jak w temacie szukam opinii osób które śmigały na tych kołach, cena zakupu wychodzi podobnie (chociaż Mavic'i doposażone są w opony). Jakoś osobiście bardziej przemawia do mnie Ultegra głównie za sprawą konstrukcji piasty praktycznie identyczna jak w Dura-Ace, serwisowanie też na korzyść Ultegry. Na zagranicznych forach generalnie w tym starciu wygrywa również Shimano, tam są jednak inne drogi więc wolę zapytać Was. Dzięki!
Koła Ultegra Wh-6800 Vs Ksyrium
Napisano 12 grudzień 2015 - 00:02
A co w konstrukcji piasty Ultegry jest lepsze od Mavica? Zależy jeszcze który Ksyrium?
Napisano 12 grudzień 2015 - 09:42
oczywiście mówimy o podstawowych Ksyrium. Wydaje mi się że piasty kulkowe lepiej się toczą, łatwiej jest też serwisować piasty Shimano głównie za sprawą dostępności części i ich ceny. Podam przykład może nie do końca adekwatny ale na początku sezonu serwisowałem 4 łożyskową maszynową piastę DT Swiss w moim MTB. (Łożyska wykończyłem na trenażerze przez zimę). Niby wszystko pięknie zamontowanie i wymontowanie łożysk przebiegło sprawnie, nie trzeba było babrać się za bardzo w smarach i bawić w zegarmistrza. Wszystko pięknie tylko za komplet łożysk zapłaciłem 140 pln - japońskich oczywiście chinole nie wchodziły w grę. Oczywiście można powiedzieć masz rower licz się z kosztami serwisu ...ale ja mam już trzy sztuki (mtb przełaj szosa) nie licząc tego żony i dziecka Więc wiem co to znaczy serwisować rowery z budżetu domowego przy takiej ilości robią się już kwoty, chociaż wszystko robię sam bo przez lata udało mi się skompletować trochę narzędzi.
Napisano 12 grudzień 2015 - 10:25
- astronom, Grzesiekkry, kaloo i 1 inna osoba lubią to
Napisano 12 grudzień 2015 - 13:34
#8 Gosc_Bullet_*
Napisano 12 grudzień 2015 - 14:56
Moim zdaniem Mavic robi lepsze piasty, nie trzeba też tych kół centrować. Moga pękać obręcze. Z kolei Shimanowskie koła gotowe - patrzę po kolegach bo sam nigdy takich nie kupiłem - mają tendencję do ciągłego rozcentrowywania. Oczywiście pogląd całkowicie subiektywny. Sam bym wybrał Mavica, o ile mówimy o kołach gotowych typu Ksyrium vs Ultegra.
Napisano 12 grudzień 2015 - 16:25
PS W deszczu raczej nie jeżdżę.
- RiverZG lubi to
Napisano 12 grudzień 2015 - 16:50
Z tych dwóch opcji mimo wszystko skłaniałbym się ku Shimano. Wprawdzie nie przepadam za piastami na łożyskach kulkowych, ale 1) w tym modelu są już na tyle solidne, że nie stanowi to większego problemu 2) Ultegry pasują pod opony bezdętkowe, co wg mnie jest decydującą i kluczową przewagą w przypadku tej pary.
- RiverZG lubi to
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 12 grudzień 2015 - 22:04
Zamiast najniższych Ksyrium lepiej kupić Aksium Elite a resztę wydać na piwo