Jump to content

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• This topic is locked This topic is locked
1583 replies to this topic

#1061 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 07 April 2010 - 20:33

Zbik, w tym rowerze rama jest niewiadomego pochodzenia. Może i niegłupio byłoby kupic ten rower, z założeniem, że nedługo zmienisz ramę. Osprzęt ( Sh Ultegra ) to już wysoka jakośc. Tak więc mogłbys sobie kupic ten rower za 3,5 tyś, pojezdzic sezon - dwa, a następnie dokupic porządną ramę renomowanej firmy w takiej geometrii, która będzie ci pasowała do jazdy.

Możesz kupic od razu jakiegoś Scota, Treka lub Specializeda, na tym osprzęcie wyjdzie ci akurat ok. 5 tyś., tyle że obecnie pewnie jeszcze nie wiesz, na czym ( a głównie w jakiej pozycji, mniej czy bardziej pochylonej ) chciałbys jezdzic.

Zwróc też uwagę na koła. Gdybyś od razu kupił w tej cenie rower tzw. ,,renomowanej'' marki dostałbyś pewnie lepsze koła, niż te, dośc słabe shimano. Jeżeli jesteś cięzki, szybko się pogną na dziurach.

No i korba. Ma trzy zebatki. To dobre rozwiązanie dla kogoś kto jezdzi rozrywkowo i turystycznie, ale myślę, że jak się będziesz ścigał, to rower powinien miec inne przełożenia i dwa ,,blaty'' z przodu. Tak będzie tez ciut lżej.

Ja na twoim miejscu kupiłbym coś mniej markowego od topowych firm, na ramie z tylnymi widełkami karbonowymi i na osprzęcie minimum sh 105. Wydasz wtedy też ok. 3,5 tyś ale od razu będziesz miał lepszą ramę i by może koła. Przeczytaj ten wątek, było to już wałkowane ( zob. tez wątek ,,rama + system'')

#1062 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 07 April 2010 - 20:39

Przeczytaj ten wątek, było to już wałkowane ( zob. tez wątek ,,rama + system'')

Ach, usiłowałem przebić się przez te 71 stron, ale raz że to czasochłonne, a dwa że dla kogoś kto dopiero się wgryza w arkana szosowego kolarstwa wiele terminów brzmi jak sci-fi - stąd moje zapytanie. Co do tego ścigania to pewnie będzie 1 - 2 razy w roku (chyba że mi się spodoba), a tak to głównie jazda rekreacyjna z lekkim sportowym zacięciem - czasem wyjazd w góry, moje najwieksze osiągnięcie to wjazd na Żar w 32 minuty - tam 3 zebatka z przodu pewnie sie przyda. Myslałem jeszcze o takim rowerze: http://www.allegro.p...nie_sztuki.html - róznie piszą o ramach Kross-a, ale czytałem też w necie test tego roweru, w którym raczej dość pozytywnie się wypowiedzieli o rowerze.
Jeszcze idąc tropem tego forum oglądałem rowery POISON - jest taki za nieco ponad kwotę jaką zamierzam wydać: http://www.bike-aren...010-shimano-105

#1063 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 07 April 2010 - 20:58

Ale spróbuj może jeszcze z tym wątkiem rama + system w ,,inne ważne tematy'' tam chyba nie było dużo stron, a jeden kolega kupił sobie fajny rower i zdaje się, że nie żałuje :)

Myślę, że powinienes moze uwzględnic następujące uwagi: z Krossem, jak z tym rowerem, o który pytałeś: dobre przerzutki, dobry osprzęt i rama...taka, że Kross się wycofał z produkcji szosówek. Nie wiem co tam jest za widelec, ale w dwóch z trzech produkowanych modeli były to widelce alu, normalnie standardem jest widelec na karbonowych ramionach.

Co do tego Poisona, to ma jakies niezanane mi manetki i przerzutki. Można kupic, tylko weź pod uwagę, że potem możesz miec kłopoty z serwisem. Shimano dostaniesz wszędzie. Campagnolo jest bardziej ( chyba ) niezawodne, łacuch dłużej się wyciąga, ale już z serwisem możesz miec trudniej.

