Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie Kupić Opony?

4760 odpowiedzi w tym temacie

#1961 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 29 kwiecień 2012 - 07:59

Campagnolo, oponki bdb szczegolnie ze maja dobry oplot TPI 220 , kiedys sam uzywalem i powiem ze bylem bardzo zadowolony tyle ze ja nie przepadam za drutowkami ;-)

Ja bede testowal na dniach wziolem na probe , Schwalbe Ultremo ZX zobaczymy co to jest warte bo wczesniej wszystkie modele R i R1 juz oblecialem ;-)

#1962 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Napisano 01 maj 2012 - 01:45

Własnie dzis przejechałem się na tych oponach Vittoria Diamante Pro 20x700 i powiem ze nie odczułem zmiany na gorsze bo znajomi mówili ze między 20 a 23 x700 jest duza róznica w odczuwaniu komfortu jazdy.
natomiast sama jazda po asfalcie bardzo ładnie i jakby lzej sie jechało. Ale dokładniejszą opinie napisze jak juz przejade kilka setek kilometrów na nich

#1963 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Napisano 01 maj 2012 - 01:59

Mikip, do 100zł za komplet to bym polecił Vittoria Rubino drutówki .Bo jakos nie mam przekonania do Duro Hipersonic, zawiodłem sie na nich gdyż po jednorazowej wymianie dętki i zdejmowaniu łyzkami do opon zerwał sie kord na brzegu i bulwa wyskoczyła. a Reklamacji mi importer nie uwzględnił, mimo ze ewidentnie była to wina złej opony.

#1964 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 01 maj 2012 - 12:00

Kurde wróciłem dzisiaj z treningu i tylna conti ultrasport wybuliła się. :-x
W jednym miejscu widać jakieś delikatne uszkodzenie oplotu cholera wie jak to się stało. Nie hamowałem ostro. Trzeba sie za nowymi gumami rozglądać. I właśnie kupował ktoś ostatnio conti gp 4000s ? Może się ktoś orientuje gdzie obecnie są najtańsze ,jakieś promocjie itp. W cyklomani za 137 można kupić. :->

#1965 kleman

kleman
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądŚwiecie

Napisano 01 maj 2012 - 12:30

Dłuższy czas jeździłem na Continentalach; GP 4000s to bardzo dobre, szybkie laczki, dobrze trzymają w zakrętach, na mokrym również OK. Teraz zastanawiam się na kupnem Vittoria Open CORSA EVO CX , mają dobre recenzje...Macie jakieś doświadczenia z tymi oponkami?

#1966 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 01 maj 2012 - 18:50

Vittorie to bardzo dobre opony, niemniej jak chcesz cos jeszcze ciut lepszego bierz corsy veloflexa. Tak na marginesie, w PL tansze niz vittorie... a wyroby veloflexa sa wyzej cenione od vittori.

#1967 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 01 maj 2012 - 21:21

Vittoria Open CORSA EVO CX , mają dobre recenzje...Macie jakieś doświadczenia z tymi oponkami?

Troche banalne pytanie te opony zawsze byly dobre sa bardzo wytrzymale sporo km mozna na nich zrobic , chodz cena zawsze stala na poziomie kolo 200zl za 1sztuke ;-)

#1968 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Napisano 01 maj 2012 - 22:14

W Cyklomanii Corsa ponizej 200 zł ale Diamanty pięknie jadą. Dzis 110 km po róznej jakości dróg asfaltowych w tym jednej z kamyczków drobnych :-x bo akurat trafiłem na taką zniszczoną przez budowniczych autostrady i zadnych śladów. Tak więc moge je polecic

#1969 RafalK

RafalK
  • Użytkownik
  • 457 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 maj 2012 - 22:19

Ja polecam Veloflexy Corsa. Poprzednio miałem Vittorie Diamante Pro (cenowo ta sama półka co Veloflexy), ale jak porównywałem je do Vittorii, to Veloflexom bliżej do Vitori Corca evo niż Diamante pro (mają tak samo nalewany pas gumy). Przejechałem ok 1000km i na razie nie ma żadnych nacięć (w vittoriach diamante pro nacięcia pojawiły się już po kilku trasach :-/ ) no i zasadnicza sprawa cena Veloflexów (2 sztuki) to wydatek +- 300zł Vittorie corsa evo to 400 z hakiem :cry:

#1970 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 02 maj 2012 - 08:10

no i zasadnicza sprawa cena Veloflexów (2 sztuki) to wydatek +- 300zł Vittorie corsa evo to 400 z hakiem :cry:

Sami przyznacznie panowie ze ceny , tych niektorych opon sa cholndarnie drogie czasami model nizej potrafi byc jakosciowo lepszy od tego TOP danej marki ;-)

#1971 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Napisano 02 maj 2012 - 22:41

W Cyklomanii sa dobre ceny na opony. CORSA EVO CX 184 zł czyli z przesyłką ok 400 zł.
A jak zuzyje Diamanty to spróbuje dla porównania Veloflexy.
A faktycznie Veloflex Corsa w cenie podobnej co Vittorii Diamante Pro

#1972 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 02 maj 2012 - 23:47

Ja sobie obiecałem, że nigdy nie zapłacę za oponę do roweru więcej niż 100 zł. Do tej pory mi się to udaje, głównie dzięki zimowym wyprzedażom w Decathlonie.
Właśnie założyłem na tył Michelina Lithion 2 (na poprzedniej Krylion Carbon przy przebiegu 8500 km zacząłem już łapać gumy, bieżnika jeszcze trochę było, ale już mocno pocięty i łatwo łapał drobne szkiełka i ostre kamyki). Subiektywne odczucie komfortu i oporów toczenia bardzo pozytywne, pomimo, że to opona tańsza niż Carbon. No i całkiem spory balon - na obręczy Mavic Open Pro wersja 23 mm ma 25,5 mm przy ciśnieniu ok. 9 bar (chyba wszystkie Micheliny zawsze są przynajmniej tak szerokie, jak deklaruje producent, a ja to lubię).

