Budowa ciała u kolarza
#241 Gosc_Spalacz_*
Napisano 28 wrzesień 2012 - 06:56
Na własnej skórze doświadczyłem jak to jest być kolarzem-grubasem (70kg/173cm) na tegorocznym Velo Carpathica (123km, 1800m przew.). Skrupulatny 5-miesięczny plan treningowy faktycznie przyniósł oczekiwane rezultaty i podczas ucieczek po płaskim/na zjazdach spokojnie mogłem urwać kogo mi się podobało, ale co z tego. Na każdym podjeździe musiałem zaciskać zęby i wyjeżdżać go na ~90% HRmax, kiedy koledzy z ucieczki pokonywali je bez większego wysiłku. A efekt był taki, że po 100km moje mięśnie nóg w końcu odmówiły - mega skurcze w obydwu kończynach i te same partie mięśni, po prostu przeciążenie. Nie ma co się dziwić, kiedy w sumie ponad 30min krążyłem nad i pod progiem mleczanowym...
Dla porównania, w ubiegłym roku ten sam maraton, ta sama trasa i podobne warunki, ale 10kg mniejsza waga - 2. msc OPEN, śr. puls niższy o 9 ud./min! W sumie nic dziwnego, wystarczy spróbować sobie podjechać z 10x1kg kartonami cukru na plecach
Kogo zmotywowałem do redukcji? :mrgreen:
#242 Gosc_Pegos_*
Napisano 28 wrzesień 2012 - 07:25
To kto tnie kg przez zimę na sezon '13? :mrgreen: Ja przez 10 miesięcy nabrałem 10kg, przybyło sporo mięcha (siłka), ale i tłuszczu... Cieniowanie potrwa do przełomu marca/kwietnia.
Na własnej skórze doświadczyłem jak to jest być kolarzem-grubasem (70kg/173cm) na tegorocznym Velo Carpathica (123km, 1800m przew.). Skrupulatny 5-miesięczny plan treningowy faktycznie przyniósł oczekiwane rezultaty i podczas ucieczek po płaskim/na zjazdach spokojnie mogłem urwać kogo mi się podobało, ale co z tego. Na każdym podjeździe musiałem zaciskać zęby i wyjeżdżać go na ~90% HRmax, kiedy koledzy z ucieczki pokonywali je bez większego wysiłku. A efekt był taki, że po 100km moje mięśnie nóg w końcu odmówiły - mega skurcze w obydwu kończynach i te same partie mięśni, po prostu przeciążenie. Nie ma co się dziwić, kiedy w sumie ponad 30min krążyłem nad i pod progiem mleczanowym...
Dla porównania, w ubiegłym roku ten sam maraton, ta sama trasa i podobne warunki, ale 10kg mniejsza waga - 2. msc OPEN, śr. puls niższy o 9 ud./min! W sumie nic dziwnego, wystarczy spróbować sobie podjechać z 10x1kg kartonami cukru na plecach
Kogo zmotywowałem do redukcji? :mrgreen:
mnie to mój bojler motywuje, rok temu było 190cm i 72kg, teraz 82kg:/, po wizycie w Karkonoszach zaczęło spadać 1kg na tydzień ale się zatrzymało i lekko znów podrosło;) sezon do kitu:/ oby następny obfitował w stratę kilogramów i jakąś normalną jazdę
Napisano 28 wrzesień 2012 - 13:28
- ze źródeł wynika, że 5 kg więcej (57 kg) :mrgreen:Wiec jaką wagę roweru proponujesz dla Dumoulina? (waży 52kg)
No i akurat dobór wagi roweru do wagi kolarza to faktycznie absurd (to tak jak wyższym koszykarzom obcinać nogi, a niżsi w butach na obcasach, żeby wyrównać "poziom").
