Jump to content

Photo

Jakie Kupić Opony?

4760 replies to this topic

#1561 user1215

user1215
  • Użytkownik
  • 143 posts
  • Skąd3miasto

Posted 22 March 2011 - 10:27

Może prościej czyściej i przejżyściej będzie zrobić zamknięty temat podwieszony, w którym będą opisane wszelkie wymienione tu (a więc chyba wszystkie dostępne na rynku) opony, przedział cenowy (jeśli ktoś szuka 'budżetówek'), rozmiary, suche dane techniczne lub też linki do stron producentów z takimi danymi ... Wszystko w jednym miejscu na jednej stronie.

Myślę, że do takiego suchego opisu można dodać wyłuskane (-) tej konkretnej opony, bo to wydaje się ważne, np. że ulteremo w jakiejś wersji były wadliwe, że pro3race są mniej trwałe niż pro2race czy, że określone opony nie nadają się na mokre warunki ...

#1562 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 22 March 2011 - 12:07

SPIKE, Te Bontragery gdzie mozna kupic ? I co powiesz o oponkach IRC ? http://sporting-good...6.c0.m270.l1313

#1563 Gosc_dervan_*

Gosc_dervan_*
  • Gość

Posted 22 March 2011 - 17:33

jest bez sensu ...

Moim zdaniem ma sens. Aczkolwiek kompenduim ocen mogło by być lepsze. No ale go nie ma ;-)

Co do oponek: Dużo się naczytałem dobrego o 4000S. Tylko proszę o hinta gdzie je kupić w normalnej cenie. Bo widzę je najtaniej za 136 zł. Nieco dużo, zakładając że celuję w oponki za 170 za komplet, ekstremalnie do 200 zł.

Aale dylematy ... tacy profi jesteście i takie ważne czy 22 czy 23 czy 24 ?
Standard to 23 i tego trzymać się ...

I sorry, ale tu nie zczaiłem. Sugerujesz że to to samo czy że wielka różnica, bo ja tu widzę dwa sprzeczne zdania (źle odczytałem?)

#1564 AyJay

AyJay
  • Użytkownik
  • 92 posts
  • SkądBiałystok

Posted 22 March 2011 - 18:40

dervan, na ebay ok 240 zł z wysyłką do polski można dorwać.

#1565 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 22 March 2011 - 22:31

ja wlasnie w xtrabiku kupiłem za 132 sztuka

u2250y2014v3.gif

#1566 Gosc_dervan_*

Gosc_dervan_*
  • Gość

Posted 23 March 2011 - 00:06

No ale to dalej sporo więcej niż planowałem. Dla tego prosiłem o opinie właśnie o Grand Prix. Zainteresowały mnie, bo mają te Black Chili, i są stosunkowo tanie, i lekkie....

Jednak, co przemawia na ich niekorzyść, cytując:

Wider tires roll easier, yield higher mileage and offer more comfort and grip, therefore the new Grand Prix profile is 24mm.

To prawda, że szersze opony mają mniejsze opory?

P.S Kolejne pytanie... Ile ważą Vittorie Zafiro Pro? Widzę "Waga rzeczywista:230g" no i dwa różne zdjęcia, na jednym 249g na innym 226g. To ile to jest?:-)

#1567 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2011 - 15:06

dwa różne zdjęcia, na jednym 249g na innym 226g. To ile to jest?

Może producent podaje wagę uśrednioną iluś tam opon? Schwalbe Durano S waży teoretycznie 225 g, a moje 2 sztuki ważą odpowiednio 219 i 231 g. To i tak mniejsza rozbieżność niż ta, o której piszesz, ale może po prostu producenci nie są w stanie zapewnić 100% powtarzalności procesu technologicznego i tak podają? Chociaż wtedy nie powinno się używać określenia "rzeczywista", no ale cóż...

fs-userbar-blog-white.png

#1568 Gosc_dervan_*

Gosc_dervan_*
  • Gość

Posted 23 March 2011 - 19:03

pawelkepien, używasz Durano S? Wspaniale, właśnie chciałem o nie zapytać, bo dziś wystawił je gość na allegro dość tanio (80 zł) a mi się właśnie podobały :) Tylko martwi mnie trochę to, jak się trzymają na nieco mokrzeszej nawierzchni. I w ogóle, z chęcią poznałbym jeszcze jedną opinię na ich temat ;)

