30 lipiec 2012 - 22:19
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 31 lipiec 2012 - 09:40
(bo mam do wymiany jedną opone, wiec nie wiem czy musze kupic dwie nowe, czy tylko jedną, ale nie chce kupic takiej samej )
Napisano 31 lipiec 2012 - 09:58
pozdrawiam
Napisano 31 lipiec 2012 - 10:00
... w dobie kryzysu, tak czasami robiłemtak z ciekawości zapytam, czy sa jakies przeciwskazania do uzywania dwoch roznych opon z przodu i z tylu? w mtb to czesto stosowana praktyka, a jak to wyglada na szosie?
(bo mam do wymiany jedną opone, wiec nie wiem czy musze kupic dwie nowe, czy tylko jedną, ale nie chce kupic takiej samej )
tyle tylko że, lepsza na tył
oczywiście to "różnych opon' rozumiem że , się tyczy
opon o tych samych parametrach .... ?
jarek ;-)
Napisano 31 lipiec 2012 - 10:50
Ja tam zaufałem większości i wybrałem conti 4000s
Co do SCHWALBE LUGANO nie wiem czy zauważyliście ale boki ma inne niż środek ;-) Mam taką aktualnie wsadzą na przód i tył bo szkoda mi ich wyrzucić i trzeba je zajechać na suchym, prawda trzymają (sprawdzałem na rodzie gdzie praktycznie zszedłem do końca bieżnika i trzymała ) lecz gdy ostatnio jechałem w deszczu nie miałem odwagi jej sprawdzić na rondzie :-/
PS.
Co do tej continental grand prix 4 season to pobliski kolaż ma taką w swoim rumaku i nabij już na niej ponad 12k km ! :-P i dalej jeździ xD lecz w tym sezonie skończy chyba swój żywot :-|
Napisano 31 lipiec 2012 - 11:28
Panowie, opony wytrzymują, tak 10 k 50 k ...................... a może po prostu czasem śpuście powietrze z nich i zobaczcie jakie są płąskie na środku, taka opona już sie nadaje wyłącznie na ..trenażer , trening do wytyrania , bo taka , która coś trzyma ma profil owalny ( okrągły) i nie czuć spłaszczenia pod paluchami .
Zazwyczaj to występuje po ok 2-3 tysiaków.
to co widze czasem w rowerach klientów to porażka, ale co tam, nie widać oplotu więc dawaj do przodu, da sie te 10 k zrobić
Poza tym trzymanie na mokrym dużo zależy od ciśnienia, podawał już ktoś na forum, że powinno sie zmienijszyć ciśnienie w takich warunkach o 1 atm , aby opona miała lepszy kontakt z podłożem.
Tak samo zależność trzymania - rodzaj asfaltu a tego, rodzaji i modeli nie brakuje na naszych drogach.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 31 lipiec 2012 - 19:20
Napisano 02 sierpień 2012 - 11:19
Napisano 03 sierpień 2012 - 12:11
A co sądzicie o takiej oponie:
http://www.dobrerowe...32c-p-8577.html
potrzebna jest mi opona nie za wąska (do roweru trekingowego) na której mógłbym jeździć po szosie, ścieżki rowerowe, szutrowe itp. Zależy mi też żeby miała małe opory toczenia na asfalcie.
pozdrawiam
Bogdan
#2155 Gosc_Bullet_*
Napisano 04 sierpień 2012 - 23:07
Nie wiem jak tam te Detonatory, nie jezdziłem na nich. Ultrasporty wytrzymałe, zero gumy, słabiej trzymają na mokrym. Do treningu jedne z najlepszych. Mają dobrą gumę - używane na trenażerze nie ,,pylą'' w porównaniu np. do Michelin czy CST w tej cenie.
#2158 Gosc_marvelo_*
Napisano 06 sierpień 2012 - 00:33
Mam ją na przednim kole od paru dni (kupiona w Decathlonie z kolegą na spółkę w dwupaku - wyszły po 80zł/szt.). Waga 199 g (700x23). Trochę wąska w porównaniu do Michelina Lithion 2 o tym samym rozmiarze (rzeczywista szerokość 22,5 mm, a Lithion 25,5 mm), wyraźnie wyczuwalne wzmocnienie pod bieżnikiem. Podczas toczenia wydaje trochę mniej "pusty" dźwięk niż Michelin Pro2Race, którą miałem wcześniej z przodu, ale toczy się ładnie. Opinie ma raczej dobre, ale sam nie mogę jeszcze wiele powiedzieć. http://velonews.comp...er-tires_118587
Napisano 06 sierpień 2012 - 17:42
P.S Spike, nigdy nie popełniasz błędów ortograficznych? Ja idę dopiero do I klasy liceum, więc mam jeszcze czas na bycie takim orłem jak Ty.