Jeżeli zaczynasz, to byc może kupno w necie nie jest przemyślanym rozwiązaniem. Na początek warto może trochę przepłacic, ale kupic rower dopasowany do siebie w sklepie na ulicy obok. Inaczej kupisz rower za mały, albo za duży, kierownica będzie za wąska albo za szeroka, mostek za krótki, albo pod złym kątem.

Może sprzedaje ktoś u ciebie rowery KTMa ? Fajne, produkowane w Austrii ( chyba nawet ramy nie klepane w Chinach ). Słyszałem że maja fajne ceny z tamtego roku.

#1064 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 07 April 2010 - 21:05

Chyba tak zrobię, albo spróbuje gdzieś poskładać taki pod siebie żeby miał osprzęt w miarę trwały i w cenie jak pisałem wyżej... Ale jak sobie czytam inne wątki to i tak czekają mnie jeszcze inne wydatki typu buty, ubranko itp... Dziękuję za pomoc i pozdrawiam raz jeszcze. Idę zgłębiać wątek rama-system...

#1065 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 07 April 2010 - 21:22

Może zobacz tu:

http://pro-bike.pl/p...oubaix_pro.html

Ten rower koła ma takie sobie, o ile jesteś cięzki.

Nie polecałbym ci składania c a łe g o roweru - na pewno wyjdzie ci dużo drożej, niżbyś kupił cały rower nowy. Składają ci, co wiedza gdzie kupowac i co jest okazją, a co nie. o i zwykle mają kupę kasy.

Opłaca się kupowac rower sprzed sezonu, dwóch a nawet i np. pięciu. Cena dużo niższa, a jakośc nawet lepsza, bo jakośc produktów rowerowych chyba ( to moje subiektywne zdanie ) obniża się - wiadomo, coraz większa masówka.

Szkoda, że nie kupiłeś sprzętu w zimie, przed sezonem cena byłaby niższa. Fajne rowery miał wilier na allegro, ale ostatnio jemu też poszły ceny w górę.

Sprwadź w necie oferty np. takich firm jak Trek ( jeżdżę na aluminiowej szosówce i na góralu tej firmy i jestem zadowolony, solidny sprzęt ), Scott, Specialized, Felt, ale też np BH miał kiedyś fajne ceny.

Z tańszych masz np. Meridę. Uwzględnij, ze jak dłużej pojezdzisz będziesz pewnie chciał miec jednak jakiś markowy sprzęt. To chyba wynika z tego, że na szosie robi się dłusze dystanse i dobrze jest miec swiadomośc, że pod tyłkiem masz coś, co cię dowiezie do domu.

Ja bym jeszcze sprawdził np. Olsha i sklep Matuszewskiego we Wrocławiu. Te firmy łaczy to, że obie składają rowery na osprzcie Campagnolo. Jakbym dzisiaj miał kupowac szosówkę, to bym ją kupił na Campie.

I na koniec dodam, że w jednym sklepie widziałem nowy rower na ramie GT ( alu ), osprzęcie Campagnolo ( chyba ) Mirage i korbie - i kołach Miche za 1900 zł. Rzomiar chyba - 56.
Niecodzienny sprzecik za nieduże pieniądze.

#1066 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 08 April 2010 - 06:33

Dziękuję za pomoc. Wczoraj naczytałem się trochę aż mnie głowa boli... Z kupnem roweru to faktycznie gorzej niż kobieta jak wybiera torebkę. Niestety w zimie nie przewidywałem przesiadki na szosówkę, to sprawa ostatniego tygodnia. Gdyby kolega znalazł jakąś dobrą ofertę to proszę o linka. Pozdrawiam
Ps. A rowery Giant, Defy?

#1067 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 08 April 2010 - 07:00

Gianta Defy bierz w ciemno :) Dostaniesz trochę gorszy osprzęt i trochę lepszą ramę i widelec niż konkurencja w tej cenie.

#1068 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 08 April 2010 - 07:23

Giant ma to do siebie, że w niższych modelach wciska części słabej jakości. W modelu za ponad 2 tyś. montują też widelec cro-mo. Osobiście nie lubię Gianta, bo dawno, dawno temu kiedy kupowałem pierwszego górala wcisneli mi straszne g....
Tak, że dobra firma, tylko trzeba uważac na części w rowerach złożonych na Sh Sora itp. niższych grupach.

