Jump to content

Photo

Wieczysta Gwarancja Na Ramę Karbonową

rama karbona gwarancja

45 replies to this topic

#1 zoom

zoom
  • Użytkownik
  • 16 posts

Posted 01 October 2015 - 21:08

Witam kolegów! W związku z tym ,iż zamierzam sobie złożyć rower na karbonowej ramie mam proste pytanie: jakie firmy oferują wieczystą gwarancję na swoje ramy karbonowe. W sieci wyczytałem ,że taką gwarancję daje Specialized. Znacie jeszcze jakieś? Pytanie jak najbardziej poważne.

#2 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1,367 posts
  • SkądBurzyn

Posted 01 October 2015 - 21:20

Wieczysta pewno pod warunkiem, że składa na niej rower dana firma a każdą śrubkę może tknąć tylko i wyłącznie certyfikowany serwis.

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 October 2015 - 21:23

A poza tym rower nie jest używany w wyścigach, nie miał nigdy wypadku itd. W praktyce trudno ją wyegzekwować po upływie kilku lat.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 posts

Posted 01 October 2015 - 21:36

w zapisie gwarancji speca jest napisane: rama ma dożywotnią gwarancję do momentu kiedy nie ulegnie dekapitalizacji, w Polsce to chyba 5 lat

#5 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 posts

Posted 01 October 2015 - 21:45

A jak często występują awarię ramy?
Jak uszkodzisz ja mechanicznie to i tak gwarancja nie pomoże.
Napiszcie bo nie mam doświadczenia, ja zrobiłem min 4 tys km i 0 śladów zużycia.

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 October 2015 - 22:55

Tu nie chodzi o uszkodzenie mechaniczne z winy użytkownika. Oczywiście jeżeli do niego dojdzie, zarówno gwarancja, jak i rękojmia przepadają.

Chodzi o to, że gwarancja (w przeciwieństwie do rękojmi, która jest przez prawo dość ściśle uregulowana) jest z definicji dobrowolnym zobowiązaniem producenta, które producent może oferować w 99% wg własnego widzimisię. A to oznacza, że w warunkach gwarancji może zawrzeć (i przeważnie zawiera) niemal każdy kruczek, co z kolei pozwala mu bezkarnie wywinąć się w niemal dowolnej sytuacji i sprawić, że to, w co wierzyłeś że będzie ochroną na wypadek awarii, będzie de facto martwym zapisem.

Właśnie w ten sposób gwarancja dożywotnia staje się w praktyce gwarancją 5-letnią, możesz stracić do niej prawa po pierwszym wyścigu itd. Zaznaczam: nie podważam w ten sposób uczciwości którejkolwiek firmy, mówię tylko, jakie instytucja gwarancji daje możliwości.

Jeszcze inna sprawa jest taka, że gwarancja to jedno, a najwięcej i tak zależy od mentalności ludzi po stronie producenta czy dystrybutora. Są firmy, które uznają Ci nawet mocno wątpliwą reklamację i to nawet nieznacznie po teoretycznym upływie gwarancji, a są takie, które nawet w okresie rękojmi zrobią wszystko, żeby znaleźć byle kruczek i reklamacji nie uznać (oj, można by takie wymieniać...).

Zresztą... Tak naprawdę praktyka pokazuje, że większość uszkodzeń i tak "wychodzi" dość szybko. W typowej sytuacji jeżeli rama była wadliwa, wyjdzie to w ciągu kilku pierwszych miesięcy w miarę intensywnego użytkowania. Jeżeli rower przetrwa ten okres, możesz śmiało zakładać, że pojeździsz na nim ładnych kilka lat, a rower prędzej Ci się znudzi niż rozpadnie. Choćby z tego powodu nie widzę specjalnie powodu, żeby jarać się gwarancją wykraczającą poza okres 2 lat i czynić z niej jakiś szczególnie istotny czynnik przy wyborze roweru.
  • puchaty, clavdivs, piotrkol and 4 others like this

rowerplus-logo-2.png

#7 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 02 October 2015 - 07:58

Spec ma gwarancję ale tylko dla pierwszego właściciela 
jak się coś stanie to szukają winy po Twojej stronie [wyścigi] - jak nie znajdą to uznają ale ...

mi uznali na ramie 5,5 letniej Stumpjumer [26 cali L] wadę - puścił spaw na przednim trójkącie pod dumperem i co z tego ...
speca to nie obchodzi ale rama jeżdżona raptem ok 2,5 sezonu - reszta to szosa

załatwienie gwarancji to wg speca danie 30 % rabatu na nowy rower ... FUCK
jak się nie zgodziłem to przysłali ramę ale 29 cali - czyli aby mieć tej samej klasy rower co posiadam musiałbym wydać min 8 tys zł 
i to licząc zakupy główne w DE - przykład amor Pike promocja w DE 2 600 zł - u nas 3 900 zł oficjalnie

bo muszę zmienić:
- koła bo ośki inne
- amorek
- przewody hamulcowe
- korbę bo inny suport
- przeżutki bo 2 x 10 i nie obsłuży mojego  3 x 9
- kaseta + łańcuch
- opony

odmówiłem im bo nie chce inwestować w górala, którego i tak używam sporadycznie

i tak właśnie jest z gwarancją
twierdzą, że nie mają ram 26 cali na wymianę
ciekawe jakby się poczuł ktoś kto w 2013 roku kupił 26 cali i by mu pękła ... bo jeszcze 2 lata temu SPEC sprzedawał takie ramy stumpjumper

a teraz jak to się ma do szosy ano tak, że za "3 lata" dostaniesz ramę ale pewno już TYLKO pod tarcze 
pewno inny system suportu będzie i coś jeszcze wymyślą innego 
czyli aby uzyskać jezdność roweru będziesz musiał i tak parę tys dołożyć 

