Jump to content

Photo

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 replies to this topic

#201 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 29 July 2008 - 21:57

Sellle San Marco Skn za 76zł katalogowo a allegrowo.pl to 65zł+przesyłka. Mam i jeżdzi się fajnie a pozatym to jest bardzo chwalone na tym forum.

#202 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 02 August 2008 - 17:19

Rowniez rozgladam sie za jakims w miare fajnym siodlem :lol:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#203 kriso1994

kriso1994
  • Użytkownik
  • 30 posts
  • Skądokolice Zamościa

Posted 02 August 2008 - 18:03

ja mam berdzo fajne i sobie chwale. super sie na nim jezdzi
http://www.fotosik.p...7e41c520c6.html
kupiłem je za 50 zl.

#204 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts

Posted 02 August 2008 - 18:07

madan, Myśle że nie warto się pchać w taki kolo jak biały. Trochę brudne łapy od smaru z łańcucha i już takie białe nie będzie. Ale to tylko jeśli o estetykę chodzi. ;-)

#205 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 02 August 2008 - 19:15

Kupiłem SKN do mojego nowego MTB. Jest twarde, ma głębienie i rozcięcie z tyłu - ale jak wygląda każdy zainteresowany wie. Podczas jazdy pracują ładnie tylne części siodła - te rozcięte. Uginają sie podczas nacisku ud.
Siodełko jest wygodne, ale do liderów, np. firmy Fizik się porównać nie da.

#206 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts

Posted 02 August 2008 - 21:09

Karbon Ale ile kosztuje siodełko Fizik a ile taki SKN??? Różnica bardzo duża ceny to i jakość rośnie. Nic nie ma za darmo*.

*Może Firefox 3 xD

#207 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 02 August 2008 - 23:03

Tak, do jazdy na niezbyt duże odległości SKN wystarczy. Zabawa się zaczyna gdy chce się robić duże przebiegi - np. 500 km tygodniowo to siodełko staje się priorytetem.
*Ale d*** od każdego siodełka boli jak jest nie wprawiona :P

#208 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 03 August 2008 - 06:45

san marco squadra hdp - bywa że trafia się za smieszne pieniadze na allegro. ostatnio janosikowa sprzedawała po mężu na allegro za 50zł ale zapomniałem kupić i przeszło koło nosa. Siodło na którym jechało pół zawodowego peletonu w latach 90. Bardzo wygodne aczkolwiek wygląd już trąci myszką jeśłi komuś to przeszkadza. grube mięsiste wypelnienie. Zwykle mam problem z siodełkami a na tym przejechałem się kiedyś dość solidnie i nawet nie czułem ze siedziałem na siodełku

#209 morbiass

morbiass
  • Użytkownik
  • 30 posts
  • SkądLubartów

Posted 06 August 2008 - 04:10

a jakie siodełko damskie do jazdy turystycznej i miejskiej proponujecie ? cena max. 60 zl

#210 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 August 2008 - 12:55

a jakie siodełko damskie do jazdy turystycznej i miejskiej proponujecie ? cena max. 60 zl

Selle Royal lub alternatywnie Author.

#211 morbiass

morbiass
  • Użytkownik
  • 30 posts
  • SkądLubartów

Posted 06 August 2008 - 13:49

tak myslalem. oto moj wybor http://www.allegro.p...elle_royal.html

dzieki
pzdr

#212 Gosc_madan_*

Gosc_madan_*
  • Gość

Posted 07 August 2008 - 21:06

Witam... Mam siodełko San Marco SKN... Wcześniej posiadałem Selle Italia XO... Wymieniłem je na San Marco, poznieważ strasznie mnie bolały moje cztery litery, a dokładnie kości znajdujące się pod pośladkami... Zamontowałem SKN i powiem wam, że jest jeszcze gorzej! :-/ Tyłek po jeździe boli mnie niemiłosiernie, nie pośladki a te kości w pośladkach... Czy mam źle ustawione siodełko?... Jest ono skierowane lekko w dół... Ktoś się kiedyś spotkał z takim dokuczliwym problemem? :-/ Proszę o pomoc...

