Jump to content

Photo

[Korba Kompakt 50/34 Kaseta 11/28 11S , Zakres Bezpiecznego Przekosu Łańcucha]

29 replies to this topic

#21 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 posts
  • SkądTarnów

Posted 12 May 2016 - 09:26

Jeśli tylko nie masz za krótkiego łańcucha a przy małej tarczy z przodu i najmniejszej z tyłu nie zahacza łańcuch o blat to używaj wszystkich przełożeń. Ważniejsze jest by mieć czysty łańcuch. Ja korzystam z wszystkich przełożeń, najwięcej na jednym napędzie przejechałem 25 tys. km. 

#22 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 posts

Posted 12 May 2016 - 09:54

Prawdopodobnie jest to wynik niezgodności linii łańcucha. Widocznie macie LŁ korby przesuniętą powiedzmy o 1 czy 2mm bardziej na zewnątrz niż wynosi LŁ kasety (np. 43,5 korby i 42 kasety). Do tego np. krótszy ogon i taki efekt dźwiękowy jest możliwy. Należy też pamiętać, że LŁ korb 2 rzędowych wyznaczona jest pomiędzy zębatkami, a więc blat nie ma 43,5 a ok. 4mm więcej (mała zębatka tyle samo mniej). Jak zatem widać, w skrajnych położeniach łańcucha przekosy mogą być dość znaczne.

Czyli,że co? Mam coś zepsute?Źle założone? I o co chodzi z tym,że mam za krótki ogon?;-)

#23 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 12 May 2016 - 13:28

Najprawdopodobniej nic nie masz zepsute czy źle założone, musisz z tym żyć po prostu :) Krótki ogon to krótkie tylne widełki, czyli odległość między środkiem suportu a osią tylnego koła, w rowerach z takim "ficzerem" przekosy łańcucha są zazwyczaj problemem.

#24 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 posts

Posted 12 May 2016 - 16:54

Mam ramę z rurą poziomą c-c 58 cm, ogon 40,5 cm. To mam krótki, długi czy w sam raz ?

#25 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 12 May 2016 - 17:38

Ty nie panikuj :D masz wszystko ok i będziesz z tym normalnie żył tak jak do tej pory. Napisałem ci tylko co może być przyczyną i jak widzisz, chodzi tu o pojedyncze milimetry.

#26 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 posts

Posted 12 May 2016 - 19:44

Trochę się zestresowałem bo nie wiedziałem,że w ogóle mam ogon w rowerze a na dodatek za krótki;-) Trafiłem na to pytanie bo akurat miałem zadać podobne. Zawsze mówili, że przekos łańcucha nie może być za duży a tu sie okazuje ,że można nawet na blacie całą kasete używać. Do tej pory w triplu z każdą tarczą po 3-4-3 koronki a przy dwurzędowej po 5 używam coby łańcucha nie zepsuć.

#27 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 12 May 2016 - 23:38

Trypel to inna zabawa. Tam nie przekosisz, bo jeszcze gorzej się zachowuje.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#28 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 13 May 2016 - 08:46

W 3rz korbie zębatki są przesunięte o kilka mm na zewnątrz w porównaniy do korb 2rz. Sama LŁ wynosi 45mm ale liczone jest to do środkowej zębatki. Zakładając, iż odległości pomiędzy zębatkami wynoszą 8mm, to blat jest w pozycji 53mm gdzie tymczasem w 2rz blat jest na ok. 47,5mm. To daje aż 5,5mm przesunięcia gdzie tymczasem na kasecie środek wypada na ok. 43,5mm. A zatem przekos z blatu w 3rz jest dużo większy. Ze środka spoko, można śmigać po całości bo jest lepiej niż na blacie w 2rz. Z małej już odwrotnie, lepiej nie jeździć na kilku najmniejszych koronkach kasety. Pomijam fakt o którym wspominał uzurpator tj. szorowanie łańcucha o większe zębatki w sporym przekosie.

#29 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 posts

Posted 13 May 2016 - 08:53

Wszystko się zgadza i środkowa obsługiwała bez problemu całą kasetę czego oczywiście nie robiłem bo szkoda mi  było łańcucha.

#30 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 13 May 2016 - 08:57

Generalnie dobrze, ale w praktyce nie ma potrzeby, jak łańcuch nie ociera ci o blat, to śmiało możesz jeździć na całej kasecie, bo ta zębatka ma lepsze położenie niż blat w korbie 2rz.

Reply to this topic