Jump to content

Photo

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 replies to this topic

#1101 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 01 July 2013 - 18:49

Dzięki robo za recenzję fizika.

Czy ktos miał do czynienia z siodełkiem speca Toupe RBX Comp Gel lub Toupe RBX Expert? Na stronie speca pisze, że w/w siodełka mają grubą warstwę wysciółki. Czt da sie to odczuć? Modelu Toupe jest 6 rodzajów..

#1102 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 01 July 2013 - 19:25

Damiano, tak się składa, że miałem jakiś czas temu siodełko Speca, a był to model Ronin 143 mm. Pożyczyłem od kolegi, na próbę, bo byłem na etapie, kiedy obczytałem się o Body Geometry.
Wykonałem na nim jeden trening i wrażenie moje było takie, że w tym siodełku, pod pokryciem, wypełnienie jest zbyt miękkie, mało sprężyste. Efekt był taki, że o ile kształt by się nadawał, to moje kości kulszowe zapadały się, wypełnienie (żel ?) rozjeżdżało się i wyraźnie czułem twardą skorupę. To było okropne. Nie wiem jak jest teraz . Czy to poprawili ?

Może ktoś, kto użytkuje siodła Speca na co dzień się wypowie.

W siodłach Fi'zi;ka pokrycie i wyściółka (choćby symboliczna, jak w Antares) są na tyle sprężyste, że tyłek nie dobija do skorupy !

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1103 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 August 2013 - 21:19

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum.
Otóż zamierzam kupić sobie nowe siodełko 4 z kolei.

Pierwsze pominę jakieś velo i nie pamiętam zupełnie jak mi się na nim śmigało, drugi to Selle Italia SLR, dwa lata na nim jeździłem i było podobno ok, tak kolega twierdzi .

Później naszło mnie na odchudzenie mojego Fulla  i zakupiłem Tune Speedneedle, przyzwyczajałem się do niego około miesiąca , ale jeździłem mniej około 100km tygodniowo z przerwami. Nastąpiła przerwa zimowa i mimo tego że już dzień w dzień się robiło około 12km, a w weekendy około 30km to cztery litery dopiero po około 3 miesiącach się polubiły z Tune dystanse wzrosły. Więc stwierdziłem że nie kończę sezony i jeżdżę cały rok, było pięknie, czasami twardo, ale dupka rzadko bolała dystanse dzienne max 100km asfalt, mieszane maksymalne to 70km minimalnie w tygodniu 200km. Tak mi minęły prawie 2 lata z Tune.

Wróciłem z urlopu, przerwa w rowerowaniu niecałe dwa tygodnie i mam ból po 5 km  nie do zniesienia-twarda deska, sprzedałem siodło i zamierzałem kupić coś do czego nie będę musiał się po tak krótkiej przerwie przyzwyczajać.
Objechałem całą Warszawę, przy okazji zmierzyłem rozstaw kości kulszowych, 135mm mi wyszło.
Szukałem dobrych opcji z testowaniem siodełek i wybór padł na początek Bontrager Evoke RL M 138mm, tak zasugerował sprzedawca, ale swoją drogą tylko taki rozmiar miał, 30 dni testowania.

Efekt mam niepożądany nie tego oczekiwałem, co prawda nie zrobiłem przerwy po Tune, może to ma wpływ, jak wsiadam na siodełko to jest niby wygodnie, lekka kanapa, jednak z każdym kilometrem jest coraz gorzej. Od 31 lipca nie miałem dnia przerwy i do dziś przez 3 dni zrobiłem jakieś 220km
Czuję grzanie od dołu, jakbym siedział na jakiejś fajerce, odparzenia są to chyba, dziś wręcz na jednym pośladku delikatnie mi skóra zeszła, masakra -100km.
Czytając inne tematy wywnioskowałem że to jest dobór złej wielkości , bo tyłek zapadka się na siodełku 138mm i nie opiera sie poprawnie na kościach kulszowych.
Teraz pytanie jaki rozmiar będzie odpowiedni, zamówiłem wersje 148mm od Bontrager Evoke, bo to jest największa : http://mybike.pl/sio...ack-p-2358.html

Jednak mimo wszytko może panowie coś doradzicie, cel był sprzedania siodełka, zaoszczędzenia kasy, poprawienia komfortu, a póki co to ma zgryz.
Myślę co by jeszcze ewentualnie przetestować Selle italia flite(kiepskie oferty), ale mimo wszystko wolałbym wyliczyć sobie na podstawie ID Match co będzie odpowiednie , może jest w Warszawie ten system, ktoś się spotkał?