#1569 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2011 - 19:25

dervan, mam niestety "złą" wiadomość. Przejechałem na nich dopiero parędziesiąt km, bo zmieniłem przy okazji modernizacji całego roweru ;-) Tak więc, odnośnie jazdy w mokrych warunkach nie mogę się wypowiedzieć. Generalnie jestem jednak dobrej myśli - to moje 3 opony Schwalbe (wcześniej Black Jacki w MTB i Stelvio w szosie) i jestem zadowolony. Moje Stelvio (których Durano S są podobno "następcą", bo Stelvio już nie produkują) przeżyły niecałe 7000 km, a przednia może by i przeżyła jeszcze więcej, bo właściwie mocno zużyta nie była, a i ścianki boczne nie miały jakichś wad (jak będę robił porządek w częściach, to może wrzucę ją do działu "Oddam" ;-)). Z tylną był mały problem, bo miejscami zaczynało się "odpruwać" mocowanie drutu na obwodzie, a i znalazłem małą dziurkę z boku, przez którą wyglądała dętka. Opony zmieniłem właściwie na wszelki wypadek, bo nie chciałem któregoś razu wylądować na asfalcie przez rozerwaną gumę. Co do podatności na przebicia, to na Schwalbe nie mam co narzekać - w MTB nie złapałem żadnego kapcia, a Stelvio pokonał tylko raz jakiś mały gwóźdź na drodze (i stąd też chyba ta dziura, przez którą wyłazi dętka). I Stelvio i Durano S mają ten magiczny system antyprzebiciowy i wg mnie się on sprawdza. Oczywiście zależy też, kto po jakich drogach jeździ. Przy zdejmowaniu Stelvio znalazłem kilka kamyczków i innych szkiełek które siedziały w oponie, ale dętki nie ruszyły. Może to subiektywne odczucie, ale mi bardziej podoba się zachowanie Durano S na zakrętach - jakoś pewniej się czuję (pompuję 8 bar). Dorwałem je w sklepie stacjonarnym za 75 zł/sztukę, ale w Internecie widziałem i po 100 zł (może jakieś starsze ceny, dokładniej się nie rozglądałem). Wybacz, że nie do końca odpowiedziałem na Twoje pytanie, ale myślę że nie będzie z nimi problemów. Gdzieś też wyczytałem (chyba nawet na forum) o tym, że jeśli znajdziesz jakąś wadę fabryczną, zrobisz zdjęcie i wraz z numerem seryjnym wyślesz do Schwalbe, to mogą Ci przysłać kurierem kilka takich opon, a może nawet Ultremo (zależy, które, bo któraś tam wersja ponoć szybko się sypała ;-)).

#1570 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 March 2011 - 19:42

Chyba nie za bardzo ma sens porównywanie opon MTB do szosowych. Prawda jest taka, że Schwalbe to potentat w oponach MTB, a w szosie jakoś nie znajduje uznania. Bo w MTB liczy się bardziej rzeźba bieżnika niż skład mieszanki. Nie kojarzę, żeby jakaś szosowa grupa zawodowa jeździła na produktach tej firmy.

A co do mieszanek Schwalbe do MTB to np. moje Smart Samy po ok. 1000 km (kilka ostrzejszych zjazdów) miejscami nie miały prawie bieżnika!

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#1571 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2011 - 20:02

Zgoda, Radello. Głównie pisałem jednak o moich osobistych i czysto amatorskich doświadczeniach z szosowymi Stelvio. Chociaż przyznam, że Black Jacki zaliczyły też sporo asfaltu (kilometrażu niestety nie jestem w stanie podać), a bieżnik całkiem nieźle się trzymał. Dotychczasowe "przeżycia" ze Schwalbe przekonały mnie (albo raczej nie zniechęciły) po prostu do tego, żeby kupić ich kolejne oponki. Jeśli Durano S się nie sprawdzą, to będzie się myślało o czymś innym.