#1069 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 08 April 2010 - 08:04

Ale później będę mógł dokupić osprzęt lepszej jakości? Tutaj test kilku rowerków znalazłem: http://download.bike..._treningowe.pdf
Na plus łatwość montażu bagażnika co mnie akurat przydałoby sie przy wyjazdach w góry...
Jeszcze jednego POISON-a znalazłem, model z zeszłego roku, ale chyba dobry osprzęt: http://www.bikekatal...ison.Cyanit.Xi/

#1070 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 08 April 2010 - 08:34

No pewnie że będziesz mógł zmienić osprzęt. Bagażnik do szosówki to trochę jak hak holowniczy do auta sportowego, można też kupić taki zakładany tylko na sztycę i nie potrzebujesz już wtedy ramy z mocowaniami.

#1071 Gosc_hasan_*

Gosc_hasan_*
  • Gość

Posted 08 April 2010 - 10:12

Witam,
stoję przed zakupem swojej pierwszej szosy, która miałaby mi służyć do treningów oraz ew startów. Wcześniej nie jeździłem na rowerze szosowym, jestem za to szczęśliwym użytkownikiem ostrego koła na stalowej ramie szosowej Massi i komponentach Sh 105. Priorytetem przy zakupie jest rama stanowiąca dobrą bazę rozwojową. Budżet jakim dysponuje to ~2000zł (jeżeli trafi się coś bardzo interesującego to może więcej). Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie stąd założyłem nowy temat. W celu uściślenia mam 174cm wzrostu.

Mam okazję (?) kupić fabrycznie nowy zestaw na gwarancji: rama TREK 1500 rozm 54cm (2007r)+widelec carbon+stery+zacisk sztycy+mostek za 1200-1300zł. Do tego zaoferowano mi używany osprzęt (przełożony z innego roweru) - Campagnolo Xenon (nie wiem czy kompletna grupa) + "dobre" koła (piasta tył campa, przód i obręcze nie wiem). Całość ma wyjść w granicach 2400zł (nieco ponad zakładany budżet) - ale dostaję za nową ramę na gwarancji i gwarancję TREKa na wady ramy. Poszukałem info odnoście ramy i opinie są bardzo dobre.

Już byłem zdecydowany, ale zacząłem przeszukiwać portal aukcyjny i znalazłem ten rower. Ponownie zrobiłem mały research i również w tym wypadku opinie są bardzo dobre. Wielkość tej ramy to 51cm, osprzęt jak fabryczny (105/Tiagra), kaseta+łańcuch do wymiany. Cena 1900zł do małej negocjacji, czyli mieszczę się w budżecie.

Istnieje również opcja zakupu samej ramy TREKa 1500 i składanie roweru część po części.

Poza tym przeszukując aukcje, znalazłem kolejnego TREKa. Co o nim sądzicie?
Może macie jakieś inne propozycje co do pierwszego sprzętu na szosę. Proszę o pomoc w wyborze sprzętu. Chętnie wykorzystam wszystkie Wasze rady i uwagi.

Pozdrawiam
Łukasz

#1072 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 08 April 2010 - 10:26

Zbik, fajny ten Poison, mógłby byc w tej cenie i na tym osprzęcie. Aksiumy to dobre kółka, chociaż, jabyś poczytał na forum, to po pewnym czasie podobno tylna piasta zaczyna szwankowac. Ja jednak jeżdżę na modelu wyższym od tych kółek ( Mavic equipe ), ale zdaje się że piasta jest ta sama, od trzech lat, i nie ma żadnego problemu.

Trudno natomiast powiedziec co to za widelec w tym Poisonie ( a to w rowerze ważna rzecz, bo jak żle tłumi drgania, to będą cię bolały ręce w stawach łokciowych. Nie wiem też jakiej jakości są te komponenty Amoeby, ale można założyc że i widelec i te komponenty nie sa aż tak złej jakości, żeby bra rower tzw. dobrej firmy - za tę cenę miałbyś np. Treka ale na klase niższym osprzęcie tj. na SH Tiagra.
Generalnie jednak za tą cenę - fajny rowerek.

