Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zamiana 19Z Na 18Z W Kasecie 10S

27 odpowiedzi w tym temacie

#21 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 11 maj 2016 - 08:03

Takie sekwencje shimano określa dwuliterowymi oznaczeniami na koronkach - te wszystkie ab, an, bn, co itp służą dokładnie to tego.

Inne źródło podaje, że dwuliterowy kod na koronkach, to data produkcji.

Tutaj link: http://kswilanow.min...edu.pl/node/148 rozdział 7, na końcu artykułu.

A, żeby już całkiem zagmatwać, to w mojej nowej kasecie 11 – 23, wszystkie koronki poza 11 i 12 mają trzyliterowe oznaczenie.

Podaję kody dla kaset 11 – 23 i 11 - 28

11 – 23        11 – 28

11 – NK                LC

12 – NL                LD

13 – NJb              LDb

14 – NLb              LC

15 – NFb              KL

16 – NFb

17 – NFb              LD

18 – NFb

19 – NDb              LE

21 – NFb              LDb

23 – NKb              LD

25 –                      LD

28 –                      LD

Konia z rzędem temu kto rozkmini te sekwencje i znajdzie jakąś prawidłowość.

#22 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 maj 2016 - 08:15

Wątpię, czy cokolwiek ustalisz w wiarygodny sposób. Nawet z pomocą techników Shimano Polska wielu z takich oznaczeń przeważnie nie daje się odszyfrować :D

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#23 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 15 maj 2016 - 07:00

Dla tego nie ma się co szczypać tylko jeśli nie pasuje to iglak w łapę i jedziemy z tym szerokim wypustem. Potemkręcimy i ustawiamy prawidłowo. Już to przerabiałem, ale warunkiem jest, by nie łączyć koronek MTB z szosowymi, bo inaczej nie dość że spiłujemy tego szerokiego, to jeszcze będzie trzeba wszystkie po ok. 2mm

#24 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 maj 2016 - 15:38

Uzurpator, a jesteś pewny, że tyczy się to (ta sekwencja) także koronek szosowych? 

Dla przykładu, właśnie zapożyczyłem sobie koronkę 18z z kasety 12-23 do kasety 12-25 Campy i wszystko chodziło miodzio i zęby zgrały też się idealnie

.

Dotyczy się to wszystkich kaset, bo taka jest inżynierska teoria. Weź pod uwagę, że istnieje również kwestia technologii produkcji. Zauważ np że 11 rzędowe kasety 11-23, 11-25 i 12-25 z Shimano mają część wspólną w postaci sekcji 12-17, więc istnieje duża szansa, że to te same zębatki we wszystkich wersjach i producent tylko różnicuje początek/koniec zakresu i oszczędza sobie konieczności tłoczenia dziesiątek wersji zębatek.

Co do oznaczeń, to Shimano nie ma obowiązku oznaczać czegokolwiek, a i w katalogach ma skłonność do oznaczania np różnymi numerami magazynowymi tych samych części. Np b-link w wielu przerzutkach shadow jest taki sam, mimo to we wszystkich grupach ma inny numer katalogowy. Z tymi oznaczeniami to wiemy tyle, co oznaczają, ale klucza co z czym można mieszać nikt poza inżynierami shimano nie wie.

Podejrzewam, że podobnie wygląda to w kasetach innych producentów.

#25 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 16 maj 2016 - 16:23

Kumam o co chodzi. Kiedyś poradziłem sobie z tym rozpiłowując ten szeroki wypust koronki i okręcając ją o kąt tak, by ta pasowała układem zębów do reszty. Warunkiem jednak było łączenie koronek MTB ze sobą a nie mieszanie z szosową, bo z szosową trzeba było dodatkowo każdy wypust jeszcze o ok. 2mm podpiłować.

#26 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 22 maj 2016 - 16:14

Złożyłem w końcu i sprawdziłem kasetę 14-29 o stopniowaniu 14-15-16-17-18-19-20-21-26-29. Kaseta trochę śmiesznie wyglądała ale nie dało się inaczej( nie miałem odpowiedniej końcowej koronki 26). Od 14 do 21 kaseta używana, 26-29 nowa. Zmiana biegów bez zastrzeżeń, nawet z 21 na 26. Problem w tym, że koronki z używanej kasety nie przyjeły nowego łańcucha. Sprzedawca ocenił kasete na stan bardzo dobry. Dał 5 w 6 stopniowej punktacji i że jest nie do zajechania. Sprawdziłem też na łańcuchu z przebiegiem 7 tys km i to samo, nawet  bez mocniejszego naciskania na pedały łańcuch przeskakiwał. Sprzedawca narazie się nie odzywa, zobaczę co będzie dalej, może napisze ku przestrodze o kogo chodzi bo tych kaset do sprzedaży ma sporo. Nie kupujcie używanej kasety jeżeli nie macie pewności ile przejechała.  Jedyny pozytyw z tego, że nie ma problemu ze złożeniem kasety z dwóch jeżeli są z jednej grupy. 

Sprzedawca zachował się ok a nie musiał bo nawet negatywa nie miałem możliwości dać. Przysłał nowe koronki i teraz wszystko działa bez zarzutu. Zrobiłem stopniowanie 14-15-16-17-18-19-20-21-22-26 i teraz nawet z wyglądu jest dobrze. Ciekawe,że koronki praktycznie wyglądają tak samo a z nowym łańcuchem nie ma problemu. W MTB żeby tak skakał nowy (i zużyty zresztą też) łańcuch to "na oko" widać wytarte koronki a w tym przypadku różnice może pod mikroskopem byłyby widoczne.

#27 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 22 maj 2016 - 16:25

To Campa była czy Shimano?

#28 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 22 maj 2016 - 17:05