#1572 Gosc_Matt_*

Gosc_Matt_*
  • Gość

Posted 23 March 2011 - 20:27

Witam,
Kilka kilometrów już zaliczone w nowych Continental Grad Prix w rozm. 24.
Wrażenia bardzo pozytywne. ;-)

#1573 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 24 March 2011 - 09:29

Dziękujemy za obszerną recenzję ;-)

#1574 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 March 2011 - 09:51

Przecież:

Kilka kilometrów...

Na pewno jak przejedzie 1.000 km, a potem 5.000 km to zda relację ;-) A teraz pewnie miał na myśli, że ładne...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#1575 Gosc_Matt_*

Gosc_Matt_*
  • Gość

Posted 24 March 2011 - 12:40

Przepraszam, że od razu nie walnąłem recenzji na 5 stron maszynopisu.
Jak mówiłem, przejechałem wczoraj na nich może 10 - 15 km po mieście i okolicach. Pogoda na razie jak i stan dróg uniemożliwiają jazdę.

Co miał autor na myśli pisząc wczoraj, że "wrażenia bardzo pozytywne", już śpieszę z wyjaśnieniem.. :
-Opony są bardzo lekkie i jakość ich wykonania też jest niczego sobie.
-Świetna cena (85 zł/ sztuka)
-Łatwość zakładania i zdejmowania opon w porównaniu do moich poprzednich opon firmy Kenda.
-Fajne logo pasujące kolorystycznie
-Pomimo max 8.5 BAR całkiem przyjemnie niosą.

Teraz tak trochę żałuję, że nie wybrałem rozmiaru 22.

Więcej napisze jak zaliczę w nich trochę więcej kilometrów.

Pozdrawiam.

#1576 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 24 March 2011 - 13:09

I co, nie można tak od razu?

pewnie miał na myśli, że ładne

To akurat można stwierdzić na podstawie zdjęcia

Przepraszam, że od razu nie walnąłem recenzji na 5 stron maszynopisu.

Sarkazm niepotrzebny.

Nie kojarzę, żeby jakaś szosowa grupa zawodowa jeździła na produktach tej firmy

Liquigas mówi Panu to coś? ;-)
Dołączona grafika

#1577 Gosc_Matt_*

Gosc_Matt_*
  • Gość

Posted 24 March 2011 - 16:46

Sarkazm niepotrzebny.

Zgadzam się, sam jednak zacząłeś.

A ja kończę. - EOT. ;-)

Pozdrawiam,

Dodam jeszcze, że miejsce styku opon z nawierzchnią jest znacznie grubsza od bocznej ścianki. Opona sprawia wrażenie znacznie solidniejszej od moich dotychczasowych opon.
Oponki jeżdżą z normalnymi dętkami Schwalbe 100 gramowymi nie jakimiś tam super-extra light.

#1578 Gosc_dervan_*

Gosc_dervan_*
  • Gość

Posted 24 March 2011 - 18:11

Teraz tak trochę żałuję, że nie wybrałem rozmiaru 22.

Czy mógłbyś uzasadnić czemu? :-)

#1579 Gosc_Matt_*

Gosc_Matt_*
  • Gość

Posted 24 March 2011 - 18:30

O kurcze, czuję się jak na przesłuchaniu jakimś :mrgreen:

Oczywiście. Powodów jest kilka;
- Jeszcze mniejsze opory toczenia w przypadku opon 22. (ostatnio miałem 25 i bałem się trochę kupować jeszcze mniejsze rozmiary zwłaszcza po przesiadce z XC)
-Mniejsza waga opon o rozmiarze 22.
-Na 24 musiałem czekać jakiś czas i kilka słonecznych dni mnie ominęło.

Jak widać powody są błahe, teraz jednak widzę, że niepotrzebnie obawiałem się rozmiaru 22. :oops: Gdybym miał wybierać raz jeszcze wybrałbym te same opony ale raczej w rozmiarze 22.

Pozdrawiam,

#1580 Gosc_dervan_*

Gosc_dervan_*
  • Gość

Posted 24 March 2011 - 18:38

Sorry że tak przepytuje ale właśnie zastanawiam się nad tymi GP w rozmiarze 22, toteż pytam ;) Z drugiej strony Schwalbe Durano S... Ehh, za dużo tych opon do wyboru ;)

Reply to this topic