Skocz do zawartości

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1583 odpowiedzi w tym temacie

#1021 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 14 marzec 2010 - 19:34

Który waszym zdaniem jest lepszy z tej dwójki?

Scott ma lepszą ramę, czyli jest lepszy.

Czy to raczej ta sama klasa i wybrać ten, który jest ładniejszy?

Kup ten, który jest wygodniejszy i bardziej Ci się podoba. Nie ma jakiejś przepaści pomiędzy tymi rowerami.

Aha. I pochwal się na forum jak kupisz :-D

#1022 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 marzec 2010 - 23:20

Jest tak, jak mówi Fan, tzn. którego byś nie wybrał, będzie dobrze. Ja tylko dodam od siebie, że kupiłem i ujeżdżam tę samą ramę Treka, która jest w modelu 2.1, bo widelce Bontragera dobrze tłumią nierówności. Wcześniej jezdziłem na widelcu karbonowym Ritcheya ( comp ) i dla mnie nie ma porównania.

#1023 mar007

mar007
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Skądz polski

Napisano 15 marzec 2010 - 20:25

Więc zostaję przy Treku 2.1.
Tylko w każdym sklepie mówią, że nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będzie dostępny.
Wszyscy narzekają na SSC - polskiego dystrybutora Trek-a :(

#1024 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 15 marzec 2010 - 21:40

Popraw mnie, jezeli się mylę, ale ten Trek 2.1 ma cenę 4,7 tyś. Rama aluminiowa, osprzęt 105.
Za tą cenę spokojnie możesz miec nowy rower, na gwarancji, na o klasę wyższym osprzęcie i lepszej ramie.
Na twoim miejscu, jak już bardzo chcesz miec Treka, to bym zadzwonił do ssc ( albo w ogóle tam pojechał ), bo na sklepie stoją tam przecenione rowery sprzed paru lat. Bez sensu jest kupowac model tegoroczny. Widziałem tam rowerki na starszych, karbonowych ramach za ok. 5 tyś, wisi na ścianie jakiś Lemond, co im się ostał. I w ogóle bym sprawdził inne sklepy. Niedawno jeden kolega kupił tu sobie Fuji Pro ( strona Pro bike ) i jest zadowolony. Kurczę, są strony Olsha, Matuszewski we Wrocławiu prowadzi rowery Salsę ( (jakby ktoś chciał się wyróznic ), niedawno jeszcze w dobrej cenie były wiliery. Trek to dobra firma, ale przeciez nie jedyna.

#1025 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 16 marzec 2010 - 20:26

Co sądzicie o tej propozycji:

http://aukcja.onet.p...?item=950326320

Podejrzanie niska cena. Co to za koła?

#1026 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 16 marzec 2010 - 20:59

Z pewnością nie na polskie drogi...:)

#1027 moishele

moishele
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądMAZOWSZE

Napisano 17 marzec 2010 - 20:09

Zastanawiam się nad kupnem pierwszej szosówki. Mam na oku dwa modele.

COLNAGO ARTE 2009 ULTEGRA
http://www.wertykal....kid=25&pid=1041

BIANCHI VIA NIRONE 7 SHIMANO 105
http://www.skiteam.p...7-compact-2009/

Duża jest różnica pomiędzy Ultegrą a 105`ką.

#1028 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 17 marzec 2010 - 20:28

moishele, popatrz na to :

http://www.cv2.it/ce...lette da corsa

http://www.bikextrem...da/DSCN9502.jpg
(1690 EUR )

http://lnx.cavaliere...ge.php?pID=1459
(1390)

http://lnx.cavaliere...ge.php?pID=2366
(1400)

#1029 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 17 marzec 2010 - 21:06

Ceny - jak na polski rynek. W sklepach za granicą , jak pokazują podane przez kolegę linki mozna kupic lepiej - tyle ze nie każdy chce ( nieznajomośc języka, obawa przed trunościami z reklamacją, kosztami z tym związanymi ). Jezeli koniecznie chcesz Bianchi albo Colnago, to te ceny odpowiadają wartości rynkowej, czyli ze raczej taniej tych typów rowerów, nowych, na poczatku sezonu, w Polandii już nie znajdziesz. Chociaż w zimie w jakimś sklepie w necie widziałem to Bianchi na 105 i nie kosztowało więcej niż 4 tyś. Colnago ma lepsze koła - o ile to Mavic, chyba aksium.

