Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie Kupić Opony?

4760 odpowiedzi w tym temacie

#2181 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 15 sierpień 2012 - 18:11

Z tych co wymieniłeś bierz Slickstera i będzie dobrze

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#2182 zarethul

zarethul
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 sierpień 2012 - 19:34

h/k Dzieki, ale 35 na pewno nie wejdzie w rame.

Ostatecznie wybrałem się do sklepu i kupiłem jakieś 700x28 noname z potężnym (jak na tak małą oponkę) bieżnikiem za 26 PLN sztuka. Nie mam pojęcia ile wytrzymają. Dziś zrobiłem test na piachu i mokrym piachu i było bardzo dobrze, ani razu nie uślizgnęło się koło przy ostrych zakrętach. Niestety opory przy toczeniu są zdecydowanie większe niż na slickach które miałem wcześniej.
Przy okazji przekonałem się, że prawdopodobnie nic szerszego od 28 nie wejdzie w rame, zostało bardzo niewiele luzu, z przodu jest dużo lepiej.
Jakby ktoś był zainteresowany moge podesłać jakieś fotki i wrażenia z jazdy za parę dni po większych testach, ale nie wiem czy ma to jakiś sens, bo tak jak powiedziałem opony są noname, a w sklepie mieli ostatnie 2 sztuki.

#2183 eth

eth
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 16 sierpień 2012 - 17:27

Mały raport z używania Duro Hypersonic - niecałe 2kkm przebiegu. Głównie asfalty kiepskiej jakości, trochę szutrów. Dobra przyczepność w suchych warunkach. W deszczu niestety przód lubi uciekać. Do tej pory żadnego przebicia, co więcej, brak jakichkolwiek nacięć od kamyków na oponie. Stan bieżnika jak nowy.

Dla porównania, Conti Ultrasport po identycznym przebiegu w takich warunkach wyglądała jak ponacinana nożem :)

Polecam Hypersonic'i. Za tę kasę ciężko znaleźć rozsądniejszą propozycję.

PS. Mój komplet waży 390g.

#2184 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 16 sierpień 2012 - 23:12

Niestety, dzisiaj pierwsza wywrotka na Fast Fredach. Mam mieszane uczucia wobec tych opon. Początkowa nieufność i strach przed pochylaniem (drobny bieżnik i miękkie klocki boczne), później coraz śmielsza jazda (na suchym trochę się uślizgują, ale da się to kontrolować) i w końcu gleba na wilgotnej, gliniastej ziemi. Piaszczyste odcinki z rozpędu da się jakoś przejechać, ale brakuje jeszcze trochę szerokości. Spory balon (1,5 cala) daje niezłą amortyzację, co w połączeniu z dużym kołem i stalową ramą na cieniowanych rurkach Tange sprawia, że rower nie podskakuje na każdej nierówności. Wcześniej jeździłem na Kendach Kross Supreme (przód, węższa, ale agresywne klocki boczne), i Maxxisach Larsen Mimo (tył, lekka, ale bardzo szybko się zużywa). W sumie chyba jednak niezłe opony uniwersalne, na okazjonalny wypad w teren, albo na łatwiejszy maraton MTB. Po asfalcie i ubitej ziemi idą jak burza. I jeszcze ten odblaskowy pasek.

#2185 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Napisano 18 sierpień 2012 - 01:08

Veloflex corsa 700x20 super oponka do scigania o małych oporach toczenia i bardzo lekka . I jedna duza wada mnóstwo nacięć na oponie po przebiegu ok 3.5 tys km , niektóre nawet na wylot przecięły opone.
A rok wczesniej jezdziłem na Vittoria rubino pro. Przejechałem na nich ponad 10k km i nie było przecięć na wylot a jedynie małe nacięcia , bo niestety potłuczonego szkła nie da sie w ogóle uniknąć.

#2186 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 sierpień 2012 - 22:32

Moja Veloflex Corsa już po pierwszym wyścigu dostała nacięcie na 3/4 szerokości opony... Jazda na tym była już trochę ryzykowna i wróciłem do Conti 4000s.
Veloflex to fajne i lekkie opony, ale nie na nasze drogi :/
pzdr

#2187 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 19 sierpień 2012 - 08:59

http://allegro.pl/op...2542622822.html
czy
http://allegro.pl/sc...2512028134.html

Ktoś miał jakieś doświadczenia z tymi oponami?

#2188 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 19 sierpień 2012 - 11:29

http://allegro.pl/opona-v...2542622822.html
czy
http://allegro.pl/sc...2512028134.html

Ktoś miał jakieś doświadczenia z tymi oponami?