Specialized Epic FSR      RockriderXC100S

#1104 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 posts
  • Skąddolny slask

Posted 14 August 2013 - 16:34

A jaka macie opinie na temat

Selle Italia C2 Genuine Gel ?

#1105 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 15 August 2013 - 09:32

Szukam opinii na temat tego: http://www.aliexpres.../666711643.html siodełka (tudzież podobnych, bo jest tego w sieci masa, różnią się kolorami itp).

#1106 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 15 August 2013 - 12:58

Ja mysle ze tutaj wiki rewelacji z wygoda nie bedzie wczesniej mialem, kilka podobnych siodel  i juz powiedzialem nigdy wiecej. Tego typu deseczek ladnie pomalowane to fakt waga tez na plus. Ale troche dupcia boli jezeli idzie o dluzsze dystanse nawet z dobrej jakosci pampersem.

• biker1974 likes this

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#1107 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 August 2013 - 20:56

Witam ponownie.
Postanowiłem udać się na ten ID Match, po badaniach wyszła mi grupa L1 i zasugerowane siodełko przez program to FLITE http://www.skleprowe...LIA-FLITE-/5720 , jednak doświadczony sprzedawca doradził by wybrać Flite Flow grupa L2(jedyne różnice to tylko wycięcie które ma dodatkowo poprawić komfort), tydzień miał wystarczyć by tyłek się dostosował.  http://www.bdc-bike.pl./nowosci/?idArticle=1707

Na siodełku jeżdżę przez dwa tygodnie, nie powiem pod ręką ładnie pracuje, ale mimo tego że sprzedawca powiedział iż pokocham się z Flite Flow ja nie potrafię. Co 2-3 dzień robię nie mniej jak  30km, bo przy takim dystansie odczuwam odparzenia i zaczynam się wiercić.

Odparzenia męczą mnie od 26 lipca i od tego czasu dzień w dzień siedzę na rowerze,minimum 12km, dojazdy do pracy , wycieczki, czy możliwe że to wina tego że się nie zagoiły rany , a siodełko jest jak najbardziej odpowiednio dobrane?

Sam nie wiem co mam robić, bo do tanich nie należało, ale i tak pewnie zwrócić nie mogę.
Ktoś posiada to siodełko i może o nim coś napisać ile czasu trzeba sie do niego przyzwyczajać i czy są możliwe dystanse bliżej 100km?

#1108 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 15 August 2013 - 21:06

Gdyby było dobrze dobrane , to nie miałbyś odparzeń. Siodełko wg mnie to chyba najtrudniejszy do dobrania element. Tu nie zastosujesz żadnej uniwersalnej regóły. Zostaje tylko metoda próby na własnym tyłku.  pozdr

#1109 IRON

IRON
  • Użytkownik
  • 43 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 15 August 2013 - 21:10

a czy dostałeś  siodło testowe na wypróbowanie czy akurat ta grupa faktycznie Ci odpowiada? 

#1110 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 August 2013 - 21:10

No tak tylko odparzeń nabawiłem się od Tune( deska karbonowa) którego używałem 3 lata i po dwutygodniowej przerwie wsiadłem na rower  robiąc 70km prawie w 40 stopniach, od tego czasu nie znikły zupełnie, gdyż nie mam przerwy od rowery, tylko w ilości km

Nie odstałem siodełka testowego.