Ale nawet w Polsce kupisz w tej cenie rower na karbonowej ramie. Marka pewnie nie będzie odpowiadać dwóm wymienionym, ale tez nie będzie to jakis no name. Może Williery - kiedyś były w dobrej cenie.

#1030 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 18 marzec 2010 - 13:20

Popraw mnie, jezeli się mylę, ale ten Trek 2.1 ma cenę 4,7 tyś. Rama aluminiowa, osprzęt 105.
Za tą cenę spokojnie możesz miec nowy rower, na gwarancji, na o klasę wyższym osprzęcie i lepszej ramie.

Taaa... Pokaż mi ten "super-rower" na "super-osprzęcie" za niecałe 5 k PLN :?:

Jakiś Olsh czy Salsa jako marki do pięt nie dorównują Trekowi. To tak jakbyś przyrównywał powiedzmy Citroen'a do BMW. Nie ta klasa producenta.

Za rower w stylu TREK 2.1 trzeba dac 5 tysi. Podobne cenniki ma Orbea, Cannondale, Specialized, czy kilka innych marek z wysokiej półki.

Olsze i inne to co najmniej "klasa niżej"... Nie mówię, ze są złe, ale marka kosztuje i oczywiście zobowiązuje :-)

#1031 jeglin

jeglin
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWa-wa/Poznań

Napisano 18 marzec 2010 - 17:03

Ta kuota kharma zacznie mi się śnić niedługo.

#1032 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 18 marzec 2010 - 17:16

Absolutnie się z Toba Fan nie zgadzam. Trek, jeżeli chodzi o ramy aluminiowe ostatnimi laty spuścił z tonu. Wszystkie typy obecnych ram alu to albo typ ,,alpha black'' albo ,,white'' - odpowiadają one ramom Treka z poprzednich lat - tzn. niższym modelom. Z tego co wiem, to ani jedna ani druga nie bazuje na dawnym skałdzie ZR 9000 ( który obecnie jest jezcze w ramach mtb jako ,,alpha alu red'' ).

Mam ramę Treka 1,9 z 2008 r. Nie powiem, jest ładnie wykonana, głównie pod kątem jakości lakieru, widelec Bontragera ładnie wyłapuje nierówności. Ale jak ją porównuje do alu ramy Villigera, którą tez mam i kupiłem za dużo mniejsze pieniądze, to uwazam że ta ostatnia pod kątem detali jest lepiej wykonana. U Treka w obecnych ramach szosowych może razić duuuuuuży przekrój górnej ramy przy główce - rama wygląda ciężko. No i ta sama rama jest praktycznie i w modelach Treka za 6 tyś i w tych za 3,5tys. ( niżej są te ramy White ). Odkąd alu ramy Treka są tłoczone na Tajwanie to już nie ta jakość.

A co do konkurencji. Gdybym miał dziś kupić rower to zamiast Treka 2.1 za 4,7 tyś kupiłbym:

1. Wiliera ( allegro - Chrzanowski ) Triestina la Triestina na Veloce ( rama alu - carbon ) za 4,3 tyś;

2. albo Lemonda Alpe d' Huez - rower.com za 4,9 tyś - Ultegra/ 105 - rama alu - carbon;

3. albo Fuji Roubix Pro - rama alu - carbon osprzet 105 na Pro bike.

Niezależnie od tego w sklepie SSC we Wrocławiu widziałem jesienią zeszłego roku Treki 5000 z 2007 r. na karbonowych ramach , na 105, za 5 tyś zł.

Jakość Treka, podobnie jak firm które wymieniłeś to się zaczyna - ale na rowerkach dużo droższych. W tej klasie nie widziałbym różnicy między Fuji a Trekiem.

[ Dodano: 2010-03-18, 17:38 ]
Zapomniałbym o jeszcze jednym przykładzie. W firmie Matuszewski we Wrocławiu mieli ( maja ? ) do sprzedania ramy Basso - chyba nie powiesz że Basso gorsze od Treka ?. Więc mają tam ramke Basso Reef ( alu - carbon). Własciciel proponował mi jakieś pół roku temu kupno u niego nowego całego osprzętu ( całej grupy ) sprzed roku czy dwóch - Campy Centaura za 2 tyś. Gdyby nasz kolega kupił tę ramę i ten osprzęt, to wydałby 4 tyś. Za 500 zł w tym samym sklepie dostał by niezłe koła Miche. A za pozostałe 500 zł ( no trochę by może dodał ) dokupiłby kierownice, mostek, sztycę, pedałka, pancerze, linki i siodło, owijkę.