Co do bagażnika. Kolarka to kolarka. Musisz przemyślec sprawę, czy chcesz rower do turystyki, czy bardziej do jazdy sportowej. Chybrydy najczęsciej źle wychodzą i nie zawsze właściciel ma z nich satysfakcję.

#1073 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 08 April 2010 - 11:07

Zbik, fajny ten Poison, mógłby byc w tej cenie i na tym osprzęcie. Aksiumy to dobre kółka, chociaż, jabyś poczytał na forum, to po pewnym czasie podobno tylna piasta zaczyna szwankowac. Ja jednak jeżdżę na modelu wyższym od tych kółek ( Mavic equipe ), ale zdaje się że piasta jest ta sama, od trzech lat, i nie ma żadnego problemu.

Chyba własnie tego POISON-a kupię, podoba mi się także wizualnie, dobry osprzęt no i mieści się w budżecie, może jeszcze jakiś rabat dojdzie. Widelec jest karbonowy, więc nie powinno być źle z amortyzacją. A co do bagażnika to faktycznie znalazłem taki pod ramę, całkiem sympatyczny i pod siodełko też.

[ Dodano: 2010-04-08, 19:41 ]
Wiem, że mieszam (to chyba typowe objawy gorączki zakupowej), ale znalazłem jeszcze taki rowerek: http://www.bike-aren...arbon-105-2010. Wprawdzie przekracza założony budżet o dobry tysiąc złotych, ale za to rama jest karbonowa i dobry osprzęt. Tak się zastanawiałem nad koncepcją upgrade po roku, dwóch i nie jestem pewien czy będę miał czas i ochotę zajmować się tym, dlatego może lepiej od razu kupić coś co będzie dobre na kilka dobrych lat.

#1074 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 08 April 2010 - 19:44

Hm, rower z wyglądu fajny, cena też atrakcyjna. Tylko, że...Zauważ, że ceny szosówek renomowanych firm na tym osprzęcie i aluminiowej ramie są o ok. tysiąc zł droższe. Viper to firma mało znana - przynajmniej ja mam mało o niej informacji, może ktos jezdzi, to cos więcej ci powie. Ciekawa oferta, ładna estetyka...i właśnie dlatego na twoim miejscu zachowałbym ostrożnośc. Jezeli ważysz powyzej 90 kilo, tym większą. Zauważ że kólka w tym rowerze są delikatne. Sama, lekka rama to nie wszystko. Uważam, że jeżeli nie ścigasz się wyczynowo, to fakt czy rama waży 1,4 kg czy 1,9 kg nie ma większego znaczenia. Fakt, że rama z włókien lepiej amortyzuje nierówności.

Mimo to nie podpalałbym się na ten rower. Mój kolega kupił sobie 2 lata temu Bianchi na karbonowej ramie, osprzęt Campa, pod światło ramka zmienia kolory, no cudo. Kupił kolarkę gdzies za granicą, po dobrej cenie, ale bez gwarancji. Niedawno pękła mu rama. Chłopak chuchał, dmuchał, rower w domu, nie w garażu, oprzec o niego innego roweru nie wolno było, nie udeżył nią, nie przytarł asfaltu. Nie ma gwarancji, musi kupic nową. Szczerze mówiącm kupiłym na twoim miejscu rower na dobrym alu z dobrym karbonowym widelcem. Pojezdzisz parę lat i nic nie będziesz musiał wymieniac.

Przemyśl sobie wszystko na spokojnie, naprawde nie warto się napalać. Rynek jest duzy, sporo fajnych ofert. Ja ci polecam Treka, sprzed roku czy dwóch, we Wrocławiu w SSC może by ci znaleźli sprzęt na 105 w cenie tego Poisona. Ale podejrzewam że Scota, albo Specializeda tez może byś gdzies nowego wychaczył. To nie jest tak, że jak coś jest karbonowe, to jest the best i nic innego nie da się z tym porównać.

Podsumowując: lepsze dobre aluminium, niż jakiś karbon nie wiadomo skąd.

