Jump to content

Photo

Jakie Kupić Opony?

4760 replies to this topic

#2461 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 22 May 2013 - 15:26

Ciekawy jest ten Stinger 44zł za oponę 205g 120tpi zwijaną to chyba nieżle . Ciekawe jaka szerokość ma wersja 25mm ? http://allegro.pl/ro...=category-16414

#2462 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 22 May 2013 - 20:32

Eko, GrzegorzP>

Przy szerokosci obreczy 14.5mm, Stinger (25mm) nabity do 8atm jest szeroki na ok 25.30mm +/- 0.1mm, wysoki na jakies 24.40mm. Tutaj informacja dla Eko: zaffiro pro (23mm) na takiej samej obreczy i z tym samym cisnieniem to ok 21.5mm wysokosci.

#2463 Gosc_eko_*

Gosc_eko_*
  • Gość

Posted 23 May 2013 - 07:13

Wysoka nie da rady mierzyłem, musiał bym piłować obejmę i to dużo szczelinomierz 3.1 mm i oponka sie kreci przy zaffiro pro, przy 3.4mm zaczyna ocierać.Szkoda bo te oponki to rzeczywiście okazja ,głupią ramę mam i z doborem opon muszę patrzeć na wysokość ,jak bym miał korbę kompaktową to przerzutka poszła by niżej i przez kąt rury pod siodłowej zrobiło by się trochę miejsca ale co tu gdybać, pewnie wezmę zafiro 25mm.AmAdeuz wielkie dzięki.

#2464 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 23 May 2013 - 07:48

eko>

Z tych wspomnianych tutaj najwiecej przychylnych opini maja chyba detonatory. Przynajmniej jako taki tanszy 'all-round'.

#2465 SiNi

SiNi
  • Użytkownik
  • 34 posts
  • Skądobecnie Manchester

Posted 25 May 2013 - 15:31

Witam.

Ja mam problem z wyborem oponek do swojego MTB. Wracam wkrótce do Polski na dłuższy czas, a na szoskę nie ma funduszy, więc chętnie bym oponki w MTB zmienił bo prawie cały czas latam po asfalcie. Zdarza się czasami wjechać w polną, kamienistą drogę i dlatego wypadałoby jakąś mocniejszą oponkę. W terenie nie musi się sprawdzać poza wytrzymałością (ostre, małe kamienie). Na asfalcie przydałoby się by dobrze leciała i wytrzymywała stan naszej nawierzchni.
Cena to max 50 zł/szt., ale im niżej tym lepiej. Nie oczekuję cudów po takich oponkach, ale te co teraz mam to tylko w teren, bo na asfalcie to porażka.

Dzięki bardzo za wszelkie rady.

PS. Szkoda mi się robi jak czytam wcześniejsze posty i tam fajne oponki dało radę wyrwać za 40 zeta i mniej.

#2466 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 25 May 2013 - 18:38

SiNi, ty chciałbyś opony MTB, o małych oporach na asfalcie ?- np. semi-slick.
O takie ci chodzi ?

Jeśli tak, to może Geax Mezcal, Geax Aka, Maxxis WORMDRIVE, Kenda KOBRA.

Ja natomiast proponuję Ci Continental Race King - sprawdziły się w moim przypadku - są, jak na balony 2,0" lub 2,2" dość lekkie. Na asfalcie lekko się toczą, pod warunkiem doładowania ciśnienia, w teren ciśnienie trzeba zmniejszyć.

Wszystkie z tych opon w wersji drutowej do kupienia na Allegro za mniej niż 50,- zł/szt.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#2467 SiNi

SiNi
  • Użytkownik
  • 34 posts
  • Skądobecnie Manchester

Posted 25 May 2013 - 20:54

Te opony nie muszą być MTB (nawet nie chcę takich), ale żeby były szersze niż w szosówce bo raczej moje obręcze nie przyjmą wąskich. W tym momencie nie mam jak sprawdzić szerokości obręczy, ale jak zawitam do PL to zmieniam tylną piastę (zajechana z mojej winy) i wtedy przy okazji sprawdzam jakie najcieńsze oponki mi wejdą.

#2468 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 25 May 2013 - 22:04

To co powiesz na niedocenianą Rubenę ?
http://allegro.pl/sl...3254259177.html
http://allegro.pl/op...3277158051.html

Na tym pierwszym bieżniku - tylko w rowerze trekingowym - jeździłem kupę lat.
Są nie do pobicia, jeśli chodzi o cenę.

#2469 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 26 May 2013 - 02:37

Najszybsza na szosę i bardzo lekka (na obręcz o zewnętrznej szerokości 22-23 mm powinna wejść:
http://e-bmx.pl/opis...er-26-x-10.html

Coś tańszego i nieco szerszego:
http://e-bmx.pl/opis...150-30-tpi.html

#2470 SiNi

SiNi
  • Użytkownik
  • 34 posts
  • Skądobecnie Manchester

Posted 26 May 2013 - 13:27

Ceny Rubeny są bardzo kuszące. Kasa, którą przeznaczam na oponki nawet pokryje zakup piasty :mrgreen:
Zaś Kenda Kontender wytrzymuje fajne ciśnienie, tylko nie wiem czy moje obręcze ją przyjmą.

Czy oponki przez Was zaproponowane przeżyją ostre kamienie i czasami drobne szkiełko? Nie będzie z tym problemu?