MNIE taka gwaracja nie interesuje ...
nową szosę wybrałem CANYONA bo przynajniej wiem, że 10 tys mam w kieszeni na zakupie a nie udawaną dożywotnią gwarancję
do tego crash replacement to też plus, który inni nie oferują

• piotrkol and mikroos like this

#8 zoom

zoom
  • Użytkownik
  • 16 posts

Posted 02 October 2015 - 09:41

Aha czyli z tą gwarancją lipa. Kupię jakiś sztywny framset do ok. 3 tyś? Co możecie polecić, bo generalnie to problem jest nawet z kupnem samej ramy - nawet Giant nie ma oficjalnej oferty ram na polski rynek. Chyba tylko przez serwis. Myślałem o Fuji Altamira, tudzież może Gigant TCR? Pomyślałem też o ramie Propela, ale w tej cenie pewnie nie dostanę, poza tym mieszkam na pogórzu, w góry mam 5 km , czasowa rama chyba średnio się nada w góry?

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

#9 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1,314 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 02 October 2015 - 10:36

O co to to nie. Nie zgodzę sie co do Specializeda.

Kiedyś miałem pekniety lakier na karbonowym widelcu. Zrobiłem nawet tutaj o nim temat kiedyś. Pęknięcie było mniej więcej na łączeniu karbonu z aluminiowa rurą sterowa.

Ponad rok po upływie gwarancji i do tego byłem drugim właścicielem który brał udział w wyścigach amatorskich - oddałem do zobaczenia ramę do najbliższego sklepu który hsndlowal specem i po dwóch tygodniach przysłali całkowicie nowy frameset wart dwukrotnie więcej.

Specialized to porządna Firma. Mam nadzieje ze scott również ;)

#10 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 posts
  • SkądGdynia

Posted 02 October 2015 - 10:47

nową szosę wybrałem CANYONA bo przynajniej wiem, że 10 tys mam w kieszeni na zakupie a nie udawaną dożywotnią gwarancję
do tego crash replacement to też plus, który inni nie oferują

Z tego co wiem (chociaż nie korzystałem) to Trek również oferuje crash replacement.

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 October 2015 - 10:57

@kris - powiem krótko, miałeś wyjątkowe szczęście. Bardzo wiele osób narzeka na serwis Speca, gorzej jest chyba tylko w Giancie. U Treka, z tego co wiem, obsługa reklamacji jest bardzo dobra.

rowerplus-logo-2.png

#12 zoom

zoom
  • Użytkownik
  • 16 posts

Posted 02 October 2015 - 14:26

Dzięki panowie, temat uważam za rozwiązany, myślę,że można zamknąć wątek. Pytanie ,jaką kupić ramę przniosę do odpowiedniego działu.

#13 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 02 October 2015 - 14:49

O co to to nie. Nie zgodzę sie co do Specializeda.

Kiedyś miałem pekniety lakier na karbonowym widelcu. Zrobiłem nawet tutaj o nim temat kiedyś. Pęknięcie było mniej więcej na łączeniu karbonu z aluminiowa rurą sterowa.

Ponad rok po upływie gwarancji i do tego byłem drugim właścicielem który brał udział w wyścigach amatorskich - oddałem do zobaczenia ramę do najbliższego sklepu który hsndlowal specem i po dwóch tygodniach przysłali całkowicie nowy frameset wart dwukrotnie więcej.

Specialized to porządna Firma. Mam nadzieje ze scott również ;)

"rok po upływie gwarancji" - jak to możliwe skoro Spec daje dożywotnią na pierwszego właściciela ?
a o drugim i następnym właścicielu słowa w gwarancji nie ma napisanego
i tak mam w 4 rowerach - szosa, mtb i 2 rekreacyjne

więcej speca rowerów u mnie nie będzie ...

odnośnie wyścigów - sklep musiał to ukryć przed przedstawicielem

#14 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1,314 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 02 October 2015 - 22:16

A ze niby do czego te rowery są ? Do jazdy na zakupy ? A po drugie nie musisz mówić jak co i gdzie się stało. Oddajesz i tyle.

#15 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 02 October 2015 - 23:17

Rower do scigania to specyficzny sposob uzycia. Te same "ale" bywaja czasami wiec ram mtb.

#16 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 02 October 2015 - 23:24

A gdzie jest napisane że gwarancja nie obejmuje rowerów używanych w wyścigach? Nie mam tu na myśli użytkowania przez zawodowych kolarzy.

#17 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 03 October 2015 - 07:01

A gdzie jest napisane że gwarancja nie obejmuje rowerów używanych w wyścigach? Nie mam tu na myśli użytkowania przez zawodowych kolarzy.

w gwarancji

#18 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 October 2015 - 08:29

Dokładnie tak. Oczywiście nie ręczę głową, że u każdego producenta, ale u większości jest taki zapis.

rowerplus-logo-2.png

#19 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 03 October 2015 - 10:14

No to pokażcie proszę przykłady takich zapisów bo ja chyba ślepy jestem ;)

#20 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 October 2015 - 12:06

Niewykluczone.

https://www.advanced...Policy - US.pdf
http://www.specializ...festimeWarranty
http://www.raleighus...ranty-statement
http://www.feltbicyc...e/warranty.aspx

rowerplus-logo-2.png