Jump to content

Photo

Kellys Ucr 50

32 replies to this topic

#21 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 posts

Posted 14 January 2016 - 22:40

A ja mam przy 168cm 535 i mostek 90 i jest super jeżdżę też na zmianę na r54 i problemów nie czuję ale zdecydowanie lepiej kupić dopasowany rozmiar bo można go skrócić i wydłużyć np. Mostkiem

#22 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 posts

Posted 14 January 2016 - 22:46

Uuu lukasz318 ryzykant z Cebie, że podałeś wzrost, rozmiar ramy i mostek. Zaraz Ciebie zjedzą :)
Jak tak można 168 wzrostu i rama 535 i mostek 90, rama za duza, rower sie nerwowo prowadzi. Powinno być 500 i 110 :D
Oczywiście ironizuje żeby była jasność.

Najważniejsze, że Tobie się dobrze jeździ

#23 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Posted 15 January 2016 - 07:57

Przy 170cm wzrostu, rama z rura poziomą 50cm c-c i mostek od 100mm do 130mm c-c (jesli masz długie ręce).

Nie 52cm, 53cm, tylko 50cm c-c!

Olałbym cię, ale skomentuję bo jeszcze ktoś uwierzy w te brednie (lub kiepski żart)

(BTW - mówię o pomiarze _horyzontalnie_ ale to na tym forum powinno być oczywiste, jeśli tego nie wiesz to tym bardziej cię pogrąża)

#24 mały

mały
  • Użytkownik
  • 77 posts

Posted 15 January 2016 - 11:29

Czyli ta 50 z CUBE będzie dobra a kellys 52 będzie za duży?

#25 mały

mały
  • Użytkownik
  • 77 posts

Posted 15 January 2016 - 11:32

Dowiedziałem się ze jest jeszcze S z Kellisa na magazynie centralnym i mogli by mi sciagnąc.Nie ukrywan ze malowanie kelisa bardziej mi się podoba a co do specyfikacji to są podobne i kelis ma podobno nowsze rozwiązanie bo linki są poprowadzone w srodku ramy.

#26 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Posted 15 January 2016 - 12:37

kelis ma podobno nowsze rozwiązanie bo linki są poprowadzone w srodku ramy.

Dla mnie to akurat duża wada, niestety - coraz trudniej o rower z linkami na zewnątrz...

#27 epawel

epawel
  • Użytkownik
  • 21 posts

Posted 15 January 2016 - 14:44

A ja własnie wole rower z chowanymi linkami jako bardziej nowoczesniejszy, Z linkami na zewnatrz masz Cannondale Super 6 evo za <6000, ale został tylko 54cm, dla Ciebie chyba za duży:

http://www.westbrook...ke-2015-p258015,

najlepiej podjedz do kilku sklepów i domierz sobie jakie rozmiary ram Ci pasują, mi przy 180cm pasuje 54/56, wole 54 (długość górnej rury w osiach), Dla Ciebie mysle 52/53, ale to wszystko musisz sobie przemierzyc. Jak bym nie usiadł na żadnym rowerze, to bym nie brał w ciemno, chyba, że mozesz zamowic i pozniej oddac, najwyzej za kuriera zaplacisz 2x.

Uwazaj tez, bo troche czas Cie goni i te rowery "znikają" w każdym sklepie jesli cos mają z 2015 są przeceny i te rowery naprawde z -20-30% się ładnie sprzedają jak na środek zimy.

#28 Gosc_chris1990accent_*

Gosc_chris1990accent_*
  • Gość

Posted 15 January 2016 - 17:41

gocu->

Drogi kolego. Jeśli jestes z tych, co kolega "lukasz318", którzy przy 168cm jezdzą na

ramie 535mm c-c i mostku 90mm, to nie mam pytań do Ciebie.

Jeżdziłem i ścigałem się w amatorskim peletonie na - jak to nazywalismy - poziomie amatorstwa zawodowego (srednie z wyścigów 40-45km/h !!!). Ludzię poświęcali się wyścigom i treningom bardziej niż swoim rodzinom, stawiając rower na piedestale ponad wszystko. Mam kilku znajomych, którzy mają dokładnie 170cm wzrostu i oboje jezdzą na ramach 50cm c-c wg bikefittingu w Harfie-Harryson Wrocław (jeden z największych i najbardziej renomowanych na Dolnym Śląsku salonów rowerowych tudziez kolarskich prowadzony przez Henryka Charuckiego). Oboje zajmują czołowe miejsca w wyścigach i maratonach w OPEN na terenie całego kraju !!! .

Pomiary wykonywane były przy pomocy specjalnych aparatur i programów / symulatorów komputerowych. Analiza pozycji trwa MINIMUM 2h, a nawet 3h by spersonalizowac wszystkie parametry pod okiem kilku pracowników, a także samego własciciela salonu (byly zawodowy kolarz).

Jesli w tej kwestii uważasz, ze jestes "mądrzejszy" niż sztab ludzi , ktorzy zajmują się tym profesjonalnie , pracując pod okiem byłego zawdowego kolarza i całej aparatury (symulatory komputerowe), to gratuluję.

Dochodzę do wniosku, że z prawdziwym kolarstwem amatorskim, to nie miałes pewnie i nie masz NIC WSPÓLNEGO !!!.

Przepraszam za offtop.

