Posted 22 March 2011 - 08:57
emer, prawdę mówiąc cały ten temat (przynajmniej DLA MNIE) jest bez sensu ...
Po pierwsze - ponad 100 stron na temat 'Jakie kupić opony?' a praktycznie na każdej stronie pojawia się to pytanie, mimo, że na ten temat już chyba wszystko zostało napisane/powiedziane. Może prościej czyściej i przejżyściej będzie zrobić zamknięty temat podwieszony, w którym będą opisane wszelkie wymienione tu (a więc chyba wszystkie dostępne na rynku) opony, przedział cenowy (jeśli ktoś szuka 'budżetówek'), rozmiary, suche dane techniczne lub też linki do stron producentów z takimi danymi ... Wszystko w jednym miejscu na jednej stronie.
Po drugie - jeśli miałby być to temat o obiektywnych odczuciach z użytkowania opon, to też pojawia się 'problem', bo opona oponie nierówna, w tym sensie, że każda jeździ pod innym zawodnikiem (inna waga), każda na różnej nawierzchni, każda ujeżdżana przez różną ilość kilometrów, każda w różnych warunkach ... (rzeczy mające wpływ na ten kawałek gumy można wymieniać i wymieniać!) Więc oczywistym faktem jest, że nie znajdzie się "jedna uniwersalna, niezawodna opona w cenie do 'iluś-tam-zł', która wytrzyma x sezonów i jest naj, naj, naj ..." (a chyba takiej opony szukają tu ci, którzy proszą o poradę). Poza tym, jak mówi stara prawda: 'każdy chwali swoje' (nawet jak wcześniej przetestował x opon i teraz pozostał przy tej jednej jedynej, która 'się sprawdza'), i dla danej osoby ta jedna opona będzie naj, naj, ale dla innej osoby, która będzie jeździła w innych warunkach (a są one proporcjonalnie zmienne w stosunku do każdej innej opony) będzie już totalnym badziewiem i ta osoba zacznie, tą wcześniej polecaną oponę, innym odradzać ...
W ten sposób nigdy nie dojdzie się do 'złotego środka', jakiegokolwiek consensusu.
Podobnie jest z tematem siodełek, spodenek (i wkładek w nich), butów, czyli wszelkich rzeczy czysto indywidualnie dopasowanych do danego osobnika.
Wiem, wiem .. takie tam moje gderanie (ale myślę, że w miarę obiektywne i racjonalne) i zapewne utonie ono gdzieś w głębinach tego tematu, nie mając żadnego wpływu na usystematyzowanie go. No chyba, że jakiś mod znajdzie trochę czasu któregoś dnia i zrobi w tym temacie porządek ;-)