Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowa ciała u kolarza

264 odpowiedzi w tym temacie

#241 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 28 wrzesień 2012 - 06:56

To kto tnie kg przez zimę na sezon '13? :mrgreen: Ja przez 10 miesięcy nabrałem 10kg, przybyło sporo mięcha (siłka), ale i tłuszczu... Cieniowanie potrwa do przełomu marca/kwietnia.
Na własnej skórze doświadczyłem jak to jest być kolarzem-grubasem (70kg/173cm) na tegorocznym Velo Carpathica (123km, 1800m przew.). Skrupulatny 5-miesięczny plan treningowy faktycznie przyniósł oczekiwane rezultaty i podczas ucieczek po płaskim/na zjazdach spokojnie mogłem urwać kogo mi się podobało, ale co z tego. Na każdym podjeździe musiałem zaciskać zęby i wyjeżdżać go na ~90% HRmax, kiedy koledzy z ucieczki pokonywali je bez większego wysiłku. A efekt był taki, że po 100km moje mięśnie nóg w końcu odmówiły - mega skurcze w obydwu kończynach i te same partie mięśni, po prostu przeciążenie. Nie ma co się dziwić, kiedy w sumie ponad 30min krążyłem nad i pod progiem mleczanowym...
Dla porównania, w ubiegłym roku ten sam maraton, ta sama trasa i podobne warunki, ale 10kg mniejsza waga - 2. msc OPEN, śr. puls niższy o 9 ud./min! W sumie nic dziwnego, wystarczy spróbować sobie podjechać z 10x1kg kartonami cukru na plecach :lol:

Kogo zmotywowałem do redukcji? :mrgreen:

#242 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 28 wrzesień 2012 - 07:25

To kto tnie kg przez zimę na sezon '13? :mrgreen: Ja przez 10 miesięcy nabrałem 10kg, przybyło sporo mięcha (siłka), ale i tłuszczu... Cieniowanie potrwa do przełomu marca/kwietnia.
Na własnej skórze doświadczyłem jak to jest być kolarzem-grubasem (70kg/173cm) na tegorocznym Velo Carpathica (123km, 1800m przew.). Skrupulatny 5-miesięczny plan treningowy faktycznie przyniósł oczekiwane rezultaty i podczas ucieczek po płaskim/na zjazdach spokojnie mogłem urwać kogo mi się podobało, ale co z tego. Na każdym podjeździe musiałem zaciskać zęby i wyjeżdżać go na ~90% HRmax, kiedy koledzy z ucieczki pokonywali je bez większego wysiłku. A efekt był taki, że po 100km moje mięśnie nóg w końcu odmówiły - mega skurcze w obydwu kończynach i te same partie mięśni, po prostu przeciążenie. Nie ma co się dziwić, kiedy w sumie ponad 30min krążyłem nad i pod progiem mleczanowym...
Dla porównania, w ubiegłym roku ten sam maraton, ta sama trasa i podobne warunki, ale 10kg mniejsza waga - 2. msc OPEN, śr. puls niższy o 9 ud./min! W sumie nic dziwnego, wystarczy spróbować sobie podjechać z 10x1kg kartonami cukru na plecach :lol:

Kogo zmotywowałem do redukcji? :mrgreen:

mnie to mój bojler motywuje, rok temu było 190cm i 72kg, teraz 82kg:/, po wizycie w Karkonoszach zaczęło spadać 1kg na tydzień ale się zatrzymało i lekko znów podrosło;) sezon do kitu:/ oby następny obfitował w stratę kilogramów i jakąś normalną jazdę;)

#243 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8626 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 wrzesień 2012 - 13:28

Wiec jaką wagę roweru proponujesz dla Dumoulina? (waży 52kg)

- ze źródeł wynika, że 5 kg więcej (57 kg) :mrgreen:

No i akurat dobór wagi roweru do wagi kolarza to faktycznie absurd (to tak jak wyższym koszykarzom obcinać nogi, a niżsi w butach na obcasach, żeby wyrównać "poziom").