#1111 IRON

IRON
  • Użytkownik
  • 43 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 15 August 2013 - 21:17

tam gdzie ja kupowałem  SELLE SLS Kit Carbonio   to po pomiarze  dostałem siodło   i to o wartosci 920zł  na testy  i juz wiedziałem  czy mi pasi czy nie.  bez wkładki   po paru km    droche  kosci tyłka bolały  ale gdy tylko   dorwałem   spodenki z mega wygodna wkładka   to juz wszystko jest ok :) 

#1112 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 August 2013 - 21:22

Taki profesjonalny sklep i nikt mi nie zaproponował siodełka na testy, spędziłem tam 2 godziny na rozmowie z sprzedawcą pytając co gdyby mi nie pod pasowało, zarzekał się że nie ma takiej opcji, robią te badania bardzo często i nigdy się to nie zdarzyło, cały ich Team miał przeprowadzone itd.
Jaka to musi byc wkładka ta mega wygodna, posiadam kilka spodenek, ale może faktycznie żadne nie mają odpowiedniej wkładki?

#1113 IRON

IRON
  • Użytkownik
  • 43 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 15 August 2013 - 21:25

Taki profesjonalny sklep i nikt mi nie zaproponował siodełka na testy, spędziłem tam 2 godziny na rozmowie z sprzedawcą pytając co gdyby mi nie pod pasowało, zarzekał się że nie ma takiej opcji, robią te badania bardzo często i nigdy się to nie zdarzyło, cały ich Team miał przeprowadzone itd.
Jaka to musi byc wkładka ta mega wygodna, posiadam kilka spodenek, ale może faktycznie żadne nie mają odpowiedniej wkładki?

Jezeli dostali walize  ze sprzetem  do pomiaru to dostali tez   siodła testowe. miałem okazje ogladac taka walizke .

a co do wkłądki.   zakupiłem  komplet robiony przez firme Quest    na zamówienie  EREM SPORT. zaraz zrobie zdjecie wkłądki  

2fde399cc74ae290m.jpg

#1114 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 August 2013 - 21:36

Dzięki za foto wkładki, no takiej to nie posiadam, choć podobnie wyglądają.
Może na początek pokombinuje z ustawieniami siodełka, choć wydaje mi się że pozycja jest odpowiednia, ustawiłem je poziomo i centralnie w jarzmie, troszkę spróbuje dać do przodu lub do tyłu, góra, dół.

#1115 bikergonia

bikergonia
  • Użytkownik
  • 420 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 August 2013 - 15:04

A próbowałeś Selle Italia SL?

tego typu ale inna wersja kolorystyczna

http://bdc-bike.pl/c.../?idArticle=114

ale może weź do testów a będzie wygodnie i bezpiecznie a i z wentylacją

http://bdc-bike.pl/c...?idArticle=1317

http://bdc-bike.pl/c...?idArticle=1702

http://bdc-bike.pl/c...?idArticle=1319

Polecam

#1116 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 16 August 2013 - 19:56

...... po badaniach wyszła mi grupa L1 i zasugerowane siodełko przez program to FLITE http://www.skleprowe...LIA-FLITE-/5720 , jednak doświadczony sprzedawca doradził by wybrać Flite Flow grupa L2 ......

Czyli wyszło, że naukowe podejście i badania swoją drogą, a Pan Sprzedawca .... miał do opchnięcia siodło, które nie schodziło i ci wcisnął kit.

Ja bym poprosił o wymianę - powołując się na wyniki obliczeń programu. Mam nadzieję, że nie jest za późno. No i nie wiem jakie są warunki tego programu doboru siodełka. Czy ryzyko ostatecznego wyboru kupujący bierze na siebie ?

Albo ten ID Match to trochę kit.

#1117 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 August 2013 - 22:26

Nie wyglądało na to by im leżało to siodełko bo różnica miedzy siodełkami to 30zł, a różnią sie tylko dziurą, która w poprawia komfort i zapobiega prostaty. Na 300% jestem pewien że siodełko z programu byłoby tak samo kiepskie.
Cały program się nie sprawdził w moim przypadku i taka jest moja opinia, pewnie za jakiś czas się do niego przyzwyczaję, ale nie jestem pewien czy mi się tak długo chce z nim męczyć. 
Jak się  uda zwrócić Flite, co i tak niesie za sobą koszty ID Match -100zł, to się zwróci, jeżeli nie to odsprzedam siodełko i tyle, w domu mam jeszcze Bontrager Evoke RL L 148mm , chyba je założę od niedzieli , mam miesiąc na jego testowanie, wersja 138mm, sprawiała że czułem się jakbym siedział na rozgrzanym palniku, może ta będzie lepsza.
Cześć Gonia, chyba z Selle Italia zakończę przygodę, może po Evolke jeszcze czegoś spróbuję.

