Jump to content

Photo

Jaki rower do 3500zl?

• This topic is locked This topic is locked
1261 replies to this topic

#721 strimerr

strimerr
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • Skądwroclaw

Posted 03 July 2009 - 16:59

Witam

Jest to mój pierwszy post na forum jako, że właśnie zaczynam przygodę z kolarstwem szosowym (po 3 latach mtb).

Po prostu w tygodniu jeżdzę tylko po asfaltach więc postanowiłem kupić szosówkę.
Na weekendowe wypady w góry używam mtb.

Właśnie przeglądam ofertę decathlona i wpadły mi w oko dwie okazje.

http://www.decathlon...ort-2-49665939/

oraz

http://www.decathlon...ort-3-49665927/

Co o nich myślicie?
Skłaniam się ku tej droższej ale jeśli ta za 1000zł wystaczy do lekkiego treningu to rozważę.

Jeśli macie jakies ciekawsze propozycje to proszę o oferty.
Dodam, że mam 185 cm i 90kg.

Marka roweru nie jest dla mnie żadnym argumentem.
Mtb tez mam decathlona 8.1 i to jest świetny rower.
Bez problemu znosi moja waga nawet podczas agresywnej jazdy w górach.

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

#722 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 03 July 2009 - 17:46

strimerr, Co by Ci tu napisac..... Oba rowery sa z segmentu "BARDZO BUDZETOWEGO" , ale ten drugi wyglada na "powazniejsza" kolarzowke. Jesli chcesz tylko smigac , to wez ten pierwszy , a jak masz zamiar moze sie kiedys poscigac , to po niewielkim tuningu ( KORBY !!! ) masz juz jakis tam sprzet. Masz dobra gwarancje i jakosc tez pewnie nie jest zla... A zastanawiales sie nad uzywka z ALLEGRO ??? Bedziesz mial uzywke , ale na 100% z lepszym osprzetem. No i pamietaj . Przy wzroscie 185 rama MIN 56 ( ale lepiej 57 , a moze nawet 58) . Nie daj sobie wcisnac jakiegos tam 100 tanszego ale ostatniego z polki. Wymiarowy sprzet to PODSTAWA !

No i pracuj nad tymi 90kG ;-) Latwiej sie jezdzi z 75 kG ............

#723 strimerr

strimerr
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • Skądwroclaw

Posted 03 July 2009 - 22:33

Hey jarek,

Dzięki za odpowiedź.
Co do rowerków to przejade się do sklepu i poogladam.
Scigać się nie zamierzam. Szosę chcę tylko do treningu.
Jakieś maratony planuję ale na mtb (chociaż od górę zawsze cierpię z moimi kg).

A co do wagi - to nie tluszcz tylko lata cwiczeń na siłowni - bez wspomagaczy!!
Jakoś siebie nie widzę przy 75kg. za to pod górki jadę z bagażem:-)

Ale wracając do rowerów.
Może się mylę ale ten droższy chyba lepszy od Meridy 901-18?
a co do uzywki - nie chce mi sie szukac. szukam auta wiec na rower nie mam juz czasu. fundusze nie sa problemem - po prostu nie chce kupic czegos na wyrost. tylko rekraacyjna jazda po asfalcie mnie interesuje.

ps. jutro 100km na mtb po wzgorzach trzebnickich. start 6.00!!

pozdrawiam

#724 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • Skądpolska

Posted 04 July 2009 - 09:05

waga na rowerze ma znaczenie,gdy wazylem 93kg/178cm szybciej sie meczylem (tez nie bylem spaslakiem tylko glownie zwiazane to bylo z silownią- w sumie 10 lat,nie dla miesni tylko dla zdrowia i formy )

ostatnio postanowiłem trochę zejść z waga,dieta ,spalacz i poleciało w ciągu dwoch miesięcy 13kg.teraz na rowerze czuje sie świetnie i dłuższe dystanse przychodzą bez najmniejszego trudu ...

#725 strimerr

strimerr
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • Skądwroclaw

Posted 05 July 2009 - 10:06

Panowie,

Kilogramy swoją drogą ale co z tymi szosówkami decathlona?
Czy sport 3 jest porównywalny z Meridą 901-18?
Co w nim jest gorsze a co lepsze.
Wiadomo, że ramy decathlona to może nie jest szczyt techniki ale są w miarę lekkie i maja 5 lat gwarancji - dlużej na rowerze sie nie jezdzi wiec po co mam przepłacać za naklejkę.
A nie potrzebuję roweru do zadawania szyku tylko do jazdy.
Co o tym myślicie?

