Jeśli tylko nie masz za krótkiego łańcucha a przy małej tarczy z przodu i najmniejszej z tyłu nie zahacza łańcuch o blat to używaj wszystkich przełożeń. Ważniejsze jest by mieć czysty łańcuch. Ja korzystam z wszystkich przełożeń, najwięcej na jednym napędzie przejechałem 25 tys. km.
[Korba Kompakt 50/34 Kaseta 11/28 11S , Zakres Bezpiecznego Przekosu Łańcucha]
Posted 12 May 2016 - 09:54
Prawdopodobnie jest to wynik niezgodności linii łańcucha. Widocznie macie LŁ korby przesuniętą powiedzmy o 1 czy 2mm bardziej na zewnątrz niż wynosi LŁ kasety (np. 43,5 korby i 42 kasety). Do tego np. krótszy ogon i taki efekt dźwiękowy jest możliwy. Należy też pamiętać, że LŁ korb 2 rzędowych wyznaczona jest pomiędzy zębatkami, a więc blat nie ma 43,5 a ok. 4mm więcej (mała zębatka tyle samo mniej). Jak zatem widać, w skrajnych położeniach łańcucha przekosy mogą być dość znaczne.
Czyli,że co? Mam coś zepsute?Źle założone? I o co chodzi z tym,że mam za krótki ogon?;-)
Posted 12 May 2016 - 13:28
Posted 12 May 2016 - 19:44
Trochę się zestresowałem bo nie wiedziałem,że w ogóle mam ogon w rowerze a na dodatek za krótki;-) Trafiłem na to pytanie bo akurat miałem zadać podobne. Zawsze mówili, że przekos łańcucha nie może być za duży a tu sie okazuje ,że można nawet na blacie całą kasete używać. Do tej pory w triplu z każdą tarczą po 3-4-3 koronki a przy dwurzędowej po 5 używam coby łańcucha nie zepsuć.
Posted 13 May 2016 - 08:46