Jump to content

Photo

Wieczysta Gwarancja Na Ramę Karbonową

rama karbona gwarancja

45 replies to this topic

#21 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 03 October 2015 - 15:24

No to pokażcie proszę przykłady takich zapisów bo ja chyba ślepy jestem ;)

jesteś ślepy - pkt I7 i II6 ...
czy teraz jasne ?

Attached Thumbnails

• gwarancja.jpg

#22 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 03 October 2015 - 17:47

No proszę cię, mam na myśli marki znane od zawsze z "lifetime warranty" a nie popierdółki z chińskiego katalogu, czyt. raleigh czy fuji..

sum - przeczytaj wersję oryginalną a dowiesz się że Polski dystrybutor, a raczej Czeski, ma własne widzimisię w temacie gwarancji.

#23 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 03 October 2015 - 18:00

mnie nie interesuje gwarancja inna niż sprzedawana w PL bo taką dają przy zakupie

tak patrzeć jak piszesz to chciałbym mieć gwarancję i warunki zakupu jak w USA a nie mogę bo żyjemy tu i teraz !

#24 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 03 October 2015 - 18:01

poza tym nie czeski tylko holandia od 3 lat ustala warunki u nas ...

udajesz ze coś wiesz tylko nie wiadomo w jakim kościele ...

#25 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 03 October 2015 - 19:55

Ja niczego nie udaję, bo nie muszę, zagadnienia gwarancyjne mam u siebie w pracy na porządku dziennym. 

Większość porządnych firm oferuje gwarancje ogólnoświatowe, z tego co widzę Specialized też, szukając na ich stronie nie ma w ogóle takiego dokumentu jak na twoim zdjęciu, jedyne co można znaleźć to instrukcja obsługi w języku polskim. Oficjalna broszura dotycząca gwarancji dożywotniej jest tylko w języku angielskim http://static.specia...00009968_r4.pdf

gdzie można wyczytać: 

"This Limited Warranty applies only to the original owner and is not transferable.

This Limited Warranty does not apply to:

- Normal wear and tear.

- Wear and tear parts (as listed below) are subject to damage as a result of normal use, failure to service     according to Specialized’s recommendations and/or riding or installation in conditions or applications          other than recommended.

- Corrosion.

- Damage or failure due to accident, collision, crash, misuse, abuse, or neglect. Improper assembly or installation.

- Improper alteration or installation of components, parts or accessories not originally intended for or compatible with the Specialized bicycle as sold.

- Failure to perform maintenance or service at appropriate intervals per manufacturer manual and instructions and supported by records of such maintenance.

- Non-genuine Specialized products including without limitation counterfeit products.

- Specialized bicycles not purchased new from an authorized Specialized dealer."

Jak to się ma do "karty gwarancyjnej" którą dostajesz w Polskim salonie, która wygląda jak zbiór widzimisię cwanego sprzedawcy, widać powyżej.

#26 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 October 2015 - 20:22

Yeah, mów mi jeszcze, że Spec i Felt to chińskie podróby. Litości.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#27 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 03 October 2015 - 21:35

Litości, czytaj uważnie...

Co do speca stanowisko jest niejasne, bo jak dla mnie to polski dystrybutor leci w kulki.

W przypadku felta: "- Any damage resulting from normal wear and tear, failure or loss caused by abuse, neglect, used for/in competition, jumping, downhill racing, road racing, trick riding, trial riding, riding in severe conditions or climates, riding with heavy loads or any other non-standard use, improper assembly, improper repair, improper maintenance, alteration, modification, failure to follow instructions or warnings in the owner’s manual, an accident or other abnormal, excessive, or improper use, wanton damage or destruction through the original owner or even through third parties or in any other manner for which the bicycle was not designed"

Jak dla mnie to brzmi że gwarancji nie podlegają uszkodzenia wynikłe z powodu powyższych warunków. Chcesz mi powiedzieć że Felt nie uzna tobie gwarancji bo pękła ci rama w trakcie wyścigu o puchar sołtysa Koziej Wólki? No proszę cię...

#28 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 03 October 2015 - 21:49

Ciekawe jest że na Polskę krojona jest specjalna gwarancja :)

Klient kupuje towar od sprzedawcy, sprzedawca od dystrybutora, dystrybutor od producenta.

Klient przynosi strzelony produkt sprzedawcy, sprzedawca przedstawia wadliwy produkt dystrybutorowi, dystrybutor informuje producenta.

Klient nie ponosi kosztów wymiany, sprzedawca dostaje produkt od dystrybutora, też za sam produkt nie płaci, dystrybutor rozlicza się z producentem, w odpowiedniej skali i w odpowiedni sposób. Wydaje mi się (może) że jedynym w tej sytuacji stratnym jest producent.

