Jump to content

Photo

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 replies to this topic

#1401 sts

sts
  • Użytkownik
  • 290 posts
  • SkądMazowsze

Posted 03 February 2015 - 18:59

Accent Tide też posiadam, wydaje sie pierońsko twarde i po przejechaniu 40km czuje ból d..... Nawet nie musze spoglądać na licznik, boli tyłek to już wiem że zrobiłem ponad 40km trasy  :-(

Nie liczy się sprzęt tylko serce.

#1402 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 03 February 2015 - 21:40

Po prostu potwierdza się stara zasada - każda d.... jest inna :-o   pozdr

#1403 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1,314 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 23 February 2015 - 22:15

http://allegro.pl/si...5103615311.html

panowie, a co powiecie o selle italia flite flow ? wygodne ? obecnie mam specialized toupe pro i chcę je zmienić. na coś jeszcze bardziej wygodnego. hmm ?

#1404 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1,314 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 28 February 2015 - 10:36

to co ? warto brać ? czyjaś dupa testowała to siodło ?

#1405 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 02 March 2015 - 21:16

Czy któryś z posiadaczy Accenta Tide mógłby wrzucić fotkę z profilu tego siodła? 

#1406 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 08 March 2015 - 22:21

Co sądzicie o tych nowych siodłach meridy?

http://www.bikeateli...o-merida-panaro

Waga 255 gram

• ssnowak likes this

#1407 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 posts
  • SkądGrodków

Posted 12 March 2015 - 21:58

Jak się mierzy szerokość siodełka? Tzn z pomiaru wyszło mi, że mam 120 mm rozstawu guzków kości kulszowych. W sklepie doradzono mi 143 mm i nie wiem czy moje jest za wąskie czy wina bolesności leży gdzie indziej.

Mam zdjęcie i proszę o info czy to mierzyć wg czerwonej czy zielonej linii. Podejrzewam, że wg rozstawu kości to czerwona linia mnie dotyczy, ale czy wszystkie firmy podają rozmiar tak samo?

72da2d361b7c.jpg

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#1408 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 21 March 2015 - 21:53

Dość przypadkowo odkryłem że komfort siedzenia poprawił mi się nie po wymianie siodełka tylko sztycy.
Z zamiarem odchudzania roweru postanowiłem wymienić 405 gramową sztyce, a że trafiła mi się karbonowa w atrakcyjnej cenie więc skorzystałem i przy okazji zauważyłem że po prostu dużo lepiej mi się siedzi

#1409 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 posts

Posted 21 March 2015 - 22:08

Zmiana sztycy może poprawić tłumienie, u Ciebie to chyba raczej zmiana offsetu i ustawienia siodła pomogła.

#1410 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 21 March 2015 - 23:57

Tak, chodzi zapewne oczywiście o tłumienie. Lepiej mi się siedzi, w sensie że dłużej mogę usiedzieć bez większego dyskomfortu
Na aluminiowej sztycy miałem różne ustawienia, prędzej czy później czułem w jakimś stopniu dyskomfort.

#1411 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 26 March 2015 - 18:22

Cześć,

Od pewnego momentu odnotowuję bolesne impulsy w okolicy stawu miednicowego (tylko na rowerze) - objaw to chwilowe bardzo bolesne impulsy prawej nogi (tylko prawej) tak jak by był uciskany jakiś nerw, odczuwalne od "tyłka po piętę" *(nie permanentny ból który trwa nawet po zejściu z roweru) bolesne impulsy pojawiają się średnio po 20km *(a więc po rozgrzewce, czyli po 10km mocniejszego pedałowania), każdorazowo ból natychmiast ustaje po zatrzymaniu się i stanięciu na nogi ......

Cześć ponownie,

Może kogoś zaciekawi, odnalazłem przyczynę pojawiania się bólu i źródła samego bólu. Otóż ....

Najpierw przy pomocy trzech różnych siodeł, i dwóch różnych szosówek próbowałem wyeliminować "kontuzję", nie udawało się. Więc do gry musiałem wziąć lekarza - najpierw ortopeda który wykluczył uraz typowo ortopedyczny ze względu na charakter bólu *(ból ortopedyczny, związany ze stawami jest permanentny i nie da się go bez farmakologii po prostu wstrzymać).

Po ortopedzie poprosiłem o pomoc fizjoterapeutę który zna się na motoryce kolarskiej itp. i ten właściwie zdiagnozował już przyczynę po kilku zdaniach przez telefon, chodziło o powięzi mięśni które miały jakieś "zrosty" i mięsień gruszeczkowaty nie pracował w swojej pozycji przy okazji zahaczając o nerw kulszowy ....zabieg manipulacji powięziowych na całej nodze w sposób genialny usunął kontuzję.