#1973 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 02 maj 2012 - 23:56

A mnie ostatnio zainteresowały wzmocnione opony Speca - modele Roubaix na nich w sklepie stały:
http://www.specializ....jsp?spid=64073
Jeśli by były tak wytrzymałe, jak sugeruje nazwa, to może warto ?- pomimo ceny i masy (260g). Na koła treningowe warto chyba założyć. Może ktoś je użytkował ?

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1974 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Napisano 03 maj 2012 - 22:03

Juz sporo czytalem na tym forum opinii ze w Decathlonie można tanio kupic fajne oponki. Niestety zaglądam do łódzkiego Decathlonu od czasu do czasu i nie udało mi się spotkać w ogóle opon szosowych zwijanych, lub innych w dobrych cenach. Ponoć można zamówić te co w necie pokazują ale w samym sklepie nic nie spotkałem.

#1975 kleman

kleman
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądŚwiecie

Napisano 05 maj 2012 - 06:27

A z tych dwóch, które będą szybsze i zarazem wytrzymałe: Continental GP Supersonic czy Vittoria Open CORSA EVO CX?

#1976 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 maj 2012 - 07:10

w kraku można kupić w decathlonie dużo taniej. jeden znajomy kupił tam kilka pro 3 i sprzedawał na allegro więc chyba się opłaca

#1977 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 05 maj 2012 - 22:32

kleman, Corsa na pewno będzie bardziej wytrzymała. Supersonic podobno fajnie trzyma, ale widziałem ją po 1500km - tragedia, tylko na wyścigi i po dobrej nawierzchni. Co do szybkości, to się nie wypowiem, bo to zależy od pary w nogach ;>

#1978 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 06 maj 2012 - 09:59

Troche dziwny wybor, bo to zupelnie inne opony. W podobny desen co supersonic masz vittorie crono evo cs, veloflexa record.
Veloflex ma wieksze TPI i jakas tam wkladke antyprzebiciowa. Conti i vittora bez takowej.
Te opony beda szybsze, bo z ta mysla zostaly skonstruowane (TT). Zapewne da sie na nich jezdzic na codzien, na wszystkim sie da ;-)
Aczkolwiek sa to bardzo delikatne opony.

#1979 Bartheart

Bartheart
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 maj 2012 - 21:02

Szanowni,
a czy ktoś z was miał może okazję jeździć na Schwalbe Durano (lub Durano S)?
Chciałbym poznać Waszą opinię, czy warto inwestować w te opony.
Chodzi mi o główne aspekty takie jak wytrzymałość, ochronę i oczywiście manewrowość/szybkość.
Gdybyście mogli odnieść wrażenia z jazdy na tych oponach (ich jakość) do Veloflex Corsa lub Vittoria Rubino Pro.
Z góry dziękuję.

#1980 Ohtar

Ohtar
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 07 maj 2012 - 23:43

Z żalem i głębokim smutkiem dołączam do osób, którym Ultremo R wywinęło numer i strzeliło, w moim przypadku po ledwie ok. 1000km...

W miejscu, w którym miałem nieplanowane hamowanie na skrzyżowaniu lekko się przetarła i najprawdopodobniej została, dobre kilkaset km i kilkanaście treningów później, naruszona po przejechaniu fragmentu, można powiedzieć, szutrowego. Zrobił się później w tym samym miejscu mały bąbel z boku i wyszedł oplot. Po kilku ostatnich godzinach życia, Ultremo R radośnie strzeliła, przy okazji budząc mnie, drzemiącego. Nie jestem przekonany, czy była to słynna wada fabryczna (polegająca na bąblach, jeśli się nie mylę) ponieważ przyczyną strzelenia był wychodzący oplot, chociaż mogę nie mieć racji. Zdjęcie zrobiłem dopiero po pęknięciu, nie widać na nim bąbla.

Po tej pięknej historii zamówiłem sobie Durano S, jako kompromis między oponą treningową, a wyścigową, miejmy nadzieję, że będzie dobra. Ultremo miała fantastyczne właściwości jezdne - trzymanie się drogi i nabieranie prędkości wzorowe. Okazała się jednak zbyt delikatna na nasze nieprzewidywalne drogi. Była to jednak wersja R z 2009 roku, ponoć ZX-y są wytrzymalsze. No i oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby mieć zestaw kół i opon tylko na wyścigi, ale to opcja kosztowna..;)

Swoją drogą, na temat Durano S ma ktoś jakieś ciekawe opinie?

PS. Kenda Kontender Lite, której używam na treningi wiosenne i późno-jesienne, po pierwszej wiośnie i ok. 1000km spisuje się bez zarzutu.

Dodaj odpowiedź