Jump to content

Photo

Bianchi Via Nirone 7

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 grjama

grjama
  • Użytkownik
  • 14 posts

Posted 17 July 2015 - 17:36

Cześć, bedzie to mój pierwszy post tutaj na forum... a więc Witam jeszcze raz w imieniu mojej pierwszej szosowej kolarzówki jakim jest Bianchi.

Rower kupiłem od kolarza(78 lat) i bardzo polecał, zdawalem sobie z tego sprawe ze chce sprzedać, ale to człowiek który się zna bardzo dobrze i nie jedną pożądną szose ma w garażu...pare wyscigow na szosie już mam za sobą i jest bardzo zadowolony z tego roweru :) Ogólnie chciałem mieć w domu Bianchi, bo jak dla mnie i nie tylko dla mnie jest to przykład robieniu rowerów szosowych :)

Waga 8,2KG Alu 7000
Widelec carbon Bianchi AREODYNAMICS(superowo wygląda :D)

Freewheel: Campagnolo 9 speed 13-27
F/D: Campagnolo Xenon
R/D: Campagnolo Xenon 9spd
Shifters: Campagnolo Xenon
Handlebar: ITM 330 Anatomica Super Oversized 42cm
Stem: Bianchi Componenti
Tape: Bianchi Componenti
Brakes: Bianchi Componenti
Wheels: Bianchi Componenti Hubs, Bianchi Componenti/Ambrosio rims
 Siodełko Selle Italia Bianchi(dokupiłem ory, bo tamto bylo z chińskiego carbonu)

Co ciekawe jest to ostatnia wersja Via Nirone 7 w tej kolorystyce na 125lecie Bianchi.

Czuje sie na nim bardzo dobrze i nie chce nic innego, może tam kiedyś kupie sobię coś lepszego na pewno na Campie, jak to mówi stara gwardia ''Kiedy Shimano jest już na wykończeniu, Campagnolo dopiero się dociera'' ;)

1_f.jpg 16_f.jpg 20150629_155134bainhi.jpg
20150629_155155bianchi 2222222222222222222.jpg

Pozdrawiam i życzę Szerokiej drogi !

#2 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 17 July 2015 - 17:55

Piękna Bianka :) Jedyne o co by można było się pokusić to zmiana siodełka - na jakieś białe, albo jeszcze lepiej - białe z niebieskimi wstawkami. Byłoby bosko :D

Rower z Italii, w dodatku na Campie. Czegóż chcieć więcej? Niczego :) Forza Italia :D

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#3 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 17 July 2015 - 18:47

Fajny, jak każde Bianchi. Jedyne co bym zmienił, to pedały. Jeżeli jeździsz w butach mtb na szosie ( podobnie jak ja ) to opłaca się kupić ,,uszosowione'' pedały spd - np. Sh PD-A520. Lepiej noga siedzi, szersze oparcie dla stopy,lżejsze od zwykłych pedałów mtb, no i wygląd bardziej szosowy.

Poza tym, jeżeli tył roweru ma kolor granatowy ( trudno określić odcień na foto ) to dałbym owijkę Fizika biało - granatową. Komfortowa, nie brudzi się i komponowała by się z kolorem ramy.

#4 grjama

grjama
  • Użytkownik
  • 14 posts

Posted 17 July 2015 - 19:29

Pedały już są Shimano 6800, te stare co są na zdięciu pamiętaja czasy króla sasa :D były tylko na czas dostawy, obecnych Shimano.

Jednak zostane przy białej :) można czyścic wodą z mydłem szarym lekko dociskając szczoteczke np do żębów. ;)

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 17 July 2015 - 20:33

Czuje sie na nim bardzo dobrze i nie chce nic innego, może tam kiedyś kupie sobię coś lepszego na pewno na Campie, jak to mówi stara gwardia ''Kiedy Shimano jest już na wykończeniu, Campagnolo dopiero się dociera'' ;)

Jak Ci te manetki Xenon zaczną przepuszczać po kilka biegów przy zrzucaniu, to zmienisz zdanie. Albo jak Ci pęknie plastikowa dźwigienka przy wrzucaniu na blat, gdy się trochę zabrudzi linka, albo z tyłu gdy zapomnisz że to już koniec kasety i trochę za mocno popchniesz.

Ale rower fajny. Lubię rowery tej marki, sam mam nawet stalowego górala i ma to coś (choć w sumie to z oryginału została już tylko rama i hamulce canti, ale rama to przecież dusza roweru). 

#6 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 17 July 2015 - 21:49

Co do klamek Campy to aluminiowe modele Veloce albo Centaura można tanio kupić jako używki, a jak nie to nówki. Nic nie jest wieczne. Za to te starsze klamki Campy są moim zdaniem wygodniejsze od Shimano.

#7 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 July 2015 - 08:22

Kaseta 13-27 ? O.o To chyba takie przełożenia jak w Alpy :) 

#8 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 18 July 2015 - 08:43

Jak się mieszka w Warszawie to się tak myśli :)

• piotrkol likes this

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#9 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 July 2015 - 19:14

Tiaa jakoś tachać roweru w górach nie musiałem jak w starej szosie miałem klasycznie 11-25 i 53-39 :P Po prostu uważam, że to przesada lekka i tyle ale pewnie się mylę :)