Przyczyna pośrednia to ....proza życia która wszyscy bagatelizujemy, brak rozciągania się, ćwiczeń, rozgrzewek przed wsiadaniem na rower ;) Rozciągać się Panowie!!! ;))

#1412 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 01 April 2015 - 07:44

Witam serdecznie, zastanawiam się nad którymś z poniższych siodełek. Moje pytanie brzmi czy oba będą pasować do sztycy Canyona S14 VCLS 2.0 (-2 / 10 mm) ?

Spec S Works Power :

http://m.specialized...es/sworks-power

Fizik Antares R1 Braided :

http://www.fizik.it/...res-r1-braided/

Rozumiem, że nie da się jednoznacznie określić, które z tych siodełek będzie wygodniejsze ? :) Ale może któryś z kolegów użytkuje któreś siodełko i chciałby się podzielić wrażeniemi... Byłbym niezmiernie wdzięczny. Rozstaw kości na tyłku mam ok. 12 cm. więc jeżeli chodzi o rozmiar siodełka, to chyba dobrze wybrałem - oba siodla mają szer. ciut ponad 140mm.

Dziękuję za pomoc, Michał.

#1413 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 02 April 2015 - 08:42

Michal1906

Niestety, o wygodzie siodełek można pisać w nieskończoność, ile tyłków tyle opinii - każdy ma inne poczucie komfortu ... używając ogólników siodełka Fizik'a należą do bardzo wygodnych siodeł, są bardzo popularne i cenione, ale znam osoby których tyłki "nie dogadały" się z żadnym modelem tej marki ....

Kilka postów wcześniej, kilka osób potwierdziło prawdę iż należy szukać i znaleźć swoje siodło ...kosztowne, ale skuteczne.

• Julkos likes this

#1414 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 02 April 2015 - 09:07

Ktoś kiedyś napisał "dupa dupie równa nie jest" i to zamyka temat porad odnośnie wygody siodełka. Możesz pytać o konkretny model pod kątem zużycia, awaryjności, jakości ale wygoda to kwestia indywidualna.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#1415 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 02 April 2015 - 15:03

Dzięki za odpowiedź, już wszystko wiem co chciałem wiedzieć o powyższych siedziskach :) Najistotniejsze było czy podpasują mi do sztycy...

#1416 Wojtasek

Wojtasek
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 03 April 2015 - 16:55

No to zamówiłem z alibaby (aliexpress) - całe $20 (wysyłka wliczona) wiem, że to chińska podróbka, ale równie dobrze mogą być to egzemplarze z tej samej linii produkcyjnej robione "po godzinach" - głównie chodzi o test jak się na tym siedzi. Czyli powiedzmy, że za 75 złociszy będzie siodełko do testów.

Witam,

Ciekaw jestem czy dotarło do ciebie to siodełko i czy jesteś zadowolony?

Jak jakość i wygoda tego siodła z ali?

Jeśli dotarło i wszystko ok to możesz też podać link do tego sprzedawcy z ali jako sprawdzonego :-)

#1417 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 April 2015 - 21:39

Już odsprzedane, jak dla mnie niestety za szerokie jest, ściskać prętów nie miałem zamiaru, zresztą to i tak mało dałoby. Przeprosiłem się z Arione ;-) .

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1418 Wojtasek

Wojtasek
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 03 April 2015 - 23:30

A jak jakość wykonania, dostawa opakowanie, waga zgodna z oryginałem...?

#1419 Coriner

Coriner
  • Użytkownik
  • 164 posts
  • SkądSwinoujscie

Posted 04 April 2015 - 09:33

Wojtasek - ja przejąłem to siodło od Prozora :). Właśnie montuję na sztycy. Pierwsze wrażenie w stosunku do mojego siodła 4za (twarde jak decha praktycznie), jest bardziej miękkie, dużo bardziej, ale poślizg materiału jest o wiele mniejszy - tak to ujmę. Jakość wykonania - według mnie OK, choć nie miałem nigdy Fizika czy innego markowego siodła w rękach. Następną opinię wystawię po testach z jazdy.

#1420 stigzak

stigzak
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 04 April 2015 - 16:32

Polecam wszystkim IdMatch Selle Italia. Po pomiarze i wynikach stwierdzam, że tak wygodnego siodła jeszcze nie miałem. Kapitalna sprawa a byłem sceptycznie nastawiony...

Reply to this topic