Taki łańcuch znam i - jak do tej pory - nie zauważyłem żeby był jakikolwiek problem. 

Czyżby sieć na Polskę miała jakiś "kaganiec" bo.... No właśnie, bo dlaczego?

I - przynajmniej z tego co wiem - sprzedawca nie pyta klienta czy przetrącił swoje cudo na wyścigu, na deptaku czy po pijaku. Nawet nie wnika w graciarnię która jest przywieszona do roweru, choć w stu procentach odbiega od setapu co był przy sprzedaży roweru.

#29 bicicleta

bicicleta
  • Użytkownik
  • 364 posts
  • SkądRadom

Posted 03 October 2015 - 23:09

Doczytuję jednak w powyższych warunkach gwarancji Felta, że nie obejmuje "Road Racing". Natomiast gdy czyta się warunki Speca, tylko trochę niżej niż to co skopiowane w poście to gwarancja nie obejmuje m.in. "agressive riding" za co moim zdanie może być uznany udział w wyścigu.
  • kaloo likes this

#30 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 03 October 2015 - 23:25

Nie popadajmy w paranoję, równie dobrze stracisz gwarancję bo zdarzyło się tobie jeździć w czasie ostrej ulewy.

#31 bicicleta

bicicleta
  • Użytkownik
  • 364 posts
  • SkądRadom

Posted 03 October 2015 - 23:35

Nie popadajmy, oczywiście masz rację. Nie przypuszczam aby autoryzowany dealer pytał czy rama brała udział w wyścigu. Zapisy jednak w warunkach są,pewnie po to żeby druga strona miała lepszą pozycję gdyby np. klient był awanturujący się.

#32 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 03 October 2015 - 23:47

Podejrzewam że takie zapisy wynikają niestety z głupoty użytkowników, a szczególnie z rynku amerykańskiego, gdzie ludzie potrafią się sądzić (i o zgrozo wygrywać) o to iż nie wiedzieli że tempomat to nie to samo co autopilot, cóż, producenci zabezpieczają się jak tylko mogą :)

#33 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 03 October 2015 - 23:54

Doczytuję jednak w powyższych warunkach gwarancji Felta, że nie obejmuje "Road Racing". Natomiast gdy czyta się warunki Speca, tylko trochę niżej niż to co skopiowane w poście to gwarancja nie obejmuje m.in. "agressive riding" za co moim zdanie może być uznany udział w wyścigu.

Ale uznane na podstawie czego? Bo jedynie tego co sam powiesz na temat swoich wyczynów.

Ostatnio reklamowałem plecak z odprutą kieszenią. Sprzedawca zrobił zdjęcia i wysłał do dystrybutora. Woziłem w kieszeni drobiazgi rowerowe jak pompka, dętka, niezbędnik, nic co napinałoby kieszeń w przesadny sposób, a wygląda jakbym wsadzał do niej kask motocyklowy. Jak nie uznają bo jestem brutalny to nic nie zrobię.

Agresywnej czy sportowej jazdy nie można w żaden sposób udowodnić. 

#34 bicicleta

bicicleta
  • Użytkownik
  • 364 posts
  • SkądRadom

Posted 04 October 2015 - 00:05

Najpierw spytają klienta. Jeśli brał udział w zawodach to nie każdemu odpowiada dyskomfort składania fałszywych oświadczeń, które pewnie poprzez różnorodne techniki operacyjne 😊 można weryfikować np. sprawdzając listy startowe, które z reguły są publikowane. Myślę jednak, że te zapisy są z ostrożności procesowej i nie są na ogół wykorzystywane.

#35 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 04 October 2015 - 06:40

Ja niczego nie udaję, bo nie muszę, zagadnienia gwarancyjne mam u siebie w pracy na porządku dziennym. 

Większość porządnych firm oferuje gwarancje ogólnoświatowe, z tego co widzę Specialized też, szukając na ich stronie nie ma w ogóle takiego dokumentu jak na twoim zdjęciu, jedyne co można znaleźć to instrukcja obsługi w języku polskim. Oficjalna broszura dotycząca gwarancji dożywotniej jest tylko w języku angielskim http://static.specia...00009968_r4.pdf

gdzie można wyczytać: 

jesteś TEORETYK - BAJKOPISARZ i tyle !

Otrzymując DOBROWOLNĄ gwarancję w PL akceptujesz jej warunki a takie daje Europejski przedstawiciel Speca i to na piśmie !

podając sprawę do sądu na podstawie gwarancji PL i tak przegrasz.

Chcesz pozwać Spec USA na podstawie zapisów gwarancyjnych, których nie otrzymałeś a wyczytałeś gdzieś na stronie ?