#2471 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 26 May 2013 - 13:37

przeżyją ostre kamienie i czasami drobne szkiełko? Nie będzie z tym problemu?

Tego nikt ci nie zagwarantuje - trzeba mieć szczęście :-D
Te oponki nie mają wkładek antyprzebiciowych, ale zniosą niejedno.
Z resztą czy te droższe i "lepsze " dają gwarancję nieprzebijalności ?

#2472 SiNi

SiNi
  • Użytkownik
  • 34 posts
  • Skądobecnie Manchester

Posted 26 May 2013 - 14:02

Te oponki nie mają wkładek antyprzebiciowych, ale zniosą niejedno.

Tyle chciałem wiedzieć :mrgreen:. Parę dni temu malutkie szkiełko spowodowało kapcia w sporym ruchu ulicznym, że oponkę uszkodziłem. Nie było mowy o tym by cieszyć się jazdą tylko oczy dookoła głowy aby nie zatrzymać się na masce - 2 razy ostre hamowanie na odcinku nie dłuższym niż 200m, w taką okolicę musiałem się zapuścić. Nie mogę moich oponek nadmuchać na wysokie ciśnienie i w momencie gdy poczułem, że jest kapeć to opona została lekko rozcięta z boku przez obręcz. Rower na sprzedaż za śmieszną kasę to opony nie zmieniam tylko jeżdżę jak po bułki na niskim ciśnieniu. Mam nadzieję, że powtórki na tych oponkach nie będzie, ale to się zobaczy w praniu 8-)

Chyba w ciemno wezmę Rubenę Flash (na szerokość nie będzie problemów). Zamówię tak by już sobie czekała na mnie w PL i zaraz przy wymianie piasty nowe oponki zarzucę.

#2473 maaati

maaati
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądOstrołęka

Posted 27 May 2013 - 10:10

Witam, pierwszy post dotyczący pierwszej szosy. Drugi dzień jazdy i złapałem kapcia w tylnej oponie. Opony to Vittoria Roma 700x22C (takie "dostałem" z roweerem). Mógłby mi ktoś doradzić na co powinienem wymienić? Jestem kompletnym amatorem i jeśli mam być szczery, to wolałbym coś niedrogiego. Dodatkowo - jakie dętki zakupić. Poprosiłbym o linki, pozdrawiam.

#2474 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 27 May 2013 - 10:48

Vittorie roma to zasadniczo bardzo trwale opony, bardzo je lubilem, nie oszczedzalem nawet w miescie i nigdy mnie nie zawiodly. Sprawdz czy to wina na pewno samej opony, a nie np. starej detki/zadry na obreczy, moze zlego cisnienia, sprawdz w ogole stan gumy tej romy, bo moze juz sie sypie/pęka, wtedy sprawa oczywista...

#2475 maaati

maaati
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądOstrołęka

Posted 27 May 2013 - 13:10

A jak mam to stwierdzić, nie mając o tym pojęcia :) ?
Czy ewentualnie takie Kendy http://allegro.pl/sz...3216705082.html będą w porządku?
Jestem zupełnym amatorem, który dopiero zaczyna jeździć, także nie chcę płacić dużych pieniędzy jeśli nie ma takiej potrzeby.

#2476 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 27 May 2013 - 14:35

maaati, stwierdzić po stanie wizualnym opony.

W jaki sposób tę gumę złapałeś?

#2477 maaati

maaati
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądOstrołęka

Posted 27 May 2013 - 16:26

Zdaje się, że nastąpiło to po wjechaniu w dziure, nie była ona jakaś mega duża, ale jednak..

#2478 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 posts
  • SkądRzeszów

Posted 27 May 2013 - 17:01

To pewnie dętka od ciśnienia poszła. Wymień dętkę i po problemie.

#2479 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 27 May 2013 - 17:39

maaati>

Na poczatku kup pompke z manometrem, najlepiej stacjonarna. Brak tego + male doswiadczenie (o ktorym wspomniales) nie rokuje na najblizsza przyszlosc zbyt dobrze. Nie malo osob zaczynajac przygode z szosą kupuje X roznych dodatkow, wymienia czesci, a nie ma w chacie porzadnej pompki... nie rob tak ;-) A propo samej Romy, zdejmij opone, zobacz czy na rantach/krawedziach gdzie leci drut, opona sie nie sypie, mozesz tez scisnac opone w palcach i zwrocic uwage czy zaczyna gdzies pekac, ogladnij boki, czy sa nadal elastyczne, czy tam guma rowniez nie kruszeje.

#2480 maaati

maaati
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądOstrołęka

Posted 28 May 2013 - 22:29

Dzięki Panowie za pomoc. Ciemny jeszcze jestem w tej materii, ale przez parę dni mam wrażenie, że kilku rzeczy się nauczyłem :)
Nie wiem czy zrobiłem dobrze, ale załatałem dętkę, opony zostawiłem i narazie będę jeździł. Okazało się, że długi, twardy i ostry opiłek metalu przebił dętkę. Poczekam jeszcze trochę, zobaczymy jak to będzie wyglądało.
Btw, czy wszystkie pompki pasują do tych wentyli które są w dętkach w rowerach szosowych (użyłbym słowa presta, ale nie jestme pewien czy tak to się nazywa :))

A tak wygląda opona :
Dołączona grafika

Reply to this topic