[ Dodano: 2010-04-08, 22:03 ]
Żeby nie byc gołosłownym w kwestii ram aluminiowych, zob. to :)

http://news.bikeworl...anyon.Gilberta/

[ Dodano: 2010-04-08, 22:16 ]
A tu masz podobną okazję do tego Vipera ( może nawet lepszą, bo wiadomo co to jest ) :

http://www.allegro.p...on.html#gallery

#1075 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 08 April 2010 - 21:34

Oglądnąłem sobie ofertę SSC i raczej nie zachwyca (przynajmniej ta z witryny internetowej) W cenie POISONA rowery na Schimano Tiagra. Na Schimano 105 ceny od 5 kółek wzwyż... to jednak zdecydowanie za dużo, zwłaszcza na nerwy mojej małżonki hahaha! Raczej na spokojnie to nie mam już czasu oglądać, za 2 m-ce chciałbym popedałować w peletonie, a ileż można na ergometrze zasuwać?!

#1076 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 08 April 2010 - 21:47

Może udałoby ci się kupic gdzieś nowy taki rower, sprzed paru lat:

http://www.allegro.p..._1.html#gallery

Długa główka, wygodna pozycja podczas jazdy, dobre aluminium ( obecnie w szosówkach Trek już takiego nie używa ), dobre koła, tylny widelec z karbonu. No i od biedy mógłby słuzyc zarówno jako turystyczny, jak i sportowy. Na pewno pojezdziłby dłuższy czas.

[ Dodano: 2010-04-08, 22:50 ]
Byłem w ich sklepie na jesieni, mają zdecydowanie więcej sprzętu niż podają w necie. Widziałem tam nawet rowery na karbonowych ramach sprzed paru lat za ok. 5 tyś zł.

[ Dodano: 2010-04-08, 22:51 ]
co do nerwów małżonki to doskonale cię rozumiem...:)

#1077 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 08 April 2010 - 22:33

kugel - trak pilot jest jak terenowe Porsche - ani sportowe, ani terenowe. Jak szosówka to szosówka, a nie jakaś pseudo-trekingowa przeróbka. Rower pewnie jest wygodny, ale... kolarstwo szosowe z założenia nie ma być wygodne. Tu liczy się szybkość :-)

Nie ma szans na trafienie np. Speca w dobrej cenie w tym kraju, co wynika ze specyfiki handlu tymi rowerami. Może kiedyś napiszę o tym więcej...

Trek generalnie przegina z cenami. Ponad 5 k PLN za rower na 105-tce to złodziejstwo. Okazji też próżno szukać. Te modele karbonowe za 5 k to treki 5000 - dla mnie to wygląda bardziej jak zabytek niż nowoczesna szosa.

Pozostaje liczyć na szczęście albo szukać za granicą. Czasem na allegro. generalnie nie ma lekko. Sam kupowałem rower rok, aż trafiłem swojego Felta na 105/Ultegra za 3.000 w mega-wyprzedaży :lol:

#1078 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 08 April 2010 - 22:45

Cóż, też wolę bardziej sportowe konstrukcje, ale kolega się deklarował, że chciałby też czasami z bagażnikiem pojezdzic.

Przecenione Treki występują w przyrodzie i wtedy jak najbardziej opłaca się je kupic. Na jesieni mieli przecenione ramy i całe rowery. Widziałem też wcale niedrogie ramy Canonnda'ela ( w SSC we Wrocku ).

Fan,te produkty Treka sprzed paru lat powinny cie się właśnie podobac - rama schodząca w dół ku kierownicy ( ujemny sloping ) to jak najbardziej niewygodna geometria...:)

#1079 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 09 April 2010 - 12:20

Niestety ten POISON z 2009 już wyprzedany :-( Modele z 2010 mają nieco gorszy osprzęt a cena wyższa. No nic, szukam dalej...

#1080 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 09 April 2010 - 12:28

Zbik, to tylko sugestia, ale zadzwoń może do firmy Matuszewski we Wrocławiu i zapytaj, co ci moga złozyć za pieniądze, którymi dysponujesz. Z tym, że oni wkładają do rowerów osprzęt campagnolo, shimano chyba nie. Wiem, że tez mieli przecenione kiedyś rowery. Mi.in wyprzedawali ramy Basso - to dobra włoska firma. Może w dobrej cenie coś by ci złozyli.
Info znajdziesz w necie.