Jump to content

Photo

Chorwacja Rowerem

14 replies to this topic

#1 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 posts

Posted 25 June 2015 - 16:19

Hej,

za 3 tygodnie jadę na Chorwację z rodziną i jako stanowczy przeciwnik leżenia na plaży biorę ze sobą szosę. Mieszkać będę w Zadarze. Był ktoś? Co warto wiedzieć? Gdzie warto pojechać?

Na pewno na 1 dzień wyskoczę w okolice Makarskiej żeby podjechać na Biokovo. Prawie 30km podjazdu i 1800m up. :D  Znacie jakieś podobne smaczki bliżej Zadaru? Może ma ktoś jakieś zapisy trasy.

pozdrawiam

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#2 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1,367 posts
  • SkądBurzyn

Posted 25 June 2015 - 16:46

Leżenie nie, ale kąpiel w słonej wodzie Adriatyku po trasie regeneruje najlepiej pod Słońcem ;)

Tras całe mnóstwo. Można pojeździć po NP Krka. Jedziesz płasko płasko a tu nagle siup 100m i 10% w dół i po paru metrach tyle samo tylko że w górę.

Przy okazji wyskoku na Makarską oprócz podjazdu na Sveti Juraj polecam samo poplątanie się przy morzu od Baska Voda na północ, ale w 1 dzień możesz nie zdążyć.

Fajne są też wyspy, ja zjeździłem Murter, ale Ty z Zadaru będziesz miał pewno łatwiej dostać się promem na te największe w okolicy.

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#3 Rider

Rider
  • Użytkownik
  • 113 posts

Posted 25 June 2015 - 19:49

Droga wzdłuż morza na południe . zajefajne widoki . Po prawej morze. Po lewej zajefajne góry. Jedyną wskazówke jaką moge dać to jeżdzij albo wcześnie rano np od 5;00. Albo po 18;00. Przez dzien tam nie da sie w miejscu wysiedzieć a co dopiero jeździć szosa. Byłem 2 lata temu z Budapesztu do Dubrownika rowerem i po 2 dniach stwierdziliśmy ze tylko rano mozna śmigać. A tam spoko jest bo śłońce przez te góry przedrze się dopiero około 9;30 10;00 

#4 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 posts

Posted 25 June 2015 - 22:57

dzięki za info, w ogóle to miejsce docelowe uległo zmianie, jednak padło na Trigor (zaraz obok Split), fajnie, bo w rejon Makarskiej będę miał ponad połowę bliżej niż z Zadaru, samochodem trochę, a potem już tylko turystyka rowerowa :D

max dst:

#5 goodluck001

goodluck001
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 June 2015 - 19:20

Rider, powoli zaczynam myśleć o podobniej trasie, tylko zastanawiam się jak to logistycznie rozgryść - samochodem, pociągiem, jaka trasa, szosówką, czy może mtb ? 

#6 hondac

hondac
  • Użytkownik
  • 60 posts
  • SkądBeskidy

Posted 30 June 2015 - 21:40

Fajny podjazd z pięknym widokiem na Cetine wpadającą do Adriatyku jest w Omisiu.

Skręcasz w lewo przed mostem jadąc od Splitu.Jesli skręcisz za mostem dojedziesz przez góry do Baski Vody.

Zdecydowanie warto !

#7 Gosc_Filigra_*

Gosc_Filigra_*
  • Gość

Posted 03 July 2015 - 12:53

Jechałam właśnie od Omisia na północ drogą 70. Rewelacyjna trasa. Widoki, podjazdy, zakręty. I miałam chyba 25C w cieniu mimo wczesnej pory dnia, a słońce miało moc.

#8 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 posts

Posted 04 July 2015 - 14:46

@hondac @Filigra dzięki! na pewno pojadę, bo bardzo blisko mojej miejscowości ;-)

max dst:

#9 Gosc_Filigra_*

Gosc_Filigra_*
  • Gość

Posted 07 July 2015 - 11:44

Powodzenia.

Szukam akurat apartamentu, ale na szczyt sezonu większość albo droga albo zajęta.

#10 emphasyst

emphasyst
  • Użytkownik
  • 30 posts

Posted 07 July 2015 - 20:33

Powodzenia.