#726 MG

MG
  • Użytkownik
  • 128 posts
  • Skąd20 km od granicy

Posted 05 July 2009 - 12:12

3 rzedowa korba w szosie to wymysl szatana jest. Ja bym wolal Meride ze wzgledu na naped 2x9 - zaoszczedzisz na wymianie w przyszlosci.

#727 strimerr

strimerr
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • Skądwroclaw

Posted 05 July 2009 - 22:13

3 rzedowa korba to chyba nie problem bo najmniejsza zebatke idzie odkrecic - przynajmniej tak jest w mtb. a sama korba dosyc solidna.
do tego za 1700 nie kupie meridy.
czasami sie trafiaja za 2 tys na allegro.
a tutaj rama z karbonowym tylem osprzet campagnolo i wszytsko za 1700.

#728 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 05 July 2009 - 23:18

a tutaj rama z karbonowym tylem osprzet campagnolo i wszytsko za 1700.

Ja bym się tym karbonowym tyłem tak nie cieszył - w takim niskobudżetowym rowerze to na pewno nic dobrego ;) Lepsze dobre alu. niż bardzo do d. karbon który może peknąć w każdej chwili (była o tym mowa w wątku o karbonowych widelcach, looknij ;)

#729 strimerr

strimerr
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • Skądwroclaw

Posted 06 July 2009 - 07:04

jakoś specjalnie mnie ten karbonowy tyl nie cieszy ale tez nie martwi.
skoro decathlon daje 5 lat gwarancji na rame to chyba wie co sprzedaje.
porozgladam sie jeszcze za merida bo widze ze entuzjazmu na tym forum do produktow decathlona nie ma.

p.s. entuzjazmu nie ma ale nikt nie proponuje czegos lepszego za podobna cena.

#730 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 06 July 2009 - 08:48

strimerr, jeździłem na ramie Decathlona z pierwszego linka (jedynie inne malowanie) i wbrew temu co mówią inni, którzy pewnie w 99% nie jeździli na tej ramie, to wcale nie jest dziadostwo. Jeżeli nie zamierzasz się ścigać i jest to rama do treningu to moim zdaniem Ci wystarczy. Ja ją zmieniłem w zasadzie dlatego że była na mnie trochę za duża.
Ps. kompetencje ludzi sprzedających w Decathlonie to już inna sprawa, więc uważaj tam z nimi, bo pewnie wiesz więcej od nich.

#731 strimerr

strimerr
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • Skądwroclaw

Posted 06 July 2009 - 09:27

dzieki tymon za odpowiedz,

podobnie jak ty zauważyłem że także na innych forach (mtb) ludzie krytykują sprzęt który nie ma uznanej naklejki na ramie. założyłem ten topic bo na szosówkach się nie znam.
co innego w mtb. gdy rozglądałem sie za mtb do 3kzl też wszyscy odradzali mi decathlona.
a ja kupiłem zrobiłem 5tkm na rowerku i pomimo moich 93kg sprawuje sie idealnie.
za podobnie wyposażonego treka musiałbym dać 2 tys więcej a dzięki naklejce na ramie lepiej nie jezdzi.

reasumując. wybiore się do decathlona bo nikt mi tu nie podał żadnych konkretnych argumentów przeciw.

tylko stereotypy typu: decathlon to lipa.

pozdrawiam

#732 MG

MG
  • Użytkownik
  • 128 posts
  • Skąd20 km od granicy

Posted 06 July 2009 - 11:40

Na wiekszosci forow tematycznych spotkasz pasjonatow danej dziedziny / dyscypliny, ktorzy oprocz normalnych walorow uzytkowych cenia sobie rowniez marke, design czy mowiac wprost obcowanie z czyms niebanalnym i niepospolitym. Dlatego wiekszosc osob tutaj wolalaby milion razy Bianchi za 2 tys zł niz Decathlona za 1700 zł i osprzet w tym pierwszym wcale nie bedzie gorszy.