Trek 2.1 przy taki sprzęcie za ok. 5 tys. się chowa. I tyle.

#1033 Emil0076

Emil0076
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 18 marzec 2010 - 19:08

Absolutnie się z Toba Fan nie zgadzam. Trek, jeżeli chodzi o ramy aluminiowe ostatnimi laty spuścił z tonu. Wszystkie typy obecnych ram alu to albo typ ,,alpha black'' albo ,,white'' - odpowiadają one ramom Treka z poprzednich lat - tzn. niższym modelom. Z tego co wiem, to ani jedna ani druga nie bazuje na dawnym skałdzie ZR 9000 ( który obecnie jest jezcze w ramach mtb jako ,,alpha alu red'' ).

Zgadzam się. Nie powiem że Trek zły, ale IMO mocno przereklamowany i sztucznie nabita cena.

#1034 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 18 marzec 2010 - 21:47

Ale poniewaz nasz kolega chce wydac wiecej jak magiczne 1000 EUR , moze pojsc taka droga :

Rama KARBON : http://lnx.cavaliere...ge.php?pID=2060
750 EUR
Grupa Veloce : http://lnx.cavaliere...ge.php?pID=1477
365 EUR

reszte na razie byle co , a pozniej kupic cos fajnego....

#1035 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 19 marzec 2010 - 17:45

No tak, Trek nie ma najlepszych opinii, ale trzeba obiektywnie przyznać, że należy do tej czołówki najlepszych. W końcu wiadomo, kto jeździ na Treku w wtścigach ProTour'u :-D

Mam ramę Treka 1,9 z 2008 r. Nie powiem, jest ładnie wykonana, głównie pod kątem jakości lakieru, widelec Bontragera ładnie wyłapuje nierówności. Ale jak ją porównuje do alu ramy Villigera, którą tez mam i kupiłem za dużo mniejsze pieniądze, to uwazam że ta ostatnia pod kątem detali jest lepiej wykonana. U Treka w obecnych ramach szosowych może razić duuuuuuży przekrój górnej ramy przy główce - rama wygląda ciężko. No i ta sama rama jest praktycznie i w modelach Treka za 6 tyś i w tych za 3,5tys. ( niżej są te ramy White ). Odkąd alu ramy Treka są tłoczone na Tajwanie to już nie ta jakość.

No tak, Trek 1.5 1.7 oraz 1.9 mają taką samą ramę. Różnią się klamotami, ale rozpiętość cenowa jest znaczna. Na mnie osobiście rama 1.5 zrobiła dobre wrażenie, cena jest raczej normalna (samej ramy). Tak swoją drogą na Tajwanie klepane jest wszystko. Nawet lepsze ramy niż Trek'a...

A co do konkurencji. Gdybym miał dziś kupić rower to zamiast Treka 2.1 za 4,7 tyś kupiłbym:

1. Wiliera ( allegro - Chrzanowski ) Triestina la Triestina na Veloce ( rama alu - carbon ) za 4,3 tyś;

Oglądałem ten rower, nawet miałem kupić... Rama nie jest jakaś super wykończona, ale w malowaniu Lampre robi wrażenie. Osprzęt jest taki, jaki się uda Panu Chrzankowskiemu skompletować. W moim przypadku była to mieszanka starej Camp'y (fabrycznie nowej, ale starej modelowo). Korba na kwadrat oczywiście... Klamoty Ritchey, koła Campa Vento... No specjalnie mnie to wtedy nie zachwyciło, ale owszem, porządny rower za niezłą cenę na obecne warunki...

2. albo Lemonda Alpe d' Huez - rower.com za 4,9 tyś - Ultegra/ 105 - rama alu - carbon;

3. albo Fuji Roubix Pro - rama alu - carbon osprzet 105 na Pro bike.

Z tego co widziałem w necie, to Fuji co u nas są, to jakieś modele sprzed XX lat... Nie najnowsze w każdym razie. Z reszą podajesz ceny promocyjne rowerów. Np. na Treka też gdzieś widziałem promocje, ceny do tysiaka niżej niż w katalogi na modele alu.

Niezależnie od tego w sklepie SSC we Wrocławiu widziałem jesienią zeszłego roku Treki 5000 z 2007 r. na karbonowych ramach , na 105, za 5 tyś zł.