#29 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 posts

Posted 15 January 2016 - 22:05

Ja też myślałem o 50 w moim modelu górna by miała 51.9 a teraz mam 53 oczywiście efektywna. Sprzedawca mi tak doradzil bo była obawa że w 50 nie starczy posiodlowej ona ma ok 14 cm regulacji, ja w tym rozmiarze czuje się idealnie ale kupując polecam przymiarke oraz popatrzeć na geo bo znacznie się różnią w poszczególnych modelach. Ja mam geo endurance może to też ma znaczenia. Prosiłbym o wytłumaczenie bo nie bardzo rozumiem zostawmy sport wyczynowy i logiczną zasadę zakupu odp. Rozmiaru bo to oczywiste ale jeśli rozmiar mamy w miarę dopasowany a górna rura jest powiedzmy za długa o 1.5 cm a mostkiem skręcamy o 2 cm czyli 110 zmieniamy na 90 to w czym problem (oczywiście zakładamy że w kroku jest ok i nie przesuwamy siodełka do przodu)

#30 mały

mały
  • Użytkownik
  • 77 posts

Posted 16 January 2016 - 08:22

Czekam na tą S z kelIisa żeby mieć porównanie.Jestem dokładnie z podkarpacia może macie jakieś namiary na inne sklepy?Mam tez znajomego który ma scota speedstera 20 w rozmiarze S 52 i jest mojego wzrostu.To mój pierwszy rower z barankiem"datego nie mam najmniejszego pojęcia jak dokładnie ma się do tego przybrać za każdą wypowiedz <doradzenie>jestem z góry wdzięczny.Te 6000 do dla mnie duża kasa dlatego chciałbym kupić wygodna maszyne która będzie dobrze sprawować się w górzystym terenie.

#31 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 posts

Posted 16 January 2016 - 10:13

Aby było prościej to wklejam linki

http://www.kellysbik...50#.VpoELMvdjqA
I dla porównania domane (geo endurance wysoka główka i przyjazna geo wg.mnie uważam że to dobry typ geo na początek gdy plecy nie są przyzwyczajone do jazdy w tak pochylonej poz)

http://www.trekbikes.../p/1440300-2016

Proszę zwrócić uwagę na długość górnej rury
50 kellysa ma ją taka jak 54 u treka

Dla porównania wrzucę jeszcze Focusa wcześniej jeździłem na Cayo r54 góra 552 i mostek 110
http://wertykal.com/...-DISC-2015/2158
Było za długo i plecy nie dawały rady pokombinowalem mostkiem i siodelkiem bylo śmiesznie ale wygodnie lecz nie o to chodzi.
Kupiłem Focusa bo sprzedawca mi tak doradzil a ja wcześniej jeździłem na przelaju treka (który i tak powiem być o 1 rozmiar mniejszy od właściwego dla szosy ) r54 i było ok dlatego trzeba patrzeć na geo przelaj mimo iż był za duży miał od Focusa krótsza górna, krótszy mostek i wyżej główkę i odczucia były w miarę ok.

chris1990accent pisał o mniejszym rozmiarze a dłuższym mostku
Słyszałem taka opinie że to idealny wybór do sportu a do rekreacji celowo kupuje się 1 rozmiar większy czyli przy 170 cm góra 534 i mostek 90 bo wtedy główka jest wyżej mniejsze pochylenie to wygodniejsza pozycja a i tak ja sami potem (jak się przyzwyczaimy) pochylamy np. Podkładki pod mostkiem ręce na klamkach albo dolny chwyt.
Piszę o swoich odczuciach ale jak coś pomyliłem poprawcie proszę.

#32 mały

mały
  • Użytkownik
  • 77 posts

Posted 16 January 2016 - 10:14

Dzisiaj znalazłem cos takiego

KTM REVELATOR 3500 przeceniony 6700 na 5999 rozmiar 52 dzwoniłem do sprzedawcy i oczywiście mówił za rozmiar odp i też ma tylko jeden rower wiec nie zmierze innego rower jest cały na 105 i ma odpowiadającą mi "górską" kasete 105 5800 11-32.Rower jest w Lublinie wiec kawałek mam....

#33 epawel

epawel
  • Użytkownik
  • 21 posts

Posted 16 January 2016 - 11:36

Mam KTM Rev' 3500 w rozmiarze 55, ma on wymiary jak moj Felt Z65 (56), nawet jest nieco dluzszy, wiadomo, ze pozycja inna, bo Stack to Reach 1.43, a w felcie bylo 1.50. To rozmiary dla mnie 1.80m.

KTM 3500, ma geometrie pomiedzy Endurance, a race. Stary Felt miał główke 18, KTM ma 15.5, a wiele racingowych ma 14cm (rozmiar 54), im wyzsza glowka tym wygodniejsza rama na dluzsze trasy ale tez wolniej pojedziesz.

Jak chcesz kupic nowy rower, to przedz sie do sklepu z centymetrem, usiadz na kilku rowerach, popros obsluge o dobranie rozmiaru. mniej wiecej jesli bedziesz trzymal rece na baranku (na dole) i spojrzysz na kierownice, to os kierownicy, powinna sie pokrywac z osią przedniej piasty. Dla takiej ramy zmierz sobie: odleglosc w osiach:

• od sztycy do sterow (po gornej rurze)
  • od suportu do konca rury ramy, gdzie jest sztyca
  • wysokosc glowki
  • dlujgosc mostka

Jak bedziesz mial te wymiary, to podejdz do kompa porownaj to co bylo w sklepie z tym co masz w internecie, dla twoich rozmiarow, to  glowka w wersji race powinna miec kolo 11cm - cos chyba jak focus izalco "s". Najbardziej bym patrzyl czy dlugosc gornej rury sie zgadza. Jak kupisz za maly to zawsze mozesz dac dluzszy mostek, lub regulowac podkladkami, jak kupisz za duza rame, to może być problem

Reply to this topic