#213 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 August 2008 - 21:31

Tak, masz źle ustawione siodełko. Zazwyczaj powinno być ustawione okładnie poziomo. Jeśli jest pewiem dyskomfort to można regulować w minimalnym zakresie 1, 2, 3*. Ty masz na oko z 8* :D

#214 Gosc_madan_*

Gosc_madan_*
  • Gość

Posted 07 August 2008 - 21:36

Acha, w takim razie dziękówa! ;-) A jeszcze jedna sprawa odnośnie siodełka: jest na nim taka linia (gdzie się montuje sztyce) " -20 ----||---- +20 " to też co do tego są jakieś odgórne wskazania, czy montuje się dalej lub bliżej wg swoich upodobań???

#215 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 August 2008 - 22:09

To jest akurat pewien zakres regulacji, który pomaga skorygować pewną niedoskonałość w długości ramy, a przede wszystkim prawidłowe ustawienie siodła względem korb. UCI wyznacza minimalną odległość między wirtualnymi liniami pionowymi przeprowadzonymi od środka osi suportu i czubka siodełka.

#216 kalif

kalif
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • Skądkrasnystaw

Posted 12 August 2008 - 13:34

Witam!

A używa ktoś może takiego siodełka??

http://allegro.pl/it...uty_cr_mo_.html

#217 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 posts
  • SkądPszczyna

Posted 12 August 2008 - 15:19

Witam!

A używa ktoś może takiego siodełka??

http://allegro.pl/it...uty_cr_mo_.html

Może w trekingu, wygląda na strasznie miękkie.

#218 kalif

kalif
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • Skądkrasnystaw

Posted 12 August 2008 - 16:16

Są na allegro SKN-y za 65 zeta, ale chciałem do tego kupić od razu tanie klameczki tektro, ale jeśli siodełko jest tanie to nie ma klamek.... Za bardzo chcę oszczędzić :mrgreen: :mrgreen:

#219 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 12 August 2008 - 16:43

To jest akurat pewien zakres regulacji, który pomaga skorygować pewną niedoskonałość w długości ramy, a przede wszystkim prawidłowe ustawienie siodła względem korb. UCI wyznacza minimalną odległość między wirtualnymi liniami pionowymi przeprowadzonymi od środka osi suportu i czubka siodełka.

hmmm... pierwsze słyszę.
To ustawianie siodełka wzgl korb to dość kontrowersyjna sprawa. jeśłi przyjmiemy ze zawodnik A ma 176cm wzrostu i zawodnik B ma również 176 ale zawodnik A ma udo dłuższe o 3 cm a krótszy korpus to zabawa z ustawianiem siodełka tak aby kolano równało się osi pedała doprowadzi do tego ze jeden będzie miał całkowicie nieprawidłową pozycję na rowerze i straci balans - zawodnk A będzie wtedy siedział tyłkiem za daleko w tyle.
Nie wiem czy prawdą jest to że kolano w pozycji innej niż na osi pedała jest narażone na kontuzje ale coraz więcej czytam artykułów w których autorzy odchodzą od takiego majstrowania siodełkiem właśnie ze wzgl na anatomiczne różnice w budowie kolarzy . Czyli według autorów takiej teorii siodełko ma byc tak ustawione aby ciało zachowało balans między tyłem a przodem i nie napinały się wtedy mieśnie żeby zapobiec "opadaniu" w przód lub podtrzymywaniu tyłka który jest za daleko. To mniej wiecej tak jak pozycja zjazdowa w narciarstwie - mysle że to dobre porównanie.
u mnie na przykład jedyną regułą która się sprawdziła to ustawienie wysokości siodełka a reszta innych prawideł spowodowała że kładłem się za bardzo na ramie, zadzierałem za mocno głowę i pojawiał się koszmarny ból w plecach. ustawiłem po swojemu czyli skróciłem mostek i jeździ się dobrze ale dalekie jest to od tego co wynikało z pomiarów i algorytmów

#220 pitreqolarz

pitreqolarz
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • SkądZduńska Wola

Posted 18 August 2008 - 21:49

co powiecie na to?:
http://www.dobrerowe...roducts_id=5047
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Reply to this topic