No nic, może przez następnych 6 mc z 6-9 kg, akurat mi tyle tłuszczu przydałoby się spalić ;-)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#244 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 28 wrzesień 2012 - 15:14

Na własnej skórze doświadczyłem jak to jest być kolarzem-grubasem

moze nie grubasem, ale niektorzy maja wyjatkowo niekolarska budowe ciala i chocby nie wiem co to beda jak wóz z węglem (vide ja, cialo jak u plywaka a nie kolarza :P 75 mam jak wycieniuje na maxa) - mimo to jakos trzeba z przeciwnosciami walczyc, wychodowac duze nogi, zacisnac zeby nie kierze i jechac ;) choc czasem to smiesznie wyglada jak taki olbrzym na niskiej kadencji (zapomnijcie zeby wtedy napierniczac na kadencji 130 :P) tnie sie z 20 kilo lzejszymi goscmi na podjazdach ;)

ps: w xc tez wymiataja mali i chudzi, fizyki nie oszukasz, duzy musi sporo wiecej mocy wygenerowac i stosunek wagi roweru wiekszy u chudych niz u ciezkich niewiele tutaj zmienia.

#245 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 wrzesień 2012 - 16:23

Wjeżdżałem na Sv. Jure ze słowackim zawodowym hokeistą. Ten dopiero jeździł siłowo. Przyjechał na Chorwację na 3dni, tylko po to żeby 3x wjechać na Sv. Jure i wziął standardową korbę (39-53) i kasetę 11-23... typowo górski zestaw :).

#246 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 28 wrzesień 2012 - 20:12

w te wakacje też tam wyjechałem, bez kompakta bym nie dał rady :mrgreen: jest co robić na tej górce :mrgreen:

#247 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 01 październik 2012 - 11:08

(...)
moze nie grubasem, ale niektorzy maja wyjatkowo niekolarska budowe ciala i chocby nie wiem co to beda jak wóz z węglem (vide ja, cialo jak u plywaka a nie kolarza :P 75 mam jak wycieniuje na maxa) - mimo to jakos trzeba z przeciwnosciami walczyc, wychodowac duze nogi, zacisnac zeby nie kierze i jechac ;) choc czasem to smiesznie wyglada jak taki olbrzym na niskiej kadencji (zapomnijcie zeby wtedy napierniczac na kadencji 130 :P) tnie sie z 20 kilo lzejszymi goscmi na podjazdach ;)
(...)

Piotr, to jeszcze przyznaj się ile ważysz i przy jakim wzroście. Akurat widzialem Cię bez koszulki w Istebnej jak staliśmy w kolejce do myjek (ja troszkę dalej, bo przyjechałem sporo po Tobie, dołożyłeś mi aż 25minut!). Powiem Ci, że gdybym potrafił tak się wycieniować i to utrzymać, to już mi nic więcej nie potrzeba, bo prawdopodobnie zobaczyłbym 6 z przodu (albo chociaż te 70-71kg).

Następnego dnia po Istebnej ważyłem 74,3kg przy 180cm wzrostu, chwilowa utrata wagi ok. 2kg w trakcie tego jednego wyścigu. Niestety już wróciło...

#248 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 01 październik 2012 - 16:19

waze teraz ok. 76/77 przy 185. 75 jak pisalem - przy max wycieniowaniu.

a w istebnej rzeczywiscie, zrobilem mala parade, ale tak to jest jak sie czlowiek myje w potoku :D

#249 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 01 październik 2012 - 17:33

Czyli nadzieja jest, ważysz ciut więcej niż ja przy 5cm różnicy wzrostu, więc da się jeszcze bardziej zagiąć na treningach :-) Chyba dołożę sobie sporo biegania i pływania, zamiast zadręczać się godzinami na trenażerze w piwnicy...