Może to i dobry rower, ale wygląda jak zabytek.

Jakość Treka, podobnie jak firm które wymieniłeś to się zaczyna - ale na rowerkach dużo droższych. W tej klasie nie widziałbym różnicy między Fuji a Trekiem.

No racja, różnice nie są kosmiczne, ale markowy rower podnosi zadowolenie kolarza i ... i nie chce mi się kolejny raz pisać o przewagach firmowego roweru nad niefirmowym ;-)

[ Dodano: 2010-03-18, 17:38 ]
Zapomniałbym o jeszcze jednym przykładzie...

Trek 2.1 przy taki sprzęcie za ok. 5 tys. się chowa. I tyle.

Tak, reasumując ten Trek 2.1 to nie jest rarytas. Można wyrwać coś taniej i lepiej. Wcześniej wspomniałem tylko o cenach cennikowych, że są dosyć złodziejskie. Problem tylko z dostępnością tych promocji i upustów...

Pozdrawiam :-)

#1036 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 19 marzec 2010 - 18:10

No tak, Trek 1.5 1.7 oraz 1.9 mają taką samą ramę. Różnią się klamotami, ale rozpiętość cenowa jest znaczna. Na mnie osobiście rama 1.5 zrobiła dobre wrażenie, cena jest raczej normalna (samej ramy). Tak swoją drogą na Tajwanie klepane jest wszystko. Nawet lepsze ramy niż Trek'a...

A co jest nie tak z Tajwanem? Przecież to kraj prawie na takim samym poziomie rozwoju gospodarczego jak Japonia, nie jest to żaden Wietnam ani Korea Północna. :roll: W Tajwanie główną siedzibę ma też Giant o ile dobrze pamiętam.

#1037 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 19 marzec 2010 - 18:21

Dominik, RACJA !!! Moj najwyzszy model BMC jest MADE IN TAIWAN . Dla mnie to zadna ujma . Polska ( i wiekszosc krajow swiata ) jest technologicznie dalego za Taiwanem.

#1038 sowacki

sowacki
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądBytom

Napisano 19 marzec 2010 - 18:47

Dominik, RACJA !!! Moj najwyzszy model BMC jest MADE IN TAIWAN . Dla mnie to zadna ujma . Polska ( i wiekszosc krajow swiata ) jest technologicznie dalego za Taiwanem.

Nawet dodałbym że dzieli nas przepaść na naszą niekorzyść... Przecież to jest Azjatycki tygrys i to bardzo agresywny. A utarło się i jak widać ciągle funkcjonuje powiedzonko "made in taiwan" Do dupy ramy mogą być klepane równie dobrze nie wiem, w szwajcarii. To trek badz jakas inna firma decyduje o jakości.

#1039 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 19 marzec 2010 - 19:36

Jasne, że Tajwan bije nas i technologicznie i pod kątem tzw. ,,kultury pracy'' na głowę. Chodziło mi tylko o to, że Amerykance z Treka u siebie w Winsconsin robia to, co najbardziej nowoczesne i innowacyjne. Przeciez tak naprawdę Trek skupił się na produkacji ram karbonowych serii Madone.

Natomiast dawny karbon serii TCT i wszystkie ramy alu sa wykonywane na Tajwanie. Zauważcie, że Trek nie rozwija technologii produkcji ram aluminiowych, ogranicza produkcję ram ZR 9000, nie produkuje juz ram alu - karbon. Po prostu - jednolite ramy alu dla mas.
Ale nie powiem, sam wybrałem to alu. Cóż, masz rację Fan: Trek to Trek i wiadomo kto na nim jezdzi :)

Przy okazji Dominik: nie jestem pewny ale chyba wspominałes kiedyś, ze Twój kolega miał wystawic na allegro siodełka żółte Selle italia c2, w dobrej cenie. Coś wiadomo w tej sprawie ? Jezeli cos pomyliłem, to sorry.

#1040 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 19 marzec 2010 - 19:50

Co do tego C2 to czekałem swego czasu aż oficjalny dystrybutor je wystawi na allegro ponownie w dobrej cenie ale do tej pory się nie doczekałem, temat nieaktualny :) Wybacz jeśli popsułem Ci jakieś plany zakupowe przez to, ale sam jestem rozczarowany, że ktoś mając pewnego kupca niechętnie wrzuca coś na allegro :-/