I ja dorzucę coś od siebie, wybrał bym Gianta. Miałem takie dwa karbonowe TCR-y w swojej szosowej historii ( z różnych roczników ). Wiem, wiem Willier bardziej kultowy, bardziej ceniony i mniej popularny . To wszystko prawda i zgoda. Aczkolwiek odnosze wrażenie, że włosi jeśli chodzi o ramy nie rozwijają się ostatnio i trochę zastopowali.
Wg. mnie co przemawia za giantem w sensie ramy to:
- najnowoczesniejsza technologia tworzenia ram i taka jest prawda
- Giant jako jedyny na świecie albo jeden z niewielu robi ramy ze swojego włókna !!! Nie kupuje włókna w firmach produkujących tkaniny takich jak MItsubishi, Torayca i inne i nie zleca produkcji ram "gdzies tam" Produkuje ramy od samego zera do końca u siebie .
- ramy z serii TCR Advanced i ADVANCED SL zawsze wybornie się prowadziły. Miały neutralną charakterystykę z lekkimi zapędami do nerwowości ale w pozytywnym sensie.
- ramy Gianta z serii TCR Advanced zawsze były jednymi z najsztywnieszych bocznie i w dodatku całkiem komfortowe.
- TCR Advanced słynie raczej z sportowej charakterystyki prowadzenia
Sam lubie rowery nietuzinkowe i mało spotykane i Giant jako popularna marka przeczy temu calłowicie ale... wygląda napawdę dobrze w wersji TCR Adv. i ma w dodatku od wielu lat rewelacyjne właściwości jezdne. Sam na sezon 2016 zastanawiam się nad frame setem TCR Adv z 2015-206 roku. W grę wchodzi jeszcze .... tez Tajwański Velocite ale to jeszcze wyższa półka ramy i niestety cena.
Wszystkie TCR-y Advanced nie licząc serii SL są zbudowane z tego samego włókna czy to 1,2 czy 3 w związku z tym zależy czy potrzebujesz sprzęt 105 czy Ultegry czy lepsze koła lub gorsze. Jeśli budżet Tobie nie pozwala na Ultegre i fajne koła zrobił bym tak:
Kupił bym TCR-a Advanced np na 105 to naprawdę super grupa , a różnice przeznaczył na zakup DOBRYCH KÓŁ. Dzięki Ultegrze w stosunku do 105 nie pojedziesz lepiej i szybciej. W szosie najwazniejsza jest rama i koła. To jest święta zasada. Ew jeszcze korba i kokpit
U mnie wygląda to tak, że jeśli kupię super ramę to wrzucę 105 lub ....Tiagrę ale koła które chce kupić to już bajka i wolę zdecydowanie je kosztem " lepszych" przerzutek i klamek.