#1118 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 17 August 2013 - 21:37

Miałem różne siodełka, ale jak "dojrzewałem" do szukanie nowego, wygodniejszego, to starałem się wybierać modele, które  miały jakąś nową cechę, dzięki której właśnie siodło byłoby wygodniejsze. Po przygodzie z siodłem z dziurą, było bez dziury i ... okazało się, że dziura jest mi niepotrzebna. Zasada jest prosta: brak dziury - większa powierzchnia podparcia - mniejszy nacisk jednostkowy - siodło mniej gniecie we wrażliwe miejsca. Druga reguła: miękkie siodło nie musi być wygodniejsze od twardego. Po prostu wyściółka musi być na tyle sprężysta, żeby kości kulszowe nie stykały się ze skorupą siodła i to wszystko. Jak się tyłek zapada w wyściółkę to odparzenia gotowe, natomiast do uwierania twardego siodełka w tyłek, jak najbardziej idzie się przyzwyczaić,. Przy regularnym używaniu, po jakimś czasie już się niczego nie czuje. Zbyt miękkie, żelowe siodła, właśnie powodują odparzenia. Kształt siodełka: powinien rozkładać ciężar na jak największej powierzchni - nie mówię, że musi być kanapa, ale siodło musi być dopasowane do TYCH kształtów. Teraz powiem coś co się nie spodoba zwolennikom siodeł Selle Italia - wg mnie one są wypukłe podłużnie, a nie dopasowane - wg mojego tyłka one nie mogą być wygodne. Nie jeździłem na żadnym, ale jak przeglądam różne modele ich siodeł, to takie mam wrażenie i je odrzucam w przedbiegach. Jak  jakieś siodełko zaczynało mnie męczyć, to próbowałem wyszukać czegoś na zasadzie kontrastu - było wyprofilowane, teraz spróbuję płaskiego, było z dziurą, wezmę bez itp.

Wiem, że to drogi gips, taka ciągła wymiana siodeł. Kiedyś, np. San Marco robiło te same siodła w różnych wersjach. Była wersja za 100,- była za 200,- i wyczynowa dajmy na to za 450,-. Można było na początek kupować te najtańsze wersje, a jak się znalazło właściwą, to można było kupić najwyższy model.

#1119 IRON

IRON
  • Użytkownik
  • 43 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 18 August 2013 - 09:16

Jak się  uda zwrócić Flite, co i tak niesie za sobą koszty ID Match -100zł, 

płaciłeś za pomiar?? dostałeś wydruk pomiaru? 

w moim przypadku pomiar był za darmo a siodło kupiłem taniej niz na allegro :-)

#1120 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 August 2013 - 12:39

Za pomiar nie płaciłem, gdyż zakupiłem od razu siodełko, w przypadku gdybym nie kupił siodełka musiałbym 100zł zapłacić, wydruku żadnego nie dostałem.
Wczoraj kolejną przejażdżkę zaliczyłem na Flite Flow, wyszło ponad 30km.

Sam nie wiem co myśleć o tym siodełku, s pewnością nie jest idealne, przy takim dystansie, tyłek jakby mi drętwiał, nie czuję by się odparzał, stopy a właściwe bardziej lewa stopa z lewą dłonią też jakby drętwiały, lekkie mrowienie, coś mam chyba nie tak ustawione.
Ustawiałem w poziomie siodełko, ale gdy teraz sprawdzam poziomicą to mam je do przodu pochylone, więc pewnie dlatego mi dłonie drętwieją, tylko nie wiem czemu stopy, może za mocna buty ścisnąłem, w czasie jazdy je luzowałem, ale nie pomagało.

Reply to this topic