Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pierwsza Szosa Dla Kobiety

szosa scott spec btwin pierwsza szosa

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 rddkAG

rddkAG
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 14 lipiec 2015 - 18:16

Witam, jest to mój pierwszy post na forum więc chciałbym wszystkich pozdrowić.

Planuje zakup roweru szosowego dla mojej małżonki, rower z założenia miał by być do użytku rekreacyjnego, lekkich treningów. Po przeczytaniu kilku wątków tego forum uznałem że minimum osprzętu to grupa Sora.

na dzień dzisiejszy mam kilka typów:

http://www.scott.pl/...a-speedster-35/

po przymiarce żona stwierdziła że czuje się dość klaustrofobiecznie ze względu na długość górnej rury.

- http://www.decathlon...id_8322663.html

triban w rozmiarze xs dojechał właśnie do kraju, za jakiś tydzień wejdzie do sprzedaży ale przeglądając tabelkę z geometrią nie będzie on dłuższy od scotta w xs.

-http://allegro.pl/ro...5536477750.html

tu mamy rowerek ze zdecydowanie bardziej sportową geometrią, tylko boje się trochę kupowania roweru używanego, nie wiem czy moje obawy są uzasadnione. Jesteście w stanie powiedzieć coś na temat awaryjności ram i widelców specialized. 

gdyby ktoś coś wiedział będę wdzięczny za każdą poradę

#2 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 lipiec 2015 - 19:04

rddkAG, dnia 14 Lip 2015 - 17:16, napisał:

po przymiarce żona stwierdziła że czuje się dość klaustrofobiecznie ze względu na długość górnej rury.

rddkAG, dnia 14 Lip 2015 - 17:16, napisał:

tu mamy rowerek ze zdecydowanie bardziej sportową geometrią, 

No tylko, że bardziej sportowa geo to właśnie stosunkowo długa rura górna, zatem też byłoby klaustrofobicznie :)

Używany jak najbardziej się opłaca, tylko trzeba być ostrożnym, wiedzieć co się kupuje i chce kupić oraz pomacać przed zakupem. No i musi się to opłacać, a tu raczej tak nie jest, bo dostajesz zwykłą sorę, a w tej cenie możesz przecież mieć nowe rowery na tej grupie. Cena wynika z naklejki.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#3 rddkAG

rddkAG
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 14 lipiec 2015 - 19:22

problemem w scottcie była raczej zbyt krótka górna rura. 

Pomacanie speca raczej nie wchodzi w rachubę, posiadacie jakieś informacje o firmie car-bike??

#4 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 lipiec 2015 - 19:43

Zrozumiałem opacznie, że przez zbyt długą rurę Małżonka czuje się jakby "zamknięta" przez rower :)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#5 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 lipiec 2015 - 19:57

Szosa to nie miejska damka, rura pozioma zawsze będzie, jeśli scott ma dobrze dobrane wymiary, to oznacza, że zakup roweru z długą rurą poziomą będzie błedem, bo będzie równoznaczne z zakupem roweru o zbyt dużej ramie. Na dodatek przy pierwszej szosie sportowa geometria może oznaczać to, że własciciel(ka) pojeździ parę razy i odstawi rower w kąt, bo… źle się jeździ.
Zrób pomiary, dobierz poprawnie ramę, lepiej nieco mniejszą, niż za dużą.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6 rddkAG

rddkAG
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 14 lipiec 2015 - 21:00

Prozor, dnia 14 Lip 2015 - 18:57, napisał:

Szosa to nie miejska damka, rura pozioma zawsze będzie, jeśli scott ma dobrze dobrane wymiary, to oznacza, że zakup roweru z długą rurą poziomą będzie błedem, bo będzie równoznaczne z zakupem roweru o zbyt dużej ramie. Na dodatek przy pierwszej szosie sportowa geometria może oznaczać to, że własciciel(ka) pojeździ parę razy i odstawi rower w kąt, bo… źle się jeździ.
Zrób pomiary, dobierz poprawnie ramę, lepiej nieco mniejszą, niż za dużą.

Trafiłeś w sedno z miejską damką, faktycznie na takim rowerku jeździła moja małżonka.

Mi osobiście ciężko jest jej doradzić jaka jest prawidłowa pozycja na szosie gdyż o jeździe na cienkim kole nie mam zielonego pojęcia.

Ale jutro jedziemy do sklepu w którym będziemy mieli możliwość przymiarki do speca i scotta. Liczę na doświadczonego sprzedawcę. 

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szosa, scott, spec, btwin, pierwsza szosa