Poczytaj w tym temacie bylo, juz pisane o w/w oponach ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#2189 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 19 sierpień 2012 - 15:19

Odnośnie Veloflexów - zakładacie je od razu po kupnie czy troche sobie wiszą?
Straszliwie śmierdziały po kupnie więc dałem im trochę poleżakować, żeby wywietrzały. Założyłem Veloflex Master po około roku leżakowania,do tej pory na razie mały przebieg-ok 500km na zapasowym kole tylnym, ale nie zauważyłem ani jednego nacięcia. Wiadomo że zawsze można na coś trafić,ale brak jest poszatkowania jak to koledzy wcześniej opisywali. Jeździ się po kamyczkach,szkiełkach,nie da się tego uniknąć. Spisują się świetnie nawet jako opony treningowe, Co do sezonowania opon(bardziej szytek) mówią ze to mit, ale u mnie to po prostu działa,więc nie zamierzam z tego rezygnować :mrgreen: Fajnie jakby ktoś inny przetestował jeszcze tę metodę i potwierdził lub zaprzeczył.

#2190 wrona

wrona
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 sierpień 2012 - 17:44

Kupiłem Veloflexy Master pod koniec zeszłego roku, od razu założyłem na nowe koła i tak sobie leżały na rozpoczęcie sezonu. Nie wiem, czy to można nazwać leżakowaniem.

Przy pierwszych jazdach trochę się obawiałem tych opon, przeczytawszy wcześniej podobne opinie o ich delikatności.
Teraz mam przejechane na nich niecałe 4,5 tysiąca kilometrów. Na przodzie jak i na tyle jest kilka małych nacięć, ale można je policzyć na palcach jednej ręki. Producent zaleca maksymalnie 3 tyś. na tył, ale na razie szkoda mi zmieniać, bo bieżnik wygląda całkiem ok. Nie ścigam się, a drogi po jakich jeżdżę to głównie asfalt (różnej jakości), ale były i kostki, bruki, szuter z dużymi kamieniami.

#2191 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 19 sierpień 2012 - 17:58

wrona, Tak samo miałem wątpliwości, ale szybko minęły, super opony!Chyba nie ma co sugerować się zalecanym przebiegiem tylko faktycznym stanem. Nawierzchnią się nie przejmuję,ostatnio betonowe płyty, szuter.
Zobaczymy po jakimś tam większym przebiegu,bo normalnie jeźdzę na szytkach.

#2192 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 19 sierpień 2012 - 19:27

Co do sezonowania opon(bardziej szytek) mówią ze to mit, ale u mnie to po prostu działa,więc nie zamierzam z tego rezygnować :mrgreen:

Jak ktos w mity wierzy, to najbardziej te opony warto sezonowac. Sa wykonane w ten sam sposo jak ich szytki. Naturalna guma i klejenie. No wlasnie niby to sezonowanie pozwala "ulezec" sie gumie a i klej nabiera jakiejs tam magii :-D
Piersze corsy zalozylem prosto z pudelka. Mam przejechane na nich ok 2kkm. Jest pare naciec, nic niepokojacego ale moze jezdze na nieco lepszych nawierzchniach....?
Jeden zestaw tych opon wisi od poczatku tego roku i czeka na nastepny sezon. Napisze cos w temacie w nastepnym roku ;-)

#2193 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Napisano 20 sierpień 2012 - 00:44

Nacięcia w weloflexach corsa by mi nie przeszkadzały gdyby nie to ze akurat w jedno z nacięć trafiło jakieś szkiełko i dobrze ze woze zapasową dętke i pompke zawsze :-D

#2194 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 20 sierpień 2012 - 21:02

Ludzie, Ludziska....kupujcie u Spike gumiska. Konkretnie slickstery, bo....tanie, komfotr jazdy super bo na moje stare kaprawe oko, ma balon ok 25mm, chociaż nominalnie 23mm. Pomimo tego noszą b. dobrze, z tym że pompowane na dopuszczalny max. Jaka żywotność, Bóg wie ale wg mnie i tak warto. pozdr

#2195 smpl

smpl
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 sierpień 2012 - 08:47

Ja wlasnie zamowilem slickstery. Ciekawe jaka bedzie roznica pomiedzy nimi a moimi starymi oponkami 700x20c :)

#2196 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 21 sierpień 2012 - 10:51

Lepiej opona 20 czy 23c?

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#2197 anbo

anbo
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 21 sierpień 2012 - 11:26

Witam.
Czy ktoś mógłby mi podać jaka jest rzeczywista szerokość napompowanych opon Vittoria Rubino Pro 20 lub 23. Jeśli nikt nie jeździ na takich to obojętnie których z firmy Vittoria, czy te oponki należą do grupy "baloniastych" czy "smukłych". Z góry bardzo dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam.

#2198 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 21 sierpień 2012 - 11:27

23 - wiekszy komfort, no ale ja juz stary jestem :)

#2199 mati28

mati28
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Skądświętokrzyskie

Napisano 21 sierpień 2012 - 13:27

Co Panowie sądzicie o takowych oponkach - http://allegro.pl/op...2518004503.html
Czy warte są zakupu czy kupić lepszego ?

Chce wymienić zużyte oponki w KTM STRADA 2000, obecne jakie miałem to continentale.

#2200 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 21 sierpień 2012 - 13:32

Co Panowie sądzicie o takowych oponkach - http://allegro.pl/op...2518004503.html
Czy warte są zakupu czy kupić lepszego ?

Jak Gumiska to tylko i wylacznie doplacic kupic duro slikersy, od spike dodam ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

Dodaj odpowiedź