Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#421 nobilitas

nobilitas
  • Użytkownik
  • 113 postów
  • SkądŁobez

Napisano 07 listopad 2009 - 18:54

Każdy ma swój tyłek i każdy jest inny. Dla niektórych wygodne będą siodełka rzędu 1000 zł dla niektórych nawet takie pozostawią sporo do życzenia. Waga, wzrost, strój kolarski może obrócić całkowicie nawet najlepszą opinię wygodnego siodełka.

#422 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 12 listopad 2009 - 07:56

Jakie siodełko do szosówki? -
1. wygodne
2. lekkie
3. ładne

Które siodełko do szosówki? -
1. Tune Speedneedle
2. Fi'zi:k Antares lub ładniejsze Arione

pozdr

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#423 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 12 listopad 2009 - 09:38

Polecam Arione. Bardzo wygodne siodło.

#424 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 12 listopad 2009 - 13:45

Selle Italia SLR Carbonio Flow.

Lekkie (125g), wygodne (twoja prostata podziękuje za otwór flow), ladne - rzecz gustu, dla mnie ok.

#425 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 12 listopad 2009 - 15:43

1. Tune Speedneedle

Przecież to zupełnie inny profil te siodła mają :-| Nie możemy ci doradzić, jeśli sam nie wiesz jaki profil siodła jest dla ciebie wygodniejszy...

#426 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopad 2009 - 16:23

Antares podobny jest do slr'a, arione to coś pomiędzy slr a flite'em.
Arione ma bardzo duży zakres regulacji.
Tune speedneedle to bardzo specyficzne siodło, pozwala osiągnąć bardziej aero pozycję dzięki znacznemu pochyleniu pleców, szkoda że je sprzedałem bo możliwe że ze spodenkami assosa mogłoby być super.

#427 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 12 listopad 2009 - 17:25

arione jest bardzo płaski, praktycznie to jest płaski jak stół. Antares jest krótszy i szerszy od Arione i trochę bardziej wyprofilowany - jest zbliżony do SLR, ale na pewno nie tak mocno wyprofilowany jak on. Antares jest też bardziej miękki, w przedniej części ma 10 mm wyściółki vs. 3 mm używane standardowo w innych siodłach Fizik. Speedneedle to zupełnie inne siodło, mocniej wyprofilowane od starego Concor'a ;) Dla mnie wciąż jest niezrozumiałe jak ktoś może wybierać pomiędzy tymi dwoma siodłami, jakby zupełnie nie wiedział jaki kształt preferuje ;) Może to dla Comet1 będzie pierwsze siodło? :)

#428 GuTEK

GuTEK
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądRadom

Napisano 12 listopad 2009 - 20:02

witam
mam pewien problem i nie wiem co zrobic:(
sprzedalem swoje siodelko selle italia slk na allegro:
http://allegro.pl/it...vanox_208g.html
koles do mnie dzisiaj dzwoni ze go oszukalem, bo to nie jest naturalna skora, tylko jakas skaja i teraz najlepsze, tak mu powiedzial szewc z 40-letnim stazem pracy...
buhahahahahaha szewc jako rzeczoznawca od siodelek szosowych, no nie wytrzymam
koles żąda zwrotu kasy, a jak nie to straszy mnie sadem
nie wiem co robic czy sie z nim sadzic czy oddac kase??
jaka tam jest naprawde skora??
fakt faktem to nie moja wina, dane bralem ze strony producenta a tam wyraznie pisze ze siodelko pokryte skora, po drugie nigdzie nie napisalem, ze to skora naturalna bydleca!
LTH: Covering in breathable full-grain leather tak jest napisane na stronie selle italia o siodelkju slk

doradzcie
pozdrawiam

#429 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 listopad 2009 - 20:13

Nie pisałeś w aukcji, że to naturalna skóra, więc niech sobie robi co chce jak ma za dużo pieniędzy. Siodelek nie robi się z natóralnej sóry bo jest za gruba i dużo waży większość to jakieś syntetyki. I co był tak głupi że nie wie co kupuje?

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#430 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopad 2009 - 20:17

Tylko, że katalog selle italia jest dla slk od roku 2007 chyba, twój model jest starszy, ale pewnie też jest ze skóry, nie wiem co miałeś na pudełku jak kupiłeś.

Na aukcji napisałeś, że siodełko pokryte jest "skórą", czyli wg mnie klient może ci skoczyć, ponieważ nie napisałeś żadnej konkretnej skóry. Jest wiele rodzajów skór: syntetyczne, naturalne, itd.

Najlepiej nie pisać o materiałach w aukcjach tego typu, tylko nazwa przedmiotu, waga i zdjęcie pokazujące stan przedmiotu. Nie ma wtedy podstaw do jęczenia.

#431 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 12 listopad 2009 - 20:17

To niezly ci sie pacjent trafil , ja tez mialem podobny przypadek ale chodzilo o cos innego troche sie rozesmialem jak koles bierze porady u szewca buheh dobre . Jakis opis wkoncu musiales podac zeby kupujacy wiedzial co sprzedajesz jak bedzie nachalny to zwroc mu kase i wystaw jeszcze raz albo jedz do tego szewca z 40 letnim stazem buehhe :mrgreen: :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#432 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopad 2009 - 20:21

Dokładnie, w opisie nie pojawiło się magiczne słowo "naturalna", więc trochę bez sensu żebyś musiał odpowiadać w sądzie za jego domysły... Daj mu może link do strony producenta, spróbuj na spokojnie wyjaśnić, że na tym się opierałeś i zapytaj na jakiej podstawie stwierdził, że to naturalna skóra, bo to dość ciekawe - może po prostu chciał żeby tak było, ale to już nie Twój problem. Trzymam kciuki.

fs-userbar-blog-white.png

#433 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 listopad 2009 - 20:30

Selle Italia SLR Carbonio Flow.