#250 rafallo207

rafallo207
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądBełżyce/Lublin

Napisano 01 październik 2012 - 17:55

Ja przy wzroście 193cm ważę 81 kg, ale pewnie trochę zwiększę masę, po zimowej siłowni. Głownie będę trenował nogi, więc nie wiem dokładnie ile kg więcej mogę się spodziewać. Może ze 2-3 ;-)

#251 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 październik 2012 - 21:49

Nie bardzo rozumiem. Ja przy 186 potrafię ważyć 72 bez cieniowania, na początek sezonu mam 78 i już wtedy nie mam zbędnego tłuszczu.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#252 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 01 październik 2012 - 21:58

Nie bardzo rozumiem. Ja przy 186 potrafię ważyć 72 bez cieniowania, na początek sezonu mam 78 i już wtedy nie mam zbędnego tłuszczu.

to przeczytaj co wczesniej pisalem ;) mam typowo niekolarska budowe - wielka klata, dlugi korpus i stosunkowo krotkie nogi (ale zeby mnie wozic te nogi musza swoje tyz wazyc), co tu trudnego do zrozumienia ? myslisz ze ja sie ciesze ze taki byk ze mnie ? no chyba ze jak jest zadyma w knajpie :P

#253 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 01 październik 2012 - 22:19

A ja z wagą 114kg i wzrostem 185cm byłem 28/325 kolarzy podczas Ironman 70.3 w Borównie... 2:36:59 na 90km solo bez draftingu. Waga to nie wszystko. Dodam, że nie miałem nawet lemondki, nie wspominając o kołach aero ;)

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#254 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 02 październik 2012 - 07:15

no wlasnie, na solo i po plaskim waga az tak nie przeszkadza, po gorach w peletonie waga to morderca ;)

#255 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 październik 2012 - 07:42

Na płaskim i solo nawet konkretnie pomaga... wiem coś o tym z moimi 60kg ;)
pzdr

#256 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 12 październik 2012 - 09:31

Jak tam chłopaki, kto cieniuje? Za mną pierwszy 1kg, dokładnie po 18-20 dniach, skrupulatne liczenie kcal sprawdza się ;-) A siła i obwody rosną - zwiększenie masy mięśniowej eliminuje tłuszcz jak PUR EXTRA :mrgreen:

#257 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 12 październik 2012 - 11:35

Ja też jadę na masę tyle, że dopiero od poniedziałku. Jak narazie przerwa od roweru. 2 kg chodziaż muszę przytyć, a będzie łatwiej, bo nie jeżdżę i nie spalam. Nóg na masę nie robię, na nogi przyjdzie czas po masówce :)

#258 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2012 - 06:53

Teraz żałuję, że nie zrobiłem zdjęć przed redukcją, chciałbym pokazać efekty... Już po miesiącu trzymania się w 95% planu żywieniowego, 4-5h ćwiczeń siłowych i ~15h aerobowych tygodniowo poszło mi jakieś 4cm z brzucha (widać abs) i 2cm z ud, a poleciałem ledwo 1kg przez ten miesiąc. Dodatkowo wspomagałem się spalaczem tłuszczu Xtreme Thyroburn, który znacznie pobudzał mnie przed treningami, mega sprawa.
Istotą redukcji w sporcie wytrzymałościowym jest właśnie powolne spalanie i praca siłowa (na wszystkie główne partie mięśni), by jak najskuteczniej wywalać tłuszcz. Niektórzy boją się przybrać masy mięśniowej, ale przecież i mięśnie można "zjeść", dlatego warto katować siłkę by nie wyglądać jak Andy Schleck :-/

#259 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 22 październik 2012 - 16:49

Frank Schleck super sylwetka :-D

#260 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 24 październik 2012 - 06:03

Jak chcecie schudnac w dwa dni 3-4kg to polecam grypę jelitowa: srasz na potęgę, ale nic nie możesz zjeść.. stosuje już drugi dzień :x

Dodaj odpowiedź