Sora vs Tiagra. A może coć z Campy?
Started By
Gosc_barman_*
, 06 gru 2009 10:32
53 odpowiedzi w tym temacie
Gosc_barman_*
Napisano 06 grudzień 2009 - 10:32
Witam serdeczne. :mrgreen:
Mam zapytanie odnoście klamko-manetek.
Jestem laikiem, nigdy nie jeździł ma szosie, a przynajmniej nie ma taki z dualem.
więc nie mam porównania żadnego. A chodzi mi o te "dzyndzelki" pod klamkami np. w Tiagrze. W Sorze ich nie ma i wnioskuję że biegi zmienia się przesuwając klamkami w odpowiednie strony.
1.1-Chodzi mi o to, które rozwiązanie jest lepsze. Tzn. te "dzyndzelki" czy Coś takiego jak w sorze.
1.2-Gdzie jest mniejszy skok.
Wiem że sora jest tańsza, ale obsługuje tylko 8 kasetę. A Tiagra już 9.
I kolejne moje pytanie:
2.1-czy manetki dajmy na to Campy z indeksem 9 obsłużą kasetę Shimano 9, oraz przerzutkę Shimano 9?
2.2- to samo pytanie odnośnie przodu.
Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście o pomożecie. :mrgreen:
Mam zapytanie odnoście klamko-manetek.
Jestem laikiem, nigdy nie jeździł ma szosie, a przynajmniej nie ma taki z dualem.
więc nie mam porównania żadnego. A chodzi mi o te "dzyndzelki" pod klamkami np. w Tiagrze. W Sorze ich nie ma i wnioskuję że biegi zmienia się przesuwając klamkami w odpowiednie strony.
1.1-Chodzi mi o to, które rozwiązanie jest lepsze. Tzn. te "dzyndzelki" czy Coś takiego jak w sorze.
1.2-Gdzie jest mniejszy skok.
Wiem że sora jest tańsza, ale obsługuje tylko 8 kasetę. A Tiagra już 9.
I kolejne moje pytanie:
2.1-czy manetki dajmy na to Campy z indeksem 9 obsłużą kasetę Shimano 9, oraz przerzutkę Shimano 9?
2.2- to samo pytanie odnośnie przodu.
Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście o pomożecie. :mrgreen:
Napisano 06 grudzień 2009 - 10:49
W taigrze ten dzyndzel pod dźwignią hamulca służy do zrzucania przełożenia na cięższe a dźwignia hamulca na lżejsze. Obie wychylają się do wewnątrz.
W sorze trochę inaczej to rozwiązano. Tą dźwignię zastąpiono dzyndzlem po wewnętrznej stronie klamki jak na zdjęciu
Dzyndzlem zrzucasz, dźwignią hamulca wrzucasz.
Sora 3400 jest już na 9s, tiagra na 10s.
Co do drugiego pytania, teoretycznie klamkomanetki i kaseta shimano mogą ze sobą działać, ale regulacja bywa kłopotliwa. Klamki mają inny skok niż dystanse kasety. Lepiej pozostać przy homogenicznym napędzie.
W sorze trochę inaczej to rozwiązano. Tą dźwignię zastąpiono dzyndzlem po wewnętrznej stronie klamki jak na zdjęciu

Dzyndzlem zrzucasz, dźwignią hamulca wrzucasz.
Sora 3400 jest już na 9s, tiagra na 10s.
Co do drugiego pytania, teoretycznie klamkomanetki i kaseta shimano mogą ze sobą działać, ale regulacja bywa kłopotliwa. Klamki mają inny skok niż dystanse kasety. Lepiej pozostać przy homogenicznym napędzie.
Napisano 06 grudzień 2009 - 11:09
Mciek racja, coś za szybko chciałem odnowić tiagrę. Pewnie na 2011 zobaczymy nową tiagre i 105.
Napisano 06 grudzień 2009 - 12:14
Teraz pytanie czy skladasz rower od nowego czy masz już jakiś rower i chcesz ulepszać?? Jeśli campa to dobrze żeby kaseta i przerzutka były campagnolo, bo mieszanki campy i shimano nie działaję za dobrze i do tego tylko konkretne układy przerzutek manetek i kaset działają jako tako.
Napisano 06 grudzień 2009 - 13:14
To inne podstawowe pytanie... ile możesz przeznaczyć? Za 1500-1600zł możesz już kupić pełną grupę veloce z nowymi ergopowerami i korbą UT.
Napisano 14 grudzień 2009 - 16:07
za 1500 można pomieszać 105 z Tiagrą. Np. Hamulce, przerzutka przód i korba Tiagry, a manetki, korba, kaseta, łańcuch i przerzutka tył 105.
trza po prostu pokalkulować w jednym sklepie gdzie wszystko jest i nawet zapytac o rabat. Teraz w Bikestacji mają niezłe upusty i mozna niezłego mixa Tiagry, 105 I Ultegry wszystko na 10s kupić za śmieszne pieniądze.
Kaseta Ultegry 10s chyba 120 zł
K.manetki Ultegry 10s niecałe 600 zł
Korba 105 10 s 270 zł
itd...
trza po prostu pokalkulować w jednym sklepie gdzie wszystko jest i nawet zapytac o rabat. Teraz w Bikestacji mają niezłe upusty i mozna niezłego mixa Tiagry, 105 I Ultegry wszystko na 10s kupić za śmieszne pieniądze.
Kaseta Ultegry 10s chyba 120 zł
K.manetki Ultegry 10s niecałe 600 zł
Korba 105 10 s 270 zł
itd...
Napisano 14 grudzień 2009 - 21:35
http://www.centrumro...ba/Produkt.aspx
r 550 to HT II
kompakt to niezły wybór, pamietaj, że kompakt na 50 i kaseta 11 ma twardsze przełożenie aniżeli 52/12
r 550 to HT II
kompakt to niezły wybór, pamietaj, że kompakt na 50 i kaseta 11 ma twardsze przełożenie aniżeli 52/12
Dodaj odpowiedź