Szukam akurat apartamentu, ale na szczyt sezonu większość albo droga albo zajęta.

hahaha nawet nie strasz bo ja się wybieram za 2 tygodnie :P Stwierdziłem, że lepiej wziąć crossa bo można wjechać na jakiś szuter czy coś. Zawsze to większe możliwości niż na szosie.

#11 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 posts

Posted 20 July 2015 - 15:27

Od 2 dni jestem w Chorwacji, jeśli kogoś interesuje tu jest link do Stravy https://www.strava.c...ities/349981029

Czy był ktoś z Was na Sv.Jure ? (ten podjazd na 1762m) 30 km pod górę. Chciałbym tam pojechać ale widzę, że pisze, że bramki otwierane są od 7:00. Planowałem start już o 5, bo o 8-9 już nie da się jechać, jest taki upał.

max dst:

#12 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 20 July 2015 - 16:21

Kasowanie za wjazd rowerem tam to jak dla mnie kpina. Wszędzie, nawet w PL, jak są jakieś zakazy to rower wjeżdża bez żadnej filozofii. 

Może jak pojedziesz o 5. to wjedziesz bez płacenia? :)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#13 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 posts

Posted 20 July 2015 - 16:48

Będę tam chyba o 6 żeby nie czekać za długo jeśli by mnie wpuścić nie chcieli.

max dst:

#14 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 posts

Posted 25 July 2015 - 21:31

Właśnie wróciłem. Łącznie przejechałem jakieś 350 km, 6 wycieczek. Początkowe plany byłe znacznie większe. Myślałem nad conajmniej 2 trasami po 100-150 km. Wszystko zweryfikował pierwszy dzień. Okzało się, że jedyne możliwe pory do jazdy to 5-8 lub 18-21. No chyba, że lubi ktoś po górach całkiem po ciemku jeździć ;-) O 9 upał jest już nie do zniesienia. Do 17 Słońce jeszcze w miare wysoko, potem już robi się trochę cienia. Ogólnie trafiłem na 7 dni z temperaturą w cieniu 38-41*C.

Chorwackie drogi lokalne są cudowne do uprawiania kolarstwa. Serpentyny, kilkunasto kilometrowy pozdjazdy, zjazdy, idealny asfalt, świetne widoki, czasem przez 30 min nie wyprzedza żadne auto. Jak dotąd najlepsze 350 km na rowerze w moim życiu. Zaliczyłem również 30 km podjazd na górę Sv.Jure w parku narodowym Biokovo. Od Makarskiej czyli z poziomu morza na 1762 m wjechałem w około 2h i 20min. Oczywiście z nimikim się nie ścigałem. Skupiłem się bardziej na podziwianiu widoków. Niestety tu droga jest bardzo kiepska i zjazdy nie są żadną przyjemnością. Jak będę miał czas żeby zmontować jakiś film ze zjazdów to podrzucę linka. Nie gwranatuje, bo za 3 dni wybieram się do Szkocji.

pozdr.

zdjęcie ze szczytu sv.Jure

gdzieś mnie tam widać na serpentynce :)

GMn2hUYl.jpg

max dst:

#15 emphasyst

emphasyst
  • Użytkownik
  • 30 posts

Posted 26 July 2015 - 17:48

Ja też właśnie wróciłem z wyspy Pag, niestety nie miałem już miejsca na spakowanie roweru i powiem tak: Jak szedłem o 7 rano po chlebek na śniadanie, idąc w cieniu pod górkę, myślałem sobie: ale fajnie by było naginać pod tę górkę na szosie. Jak wyszedłem na słońce to myślałem: jak dobrze, że nie zabrałem roweru. Upał niesamowity, ponad 40 stopni, wieczorem duszno jak cholera. Warunki do jazdy trudne, tylko dla hardcorowców. Za to widoki i trasy piękne, zapierają dech w piersiach. Najlepszym wyjściem dla chcących pojeździć w tamtych okolicach to chyba wyjazd w maju. I mniej tłoczno na drogach, zdecydowanie chłodniej i taniej niż w sezonie. Podsumowując, Chorwacja jak najbardziej dla rowerzystów, asfalty zadowalające, widoki zapadają w pamięci ale nie w miesiącach letnich.

Reply to this topic