#733 strimerr

strimerr
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • Skądwroclaw

Posted 06 July 2009 - 12:08

hey MG,

widzisz moje podejscie jest w takim razie troche inne. rower ma byc praktyczny, wygodny i niezawodny. podziwiam to piekne kobiety a nie pogięte rury:-)

a tak na poważnie to gdzie można kupić rower bianchi za 2000?
bo ja znalazlem same od 5000 wzwyż.

pozdrawiam i dzieki za pomoc

#734 MG

MG
  • Użytkownik
  • 128 posts
  • Skąd20 km od granicy

Posted 06 July 2009 - 14:03

Kazdy ma rozne podejscie do zycia i przedmiotow nas otaczajacych ;-) Jedni kupuja samochod zeby wozil ich z miejsca A do miejsca B i byl tani / niezawodny / oszczedny, inni kupuja cos co pali hektolitry ale daje niesamowita frajde - kazdemu wedle jego potrzeb ;-) Z rowerami jest dokladnie tak samo.

Byl na allegro koles, ktory sciagal Bianchi z Wielkiej Brytani. W styczniu / lutym / marcu wystawial sporo nowych (powystawowych) rowerow tej marki z licytacja. Wiekszosc konczyla sie w granicach 1600 - 2200 zł w zaleznosci od specyfikacji / rozmiaru. Moj "włoch" tez byl kupiony z posezonowej wyprzedazy (pazdziernik) za 2100 zł (Campa Xenon / Mirage 10sp). Tak wiec poczekaj do jesieni, jezeli chcesz cos fajnego. Do trenowania na szosie wystarczy dokupic do MTB blat 48 + slicki. Wiem co mowie, przelatalem tak troche kilometrow ;-) Bo przesiadka mtb --> szosa moze sie zakonczyc rozstaniem z tym pierwszym jak to bylo w moim przypadku 8-)

Aha 3 rzedowa korba z odkreconym mlynkiem spowoduje zla linie lancucha na najwiekszych zebatkach w kasecie... Dlatego system 2x10 czy 2x9 maja zupelnie inny suport.

#735 Kamil

Kamil
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • Skądpszczyna

Posted 10 July 2009 - 17:59

Witam ponownie.Jestem jeszcze w fazie poszukiwań rowerka i trafiłem na coś takiego http://allegro.pl/it...ina_escape.html Możecie napisać kilka słów o tym rowerze a szczególnie o osprzęcie tej firmy, czy jest warty tej ceny czy w ogóle jest czegoś wart ?? :->

#736 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 11 July 2009 - 10:36

Witam ponownie.Jestem jeszcze w fazie poszukiwań rowerka i trafiłem na coś takiego http://allegro.pl/it...ina_escape.html Możecie napisać kilka słów o tym rowerze a szczególnie o osprzęcie tej firmy, czy jest warty tej ceny czy w ogóle jest czegoś wart ?? :->

Cena jest okey, ale ten rowerek wygląda jakoś tak mało atrakcyjnie, może to kwestia tego malownia "marketowego". Ma taką ocieżałą geometrię ramy. Może zdjęcie jest do kitu, niewiem.

Stas

#737 Kamil

Kamil
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • Skądpszczyna

Posted 11 July 2009 - 11:53

Stas Mógł byś powiedzieć coś o osprzęcie tego rowerku jest porównywalny do sory może lepszy a może gorszy ??

#738 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 11 July 2009 - 12:03

Stas Mógł byś powiedzieć coś o osprzęcie tego rowerku jest porównywalny do sory może lepszy a może gorszy ??

Nie no Mirage jest wyżej niż Sora, ale ... jest to tez Mirage stara wersja na 9s. Obecnie Campa robi wszsytko na 10s a najwyższe modele na 10 i 11s.
Może odpowiem inaczej. Gdyby ktos zapytał mnie czy wolę najnowszą SORĘ na 9s czy stare MIRAGE na 9s odpowiadam bez namysłu - Mirage !!!
Dodatkowe jak widzę hamulce są Veloce, a to jeszcze wyższa półka mniej więcej tyle co SHIMANO 105.

Stas

#739 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 11 July 2009 - 16:33

Mnie przeraza tylko rozmiar ramion korby - 175 :shock:

#740 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 11 July 2009 - 19:47

Mnie przeraza tylko rozmiar ramion korby - 175 :shock:

No fakt nie dostrzegłem, trochę za długie ... :-)

Stas