Lekkie (125g)

Flow waży 137g, a bez dziury 140g. 125g bez wypełnienia i pokrycia najprawdopodobniej.
SLR ma płaski tył i szeroki, płaski nos dzięki czemu nawet na nosie się świetnie siedzi.
Arione na całej długości jest płaski, ale tył ma zaokrąglony tak jak Selle San Marco Zoncolan, Becker Concorde.

#434 GuTEK

GuTEK
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądRadom

Napisano 12 listopad 2009 - 22:17

wiecie na jakiej podstawie stwierdził ten szewc, ze to nie skora naturalna??
po zapachu! buhahahahha
szok poprostu :-D
no nie dziwne, ze ma inny zapach niz siodelko nowe, wkoncu moja dupa siedziala na nim przez ok. 1000km:) hehe
koles wbil sobie do glowy, ze to nie jest skora naturalna, ze tylko siodelka od 600zl w gore taka maja i nie da sie mu wytlumaczyc, ze jest inaczej (juz predzej taliba przekonam zeby sie nie wysadzal niz tego kolesia, ze to jest skora:)
koles caly czas powoluje sie na szewca speca, czytaj mr know-it-all :mrgreen:
ja jutro zadzwonie do wertykala i centrumrowerowego i sie zapytam, a jak oni mi potwierdza ze to normalnie skora, to pier...le tego kolesia
niech mnie podaje do sadu, sprawe i tak przegra bo na aukcji nigdzie nie jest napisane, ze to skora naturalna, tam jest napisane poprostu skora
przegra sprawe i siodelko go wyniesie troche wiecej niz te 190zl
"chamstwo trzeba tepic silom i godnosciom osobistom..." hehe
pozdro

#435 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 12 listopad 2009 - 22:33

hehe gutek az sie z tego usmialem paranoja na max pozdrawiam tego szewca :mrgreen: :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#436 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 13 listopad 2009 - 07:56

comet1 napisał/a:
1. Tune Speedneedle

Przecież to zupełnie inny profil te siodła mają Nie możemy ci doradzić, jeśli sam nie wiesz jaki profil siodła jest dla ciebie wygodniejszy...

Dobrze wiem, że te siodła mają inne profile i zauważ, że nic nie musisz mi doradzać skoro to ja tu doradzam i wymieniam te siodełka proponując je innym, jak również wiem, które siodło jest dla mnie wygodniejsze ---> zdecydowanie Tune!

Dla mnie wciąż jest niezrozumiałe jak ktoś może wybierać pomiędzy tymi dwoma siodłami, jakby zupełnie nie wiedział jaki kształt preferuje ;) Może to dla Comet1 będzie pierwsze siodło? :)

Na obu siodłach przejechałem wystarczającą ilość kilometrów by się przekonać o ich wygodzie; Arione jest b.wygodne i komfortowe lecz ciężkie i dlatego wybrałem Speedneedle także wygodne i nawet lepiej dopasowane do moich kształtów, robię na nim stokilkadziesiąt kilometrów i nic, poza tym ma oryginalny kształt i jest piękne.

Preferuję oba te kształty - Speed. i Arione i oba polecam.

PS. ta zintegrowana Crumptona jest brzydka

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#437 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 13 listopad 2009 - 08:04

To po kiego ch... zawracasz ludziom glowe ?

Masz racje moj mastahu, najlepsze jest tune...
Najlepsze dla Ciebie: http://tnij.org/eu9c

n/c :lol:

Gutek, zapach bywa mylacy, bo np. teraz wyroby skoropodobne namaczaja w jakis zapachach, ze pachnie jak naturalna. Zreszta to nie zapach skory ale zapach uzytego garbnika.

#438 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 13 listopad 2009 - 11:30

No właśnie, jak wiesz co preferujesz, to po co pytasz reszty osób na forum? :)

A kierownica Crumptona za to jest o dobre 150g lżejsza od innych tego typu rozwiązań, a że i być może brzydko wygląda - no cóż kolarstwo to nie pokaz mody, przypominam.
Dołączona grafika

#439 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 13 listopad 2009 - 11:57

Nie wiem, ja odbieram post Comet1 jako propozycje dla innych. Po części pytającej zakończonej znakiem zapytania jest myślnik, sugerujący zmianę w wypowiedzi na np. drugiego interlokutora lub po prostu odsyłacz i następuje wyliczenie porządanych cech tj. lekkość itd. a następnie propozycje siodeł spełniających w/w kryteria. Ale fakt, mógł jeszcze dodać "osobiście polecam:"

#440 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 13 listopad 2009 - 12:17

Daki, tak - masz rację, a marceln i gibber tego nie zrozumieli;
ja podałem MOJE propozycje po przypomnieniu pytania tematu : 'jakie siodełko do szosówki?' czyli chodzi o cechy (np. lekkie, wygodne) a nie o konretne modele ale fakt - sam też nie do końca napisałem na temat w tamtym moim pierwszym poście podając konkretne modele siodełek za co przepraszam!

Posty trza czytać ze zrozumieniem,

pozdr

ps. jutro wsiadam na moje wygodne Speedneedle

Dodaj odpowiedź