No nic, może przez następnych 6 mc z 6-9 kg, akurat mi tyle tłuszczu przydałoby się spalić ;-)
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 28 wrzesień 2012 - 15:14
Na własnej skórze doświadczyłem jak to jest być kolarzem-grubasem
moze nie grubasem, ale niektorzy maja wyjatkowo niekolarska budowe ciala i chocby nie wiem co to beda jak wóz z węglem (vide ja, cialo jak u plywaka a nie kolarza 75 mam jak wycieniuje na maxa) - mimo to jakos trzeba z przeciwnosciami walczyc, wychodowac duze nogi, zacisnac zeby nie kierze i jechac choc czasem to smiesznie wyglada jak taki olbrzym na niskiej kadencji (zapomnijcie zeby wtedy napierniczac na kadencji 130 ) tnie sie z 20 kilo lzejszymi goscmi na podjazdach
ps: w xc tez wymiataja mali i chudzi, fizyki nie oszukasz, duzy musi sporo wiecej mocy wygenerowac i stosunek wagi roweru wiekszy u chudych niz u ciezkich niewiele tutaj zmienia.
Napisano 01 październik 2012 - 11:08
(...)
moze nie grubasem, ale niektorzy maja wyjatkowo niekolarska budowe ciala i chocby nie wiem co to beda jak wóz z węglem (vide ja, cialo jak u plywaka a nie kolarza 75 mam jak wycieniuje na maxa) - mimo to jakos trzeba z przeciwnosciami walczyc, wychodowac duze nogi, zacisnac zeby nie kierze i jechac choc czasem to smiesznie wyglada jak taki olbrzym na niskiej kadencji (zapomnijcie zeby wtedy napierniczac na kadencji 130 ) tnie sie z 20 kilo lzejszymi goscmi na podjazdach
(...)
Piotr, to jeszcze przyznaj się ile ważysz i przy jakim wzroście. Akurat widzialem Cię bez koszulki w Istebnej jak staliśmy w kolejce do myjek (ja troszkę dalej, bo przyjechałem sporo po Tobie, dołożyłeś mi aż 25minut!). Powiem Ci, że gdybym potrafił tak się wycieniować i to utrzymać, to już mi nic więcej nie potrzeba, bo prawdopodobnie zobaczyłbym 6 z przodu (albo chociaż te 70-71kg).
Następnego dnia po Istebnej ważyłem 74,3kg przy 180cm wzrostu, chwilowa utrata wagi ok. 2kg w trakcie tego jednego wyścigu. Niestety już wróciło...
Napisano 01 październik 2012 - 21:49
Nie bardzo rozumiem. Ja przy 186 potrafię ważyć 72 bez cieniowania, na początek sezonu mam 78 i już wtedy nie mam zbędnego tłuszczu.waze teraz ok. 76/77 przy 185. 75 jak pisalem - przy max wycieniowaniu.
Napisano 01 październik 2012 - 21:58
Nie bardzo rozumiem. Ja przy 186 potrafię ważyć 72 bez cieniowania, na początek sezonu mam 78 i już wtedy nie mam zbędnego tłuszczu.waze teraz ok. 76/77 przy 185. 75 jak pisalem - przy max wycieniowaniu.
to przeczytaj co wczesniej pisalem mam typowo niekolarska budowe - wielka klata, dlugi korpus i stosunkowo krotkie nogi (ale zeby mnie wozic te nogi musza swoje tyz wazyc), co tu trudnego do zrozumienia ? myslisz ze ja sie ciesze ze taki byk ze mnie ? no chyba ze jak jest zadyma w knajpie
Napisano 02 październik 2012 - 07:42
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 12 październik 2012 - 11:35
#258 Gosc_Spalacz_*
Napisano 22 październik 2012 - 06:53
Istotą redukcji w sporcie wytrzymałościowym jest właśnie powolne spalanie i praca siłowa (na wszystkie główne partie mięśni), by jak najskuteczniej wywalać tłuszcz. Niektórzy boją się przybrać masy mięśniowej, ale przecież i mięśnie można "zjeść", dlatego warto katować siłkę by nie wyglądać jak Andy Schleck :-/
Napisano 24 październik 2012 - 06:03
Krisowy blog sportowy:
Strava: https://www.strava.c...thletes/3746277
Endomondo: https://www.endomond...profile/1796231