Witam. Proszę o pomoc w dobraniu rozmiaru ramy roweru. Zastanawiam się nad M lub M/L.
Mam 179 cm wzrostu, przekrok 88 cm.
Napisano 18 maj 2016 - 07:35
DrDE, zdaje się, że jesteś na pograniczu rozmiarów M i M/L. Jeśli przekrok dobrze zmierzyłeś, to by oznaczało, że masz stosunkowo krótki korpus, a więc teoretycznie wtedy pasowałby bardziej rozm. M. Ale to zależy jeszcze m.in. od długości rąk. Generalnie rozm. M/L jest długi jak na Twój wzrost - 57 cm (nawet z seryjnie montowanym stosunkowo krótkim mostkiem, jeśli dobrze pamiętam 10 cm).
Napisano 18 maj 2016 - 20:17
Napisano 18 maj 2016 - 23:20
gocu rozumiem że masz ten model jechałeś tym rowerem i stąd Twoja opinia że tak zdecydowanie mówisz że moje zdanie jest bzdurą.
TCR ma lekko opadającą rurę przy 88cm nogi trzeba naprawdę fest wysunąć sztycę, cały ciężar ląduje na nadgarstkach w takiej sytuacji. Nie twierdzę że przy takim wzroście nie da się na M'ce jechać ale będzie to pozycja bardzo sportowa z przygarbioną sylwetką.(śmiem twierdzić że nie wszyscy zawodnicy PRO taką preferują. Nie wystarczy wklepać dane do kalkulatora i porównać ETT aby być pewnym dopasowania.
Kolega na M'ce będzie najpewniej wyglądał jak Contador na tym zdjęciu....tylko z tyłkiem nieco wyżej ...jak tak ktoś lubi to przecież nikt nie zabroni.
http://www.nbcolympi...g?itok=c47Qfdnl
Napisano 18 maj 2016 - 23:40
dokładnie, tak jak pisze kolega RiverZG, ja w M/L miałem podobnie, sztyca wywalona w góre, wg mnie też M-ka dla kolegi DrDE będzie za mała i zdecydowanie polecałbym M/L, tym bardziej przy przekroku 88cm, ale najlepiej się przymierzyć, akurat z giantem to żaden problem.