Gratuluję pomysłu - papuga, który jest w stanie to wygrać przed sądami UE /USA będzie kosztował wielokrotnie więcej niż warta jest rama speca ...

Wszystko zależy od dobrej woli Gwaranta a nasz gwarant Spec zachowuje się jak zachowuje i robi zapisy takie jakie robi.

Ma prawo wykorzystać każdy zapis z gwarancji i często analizuje czy się startowało w zawodach.

Ja też miałem pierwsze pytanie czy na pewno jestem pierwszym właścicielem - a jestem i mam na to dowód w postaci maila w którym zamawiałem moją felerną ramę.

Wiesz po co są zapisy w gwarancji ?  żeby wykorzystać przy ew. sporze !

I przypadkiem nie myl dobrowolnej gwarancji producenta z obowiązkową gwarancją sprzedawcy dla konsumentów 1 rok +1 rok bo to całkiem co innego ...

#36 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 October 2015 - 11:58

Warunki gwarancji są bardzo jasne: u każdego producenta jest mowa m.in. o agresywnej jeździe i nieprawidłowym użytkowaniu. Można pod to podciągnąć absolutnie wszystko w zależności od widzimisię producenta czy jego przedstawiciela - i właśnie o takich kruczkach od początku mówię.

BTW Radomir, może napisz wprost, że z góry akceptujesz tylko argumenty pasujące do Twojej teorii? To ułatwi wszystkim życie i pozwoli uciąć dyskusję.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#37 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 04 October 2015 - 14:16

Nie widzę powodu żeby się zgadzać na to że Niemiec, Anglik, Francuz czy Czech ma lepsze warunki gwarancyjne niż ja, bo w czym niby jesteśmy gorsi od nich? Dziwią mnie też posty ludzi którzy twierdzą że dożywotnia gwarancja to ściema, i nie jest to żaden pozytywny czynnik podczas zakupu roweru - ja mam inne doświadczenia w tej materii, ale tylko z jedną firmą.

sum - Specialized dobrowolnie zaoferował tobie nową ramę a ty strzeliłeś focha bo nie jest kompatybilna ze starym sprzętem? Czego się spodziewałeś? Nowego roweru? A może tego że specjalnie dla ciebie pospawają wersję 26"? Trzeba było wziąć tą ramę, sprzedać i kupić sobie 26" innego producenta. 

#38 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 04 October 2015 - 16:19

Nie widzę powodu żeby się zgadzać na to że Niemiec, Anglik, Francuz czy Czech ma lepsze warunki gwarancyjne niż ja, bo w czym niby jesteśmy gorsi od nich? Dziwią mnie też posty ludzi którzy twierdzą że dożywotnia gwarancja to ściema, i nie jest to żaden pozytywny czynnik podczas zakupu roweru - ja mam inne doświadczenia w tej materii, ale tylko z jedną firmą.

znów teoretyzujesz jak zacięta płyta

MOŻNA się nie zgadzać i nie kupować SPECa co właśnie sam zrobiłem

jak zrobi to kilka tys osób to zmienią się warunki gwarancji nie tylko rowerów ale tak należy też postąpić z samochodami, elektroniką i każdą inną dziedziną ale ...

aby to zrealizować trzeba zacząć od siebie a nie namawiać ludzi do zakupu bo przecież "jest gwarancja międzynarodowa" - NIE - NIE MA takiej i trzeba mieć tego świadomość

Więc nie teoretyzuj, że można się nie zgadzać ... a kupować 

sum - Specialized dobrowolnie zaoferował tobie nową ramę a ty strzeliłeś focha bo nie jest kompatybilna ze starym sprzętem? Czego się spodziewałeś? Nowego roweru? A może tego że specjalnie dla ciebie pospawają wersję 26"? Trzeba było wziąć tą ramę, sprzedać i kupić sobie 26" innego producenta. 

dlatego, że Spec zaoferował mi ramę z 2013 roku, której nie sprzedam za więcej niż 3 tys zł

nowa z dowodem zakupu dla pierwszego właściciela [ze sklepu] dokładnie taka sama stała na allegro kilka m-cy za 7 tys i nikt jej nie kupił

"mojej" bez gwarancji nikt nie kupi za więcej niż 3 tys

3,5 tys to ja wydałem na amorek do tego roweru - FOX TALAS 140 ... który nie sprzedam za więcej niż 1 tys zł - dziękuję za taki interes z gwarancją

a budować mtb nie chce, bo wydać ponad 8 tys na część z DE lub 12 tys na części z PL aby uzyskać jezdność mi się nie opłaca

wolę do 8 dołożyć 10 i kupić canyona dobrą szosę co też uczyniłem olewając SPECa na teraz i na przyszłość bliżej nie określoną

poza tym nie zgadzam się na POLITYKĘ speca, że można sprzedawać rower w 2013 roku 26 cali i po 2 latach olewać gwarancje oferując rabat lub dopłacanie przez klienta do jezdności roweru

Spec jeszcze w 2013 roku sprzedawał ramy 26 cali w moim modelu a teraz nie ma dla nich niczego na gwarancję

a za 2-3 lata może być ten sam problem z 29 bo stwierdzą, że nie warto produkować i zostawią tylko 27,5 i co - znów wszystko zmieniać bo spec ma nas w nosie dając inny produkt niż ten co kupiliśmy ?

oby więcej takich jak ja to może wymusimy zmianę gwarancji na przedstawicielach pokroju speca

• mikroos likes this

#39 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 04 October 2015 - 16:43

radomir82, możesz się nie zgadzać na takie traktowanie, jednak nadal dla większości nabywców (bo forumowicze to igła w stogu siana) zakup stacjonarny to podstawa a bardzo wielu innych tak czy inaczej niechętnie patrzy na zakupy poza własnym krajem. 

sum, niczego nie wymusimy.

Czytałem ostatnio ciekawe badania rynkowe.

Grupa ankietowanych była pytana o poziom zadowolenia z obsługi roszczeń gwarancyjnych. Zapytano też o to czy jakość tej obsługi decyduje o wyborze produktu. Zdecydowana większość pytanych odpowiedziała że jakość obsługi gwarancyjnej nie decyduje w ich przypadku o wyborze produktu, nawet nie ma właściwie znaczenia. 

To w znacznym stopniu potwierdza regułę. Kupiłem wiele rowerowych rzeczy jednak to czy moje potencjalne roszczenia gwarancyjne zostaną rozpatrzone pozytywnie czy nie nie zaprzątało mojej uwagi, bardziej opinia o jakości produktu i to decydowało o wyborze.

#40 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 04 October 2015 - 17:58

Problem w tym że nawet produkt najwyższej jakości może mieć wady konstrukcyjne czy materiałowe i dla świadomego konsumenta jakość obsługi posprzedażowej powinna mieć równorzędne znaczenie jak jakość samego produktu. Może jestem dziwny, ale jeżeli przychodzi do mnie klient z wadliwym produktem to na dzień dobry nie próbuję mu wciskać kitu że to na pewno z jego winy i że szkoda sobie zawracać głowy gwarancją bo na pewno nie będzie uznana.

Nie mam już ochoty na dalszą dyskusję w tym temacie :)

Napiszę jeszcze tylko jak wygląda "lifetime" w przypadku Cannondale, bo tym zajmuję się na co dzień (nie w Polsce):

1. Klient przychodzi z uszkodzoną ramą, proszę go o dowód zakupu (nie musi to być karta gwarancyjna, wystarczy paragon a nawet wyciąg z konta przy płatności kartą), pytam się czy jest pierwszym właścicielem, rama zostaje przeze mnie sprawdzona pod kątem uszkodzeń z zewnątrz, nie wynikających z ew. wady produktu, jeżeli ewidentnie widać że klient zaliczył dzwona to grzecznie proponuję mu opcję crash replacement. 

2. Rama/rower w całości zostaje przeze mnie sfotografowana, robię dokładne zdjęcia uszkodzeń + zdjęcie potwierdzające numer seryjny.

3. Poprzez portal B2B zamieszczam zgłoszenie gwarancyjne zawierające numer seryjny ramy, datę i miejsce zakupu, kopię dowodu zakupu, zdjęcia uszkodzeń i preferowany rodzaj naprawy - w 99% przypadków jest to wymiana produktu na nowy.

4. Do 48 godzin dostaję odpowiedź, w 90% przypadków pozytywną, dostaję nr. zgłoszenia razem z przewidywanym czasem dostarczenia produktu. Dodatkowo jeżeli wymieniany jest stary model, dostaję listę części niekompatybilnych z nową ramą, za części te klient musi zapłacić we własnym zakresie.

5. Dzwonię/piszę maila do klienta z informacją o przebiegu procesu gwarancyjnego, informuję kiedy dostanie nową ramę, jakie części nie będą kompatybilne oraz ile mniej więcej kosztują nowe, informuję ile będzie kosztowała robocizna za wymianę ramy, jeżeli klient sobie tego życzy.

6. Dostaję ramę przesyłką kurierską, dzwonię do klienta kiedy rower/rama jest gotowy do odbioru.

Tak to mniej więcej wygląda, i nie widzę powodu dla którego klienci innych marek z "lifetime warranty" mieli by być traktowani inaczej.

• big75 likes this

Reply to this topic