Budowa ciała u kolarza
Napisano 26 luty 2010 - 19:48
#3 Gosc_Pegos_*
Napisano 26 luty 2010 - 20:16
Napisano 26 luty 2010 - 20:41
Wzrost: 183cm
Waga: 80-81kg (w sezonie 78kg ważyłem)
Obwód uda: 63cm
Obwód łydki 47cm
W pasie jestem szczupły jak diabili.
Jeżeli chodzi o zawodowców to rasowi górale są bardzo wylajtowani i nie mają tak mocno zbudowanych nóg jak sprinterzy.
Napisano 26 luty 2010 - 20:43
BMI bez sensu, tego się nie bierze pod uwagę u sportowców. Wzrost możesz znaleźć i czasem wagę ale ona może się wahać w ciągu roku o kilka kg, czytałem kiedyś że w styczniu 2007 Bettini ważył 2kg więcej niż w styczniu 2006 a „musiał” schudnąć to tej samej wagi startowej co zawsze. Porównywanie jest średnio dobrym pomysłem ze względu na różne parametry które potrafią się zmieniać no i większości tego co wymieniłeś się niepodaje.
Również czytałem o Bettinim, po treningu w grupie jeździł jeszcze sam, chyba półgodziny, żeby właśnie pozbyć się nadmiaru ciałka. ;-)
Co do budowy ciała u kolarza, to nie jest ona fascynująca. Nie licząc torowców czy pokaźnych sprinterów, to zawodnicy są po prostu wychudzeni, na żywo widać to doskonale.
#7 Gosc_Pegos_*
Napisano 26 luty 2010 - 20:55
Widać różnicę między np polakami a zachodem, jak porównuje to nasi średniacy są jacyś tacy wielcy, jak patrzę na pro tour to się zastanawiam czym oni kręcą... ale to widać dobrze tylko na żywoBMI bez sensu, tego się nie bierze pod uwagę u sportowców. Wzrost możesz znaleźć i czasem wagę ale ona może się wahać w ciągu roku o kilka kg, czytałem kiedyś że w styczniu 2007 Bettini ważył 2kg więcej niż w styczniu 2006 a „musiał” schudnąć to tej samej wagi startowej co zawsze. Porównywanie jest średnio dobrym pomysłem ze względu na różne parametry które potrafią się zmieniać no i większości tego co wymieniłeś się niepodaje.
Również czytałem o Bettinim, po treningu w grupie jeździł jeszcze sam, chyba półgodziny, żeby właśnie pozbyć się nadmiaru ciałka. ;-)
Co do budowy ciała u kolarza, to nie jest ona fascynująca. Nie licząc torowców czy pokaźnych sprinterów, to zawodnicy są po prostu wychudzeni, na żywo widać to doskonale.
Napisano 26 luty 2010 - 21:18
To do mnie uwaga? Bo nie za bardzo rozumiemDorzuć jeszcze wskaźnik wieku do porównywania wymiarów. Dorosłe osoby przed 20-tką ważą zwykle dużo mniej niż już 5-10 lat starsze.
A co do mojej wagi, to nie wiem od czego zależy, miesiąc temu ważyłem 62,5 kg, teraz 61,5 kg. Głodny nie chodzę, przytyć nie mogę... ;-)
A BMI podałem tak sobie, przecież to nie problem obliczyć :-)
radek_3131 jesteś chyba bardziej sprinterem, niż góralem?
#10 Gosc_Anonymous_*
Napisano 26 luty 2010 - 21:35
:mrgreen: No raczej, w łódzkiem to takie góry prawie jak u mnie na Kujawach :mrgreen:radek_3131 jesteś chyba bardziej sprinterem, niż góralem?
Zaiste i znacznie więcej od tych o 5-10 lat starszych ważą te jeszcze starsze o 15-20 lat. ;-)Dorosłe osoby przed 20-tką ważą zwykle dużo mniej niż już 5-10 lat starsze.
A co do wymiarów Arnoldzikowych to:
- udo 59 cm
- łydka 39 cm
- wzrost 178 cm
- waga 78 kg :-P
Napisano 26 luty 2010 - 21:44
Ale na moje wyniki w górach nie mogę narzekać, choć startuję w maratonach mtb a na szosie tylko trenuję
A łyda skromne 36cm, udo - 54cm :mrgreen:
Napisano 26 luty 2010 - 22:16
Tętno spoczynkowe mam niższe od Sylwka, u mnie jest to 45-46 bpm ale różnica wieku między nami jest spora i ja zacząłem treningi w wieku 16lat. I jeszcze jedno, jak to jest z siłą :?: Spotykałem się z opiniami, że siła zależy od wielkości mięśni, a drudzy że niekoniecznie i osoba o mniej okazałych mięśniach może okazać się silniejsza :?:Sylwester Szmyd:
Wzrost: 179 cm
Waga: 60 kg
Tętno spoczynkowe: 48 bpm
Napisano 26 luty 2010 - 22:40
I jeszcze jedno, jak to jest z siłą :?: Spotykałem się z opiniami, że siła zależy od wielkości mięśni, a drudzy że niekoniecznie i osoba o mniej okazałych mięśniach może okazać się silniejsza :?:
http://www.plany.sfd...alezy_sila.html - warto przeczytać, polecam :-)
Napisano 26 luty 2010 - 23:03
Napisano 27 luty 2010 - 09:01
To zależy od praw fizyki, kiedyś czytałem taką ciekawą stronkę http://www.kolarstwo...est_ciezar.html i tu wszystko jest opisane. A siłę to może przykładowo ćwiczenia na siłowni (przysiady z sztangą) lub jazda na płaskim (czasówka) czy osoba o mniejszych mięśniach może być lepsza od tej z większymi mięśniami. Zastanawia mnie to od TdF 09 kiedy Contador pokonał Cancellare w ITT, była to chyba druga ITT tego Tourui wygląda to zazwyczaj tak że górale mają stosunkowo chude nogi ale pod górę ciężko za nimi nadążyć, a u sprinterów nogi jak u byka ale przez góry to może mieć problemy przejechać