Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rychtarski Columbus Spirit/max

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2015 - 10:23

Adazz, pomysł na mieszanie rur wziął się z ich właściwości. W moim rozmiarze tylny trójkąt jest dość spory i przy klasycznych Spiritach mógłby być trochę za miękki. Wolę jak jest sztywno a Max w tym przypadku to umożliwia. Główny trójkąt to Spirit OS więc tu niema tego problemu, jest sztywniej i lżej w porównaniu z Maxem. Sterówka 1,5 cala to wiadomo.

Wrażenia karbon kontra nowoczesna stal. Sztywność trochę mniejsza w porównaniu do nowych karbonów, szczególnie jest to odczuwalne w okolicach suportu ale nie jest to absolutnie żadna przepaść. Natomiast komfort, przenoszenie wibracji itd stoi na bardzo wysokim poziomie, chodź nie miałem do czynienia z nowymi wynalazkami mającymi go zwiększać w karbonie typu elastyczne elementy np.

Thx za odpowiedź, tak właśnie myślałem ;)) przy takim dużym rozmiarze na pełnym spiricie mógłbyś pływać *(cokolwiek to nie znaczy hehe).

Co do sztywności, ja zrobiłem swojego Rycha na pełnym spiricie, ale .... tylny widelec na łączeniu z suportem mam podmufowany więc uzyskałem niezłą sztywność, chociaż się upierałem że full "gładkie spawy" to kilka rozmów z Rychtarskim mnie przekonało, Ty widzę nie masz mufek przy suporcie pewnie dlatego że masz cały tylny widelec z sztywnych rur i utrzymuje on całość :)

#22 YamaY

YamaY
  • Użytkownik
  • 110 postów
  • SkądPodhale

Napisano 25 wrzesień 2015 - 13:25

Pogratulować - naprawdę jedna z najładniejszych "dziewczyn" na forum!

Malowanie super!

#23 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 539 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 październik 2015 - 19:02

Piękny rower. Czy rzeczywiście jest zauważalna wyższa sztywność stali nad alu? Po czym to poznajesz? Pytam, bo mam i carbon + alu i stal i na stali rzeczywiście czuję, że jedzie się inaczej, ale nie jestem pewien czy to większa sztywność. nie mam takiego doświadczenia, żeby wyczuć takie niuanse.

#24 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 17 październik 2015 - 21:36

Stal stali nie równa. Kwestia rur, geo, wykonania itd. 

Stara stalówka na cieniutkich rurach nigdy nie będzie tak sztywna jak te nowe szczególnie z rurami o dużych przekrojach lub o zmiennych kształtach (max, hss). 

#25 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 539 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 luty 2016 - 16:08

~obywatel, jak Ci się udało postawić rower nieruchomo do zdjęć?

#26 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 01 luty 2016 - 16:11

Pewnie cegła z fotoshopa.

• Kresowiak lubi to

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman