Jump to content

Photo

Jazda na jednym kole

32 replies to this topic

#21 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 02 February 2010 - 10:17

Wybaczcie mi mój konserwatyzm, ale jakbym dorwał tych gówniarzy to bym im nogi z dupy powyrywał...

Pomysł godny pokojowego Nobla bo tego rozdają już za chęci same... fajną damkę mieli co bym sobie na takiej chętnie nawet do sklepu przejechał to nie... rozp** wszystko na amen żeby tylko chwilę dzikiej zabawy mieć...

Wy młodzi też tak szanujecie wszystko co macie czy wam nowe łatwo przychodzi, że stare trzeba 'utylizować' w ten sposób żeby nigdy się nie przydało???

#22 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 02 February 2010 - 10:36

kobrys, hehe, dowaliłeś teraz z tym "Wy młodzi", dziadziu. ;-) Ale zgadzam się z Tobą w pełni. Pięć rowerów rozwalić dla 5 minut na YT, makabra.

#23 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 02 February 2010 - 10:51

Wy młodzi tyczy się tego, że nie nadążam za młodzieżą w ogóle - wy młodzi w sensie młodsi ode mnie... na wsi u moich rodziców jest trochę tej młodzieży dookoła i powiem Ci, że ona się lubuje w destrukcji i poniżaniu kogoś... dlatego zapytałem...

#24 Pacek

Pacek
  • Użytkownik
  • 180 posts
  • SkądBełchatów

Posted 02 February 2010 - 11:46

Kobrys nie tylko ty pochodzisz z innej epoki, też mam wrażenie że między mną a ludźmi o 5 lat młodszymi jest kilka dekat różnicy.

Jeżeli chodzi o temat to musze powiedziec że szose dużo łatwiej postawic niż górala z supermarketu. Szosa jest lżejsza i wiecej masy ma z tyłu niż z przodu wiec poderwanie przedniego koła to dziecinna igraszka, problem to zachowanie równowagi. Tylko że szkoda kół i ram które są projektowane pod kątem przewidywalnych obciążeń a nie popisów

#25 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 February 2010 - 14:18

Pierwszy filmik bomba, zwłaszcza ta lekkość zasuwania do przodu na jednym kole. Ten drugi, hym... "Wy młodzi" rzekł 22 latek ;-) - no ale w takim wieku to już na ogół poważniej się myśli, rzadziej pierdoły do głowy przychodzą, o czym świadczyć może post kobrysa ;-).
Ja tam zawsze twierdziłem (i dalej twierdzę), że na wybryki i niszczenie czegokolwiek to sobie dzieciak może pozwolić jak przejdzie na własne utrzymanie. Póki jest na utrzymaniu rodziców, ma szanować wszystko i wszystkich bez wyjątku. Najgorzej jeśli jeśli dzieciakom przychodzi wszystko na zasadzie "wszystko mi się należy" to wtedy nie ma co się dziwić, że i zasadę "łatwo przyszło, łatwo poszło" przyjmują jako naturalną kolej rzeczy..
A wracając do tematu, uważam, że szosówka to nie trail czy bmx - każdy rower do czego innego służy i jakoś żal mi szosówki do wykonywania tego co bez problemów robię na moim terenowym rowerze (wheelie, przeskoki itd ułatwiające czy też nawet umożliwiające jazdę w terenie).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#26 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,389 posts
  • SkądRumia

Posted 02 February 2010 - 15:35

No cóż, Panowie. Takie czasy, że można coś starego zajechać, zniszczyć, bo " i tak w sklepie jest lepsze i nowe". Też jestem tego zdania, że należy szanować, zwłaszcza jeśli to klasyczny sprzęt - czasem lepszy od nowych. Ale o samochodach mam nieco inne mniemanie...
Podobnie też sądzę o konwersjach naprawdę pięknych szos na OK. To dla mnie 100% profanacji. Jeśli to jakaś stara ramka niewysokiej jakości, to czemu nie, ale jak widzę np. naszego Jaguara albo coś szlachetnego na szosowym Reynolds 753 jako ostrzaka, to się we mnie gotuje.

#27 pajdzio91

pajdzio91
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • SkądŻnin

Posted 02 February 2010 - 23:03

Posted Image
Posted Image

To jest specjalista od takiej jazdy. O ile się nie mylę to wjechał tak na metę jakiegoś etapu TDF. Na pewno jest to widowiskowe tylko czy na naszym ( no przynajmniej moim :-P ) poziomie jest to potrzebne do szczęścia? Czy dzięki temu udowodnie coś innym i sobie? Ja myśle że nie :-)

#28 mpiwko

mpiwko
  • Użytkownik
  • 95 posts
  • Skądszn

Posted 03 February 2010 - 01:11

Jak UCI stoi za czyms takim to znaczy pomysl nie jest taki glupi. Ale marnowanie na to szosowego roweru jest troche bezcelowe.

#29 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 posts
  • SkądPuławy

Posted 03 February 2010 - 12:48

To jest specjalista od takiej jazdy

i od reklamowania trwałości kół campagnolo po gwałtownym ich zetknięciu z asfaltem :lol:

#30 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 03 February 2010 - 13:58

Ja nie umiem jeździć na tylnym kole. Jakoś nawet nie interesowało mnie, kiedy "górale" były popularne. Wszyscy się chwalili i różne takie przechwałki. Jednak potrzeba matką wynalazków, musiałem się nauczyć chociażby malutkiego (5 cm) bunny hopa, albo lekko unosić przednie lub tylne koło od szosówki. Na szosie czasami to się przydaje np. dopiero co zauważona dziura, jakiś patyk, progi zwalniające, czy w ostateczności tory kolejowe. Czasami nie ma czasu na hamowanie, to małe triki się przydadzą. Ale Jazda na tylnym kole? To chyba tylko dla szpanu i pokazaniu "czego to ja nie umiem".

Nie widzę zastosowania w jeździe na tylnym kole, więc nie jeżdżę ;-)

#31 matixg

matixg
  • Użytkownik
  • 19 posts
  • SkądWarszawa / Toruń

Posted 17 July 2012 - 13:37

Panowie wybaczcie odkop 2-letni, ale poszukuję zdjęcia pt.: "kolarz na szczycie na tle gór staje na przednim kole i całuje oponę" :) Kto widział powinien od razu wiedzieć co mam na myśli. Czy ktoś to ma może w swoich archiwach? Duże thx za pomoc!

#32 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 17 July 2012 - 17:06

Te zdjęcie prawie pasuje Posted Image

Brakuje tylko: szczytu, gór, szosowego kolarza i stania na przednim kole ale za to jest pocałunek ;)

#33 matixg

matixg
  • Użytkownik
  • 19 posts
  • SkądWarszawa / Toruń

Posted 17 July 2012 - 17:27

Dzięki, właśnie nie wiem czy on jednak nie stał na tylnym kole, a ja sobie wkręciłem, że na przednim i za Chiny nie mogę tego triku uskutecznić:D

Reply to this topic