Cześć, zmieniłem ramę niedawno. Poprzednia okazała się za duża po fittingu. Mam wszystkie wydruki z fittingu i postanowiłem dostosować obecny rower do tego co mam na papierze (pomiary).
Wziąłem przyciąłem rurę sterową o 1cm. Obecnie mam 1,2cm kapę górną sterów i podkładkę 1cm i na to mostek. Jest okej... poza jednym małym (dużym
) problemem. Wcześniej miałem aluminiową sterówkę i była gwiazdka, którą wystarczyło wbić gumowym młotkiem. Tutaj jest ekspander do rur carbonowych. Wcześniej nie miałem problemów aby dokręcić stery, wykręcić ekspander. Teraz wkładam go do rury sterowej, mostek jest około 2-3mm wyżej niż końcówka rury sterowej, wkładam imbus i próbuję dokręcać. Niestety bezskutecznie, ekspander obraca mi się w środku, nic poza tym. Nie wiem w czym tkwi problem. Zauważyłem tylko jedną rzecz, wcześniej śrubkę ekspandera i pokrywkę ekspandera mogłem rozkręcić, pokrywka się robiła luźna a śrubkę mogłem wyciągnąć. Teraz ani drgnie. Stanowią jedność/całość.
Mam nadzieję, że jest zrozumiałe to co napisałem. W skrócie, zamiast dokręcać i rozwierać się w rurze sterowej to po prostu się obraca w kółko.
Proszę o pomoc i dziękuję za wszelkie porady ![]()