Skocz do zawartości

Zdjęcie

Poszczępiona Linka W Klamkomanetce Ultegra 6700-Pytanie

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1077 postów
  • SkądŚREM

Napisano 01 sierpień 2015 - 18:33

Wczoraj poszła mi linka o od tylnej przerzutki,pech chciał że też dość mocno się "poszczępiła" w klamkomanetce- i stąd moje pytanie,czy da się wymienić linkę bez rozkręcania manetki biorąc pod uwagę tą przypadłość? https://www.dropbox....0qxO1YpLTa?dl=0

A druga sprawa,to jakie linki możecie mi polecić? najlepiej zestaw przerzutki/hamulce :-)

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 sierpień 2015 - 18:50

Na Twoim miejscu odciąłbym linkę gdzieś w okolicach górnej rury (jeżeli nie masz takiej możliwości, przetnij razem z kawałkiem pancerza i odrzuć pancerz na bok), a następnie spróbuj wypchnąć główkę linki tym kawałkiem, który Tobie po tym cięciu zostanie. Tak czy inaczej, zdecydowanie sugerowałbym zdjęcie owijki i pracę na poluzowanym pancerzu - będzie Ci łatwiej manewrować.

A tak poza tym: bez urazy, ale naprawdę nie zauważyłeś z wyprzedzeniem, że manetka chodzi tragicznie? Przecież tak duże uszkodzenie nie powstało z dnia na dzień i musiało mieć ogromny wpływ na zmianę biegów. Bynajmniej nie kopię leżącego - chodzi mi raczej o to, że takie symptomy nie biorą się z niczego i warto czasami zajrzeć do sprzętu, który nagle zaczyna chodzić gorzej niż 20-letni RSX.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 190 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 sierpień 2015 - 19:24

Na klamce, od strony mostka, jest dość duża klapka przymocowana na jedną śrubę, po jej zdjęciu, jest zupełnie dobry dostęp do baryłki znajdującej się na końcu linki. Jak masz jakieś cienkie szczypczyki, możesz próbować za nią chwycić i trochę podciągnąć lub po prostu ją odciąć, wtedy wyciągniesz linkę w stronę kierownicy.

Albo po prostu zniszcz linkę w tym miejscu gdzie ją widać na klamce, drucik po druciku, podzielisz na dwie części i dalej to już wiadomo.

#4 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 01 sierpień 2015 - 19:26

Jeśli przyda Ci się opis wymiany linki w Ultegrze 6800, to masz linka

http://szosa.org/top...-6800/?p=270299.

Powinny być jakieś analogie. Założyłem Jagwire i pracuje bez zarzutu

#5 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1077 postów
  • SkądŚREM

Napisano 01 sierpień 2015 - 19:51

@mikroos przerzutka chodziła normalnie do wczoraj-wcześniej tylko chyba dwa razy była regulowana, z tego raz przy wymianie kół na nowe.Faktycznie mogłem zapobiegawczo zajrzeć do linek czy coś się nie dzieję,bo od nowości nie były wymieniane (ok 27-28tys.km)

#6 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 01 sierpień 2015 - 21:26

Prawie 30 000 km na jednej lince i się dziwisz, że się "poszczępiła"?

#7 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 01 sierpień 2015 - 22:01

U mnie prawa linka (od tylnej manetki Shimano 105)  strzępi się regularnie co 1.5 sezonu, czyli jak u mnie co 12-14 tyś km. Objawy takie że przez ok. 100-300 km źle wchodzą tylne biegi. Podciąganie pomaga doraźnie, na 50 km. A potem trzask-chrask i zostaje ustalenie jednego biegu na awaryjny dojazd do domu. Szczęśliwie dwie pierwsze takie awarie nastąpiły na 4 i 1 km od domu :D Od tego czasu linkę profilaktycznie wymieniam co roku i wożę zapasową.

• impa lubi to

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#8 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1077 postów
  • SkądŚREM

Napisano 01 sierpień 2015 - 23:15

@marvelo ale Ja się wcale nie dziwię:-) Wręcz jestem zaskoczony tym faktem że aż tyle wytrzymała.Cóż,teraz przynajmniej dostałem nauczkę i będę wymieniał profilaktycznie,tak jak to należało robić od samego początku :-) 

#9 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 03 sierpień 2015 - 15:32

A u mnie linka się strzępi już po 4 000 km. :(

#10 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1077 postów
  • SkądŚREM

Napisano 04 sierpień 2015 - 06:28

Rower jeszcze w Niedziele udało mi się oddać do serwisu,zleciłem wymianę wszystkich linek/pancerzy+dodatkowo kilka gratów które miałem zakupione wcześniej.

Więc na jakiś czas powinien być spokój :-)

Dodaj odpowiedź