Skocz do zawartości

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1583 odpowiedzi w tym temacie

#341 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 24 październik 2008 - 16:19

No właśnie - okazja okazją, tylko fundamentalne pytanie - czy ten rower będzie ci pasował rozmiarem?!

#342 Gosc_Wojtek 45_*

Gosc_Wojtek 45_*
  • Gość

Napisano 24 październik 2008 - 17:29

No to się dokonało. Koledzy sie spóźnili na otwarcie sklepu i towar poszedł :-D
Przed zakupem pan Marek Szerszyński ocenił jego przydatność do mojej osoby no i okazało się że................. jest OK.
A więc pragnę poinformować że macie kolejnego pozytywnie zakręconego "szosowca" który od jutra będzie ujeżdźał swoją nową maszynę.
O wrażeniach i przeżyciach będę informował. O pomoc w sprawach które są dla mnie obce będę pytał. Tak więc liczę na Waszą wyrozumiałość i pomoc

#343 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 24 październik 2008 - 18:34

No to gratulejszyn... Rowerek do pozazdroszczenia. A Szerszyńskiego pamietam z wyscigu pokoju jeszcze. niezły był z niego herbatnik :mrgreen: zdaje sie wiekszosć kolarzy diała w sklepach rowerowych. Tylko jeden został biznesmenem i robi w butach czyli CCC.
jak tak sobie patrzę to sam zastanawiam się czy czego podobnego sobie nie sprawić

#344 primorz

primorz
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 październik 2008 - 19:40

witam :)

w najbliższym czasie planuję zmianę roweru - ze starej stalowej kolarzówki na coś nowszego:)
Wpierw myślałem na kupnem gotowca - Meridy Road 904 lub Poisona Cyanit'a, ale w pewnym sklepie zaproponowano mi złożenie roweru na ramie Sintesi Morzine - tutaj jest link do tej ramki:
http://www.youngspor...28737c55fa5d9da

Rower byłby złożony na pełnym osprzęcie Shimano 105, kołach Campagnolo Khamsin, widelcu Ritchey Comp Carbon i komponentach firmy ABR. Kosztowałoby w granicach 3000 zł.

Szukałem w internecie informacji na temat ram firmy Sintesi i niestety zbyt wiele nie znalazłem:( Tutaj liczę na Waszą pomoc - może ktoś miał z nimi do czynienia lub słyszał jakieś opinie o ramach tej firmy?
Myślicie, że jest to godna polecenia oferta czy może lepiej celować w ramy innych firm - w tym przedziale cenowym? Szukam ramy o długości górnej rury 550-560mm (na 179 cm wzrostu i dla długości nogi 85cm)

dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam:)

#345 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 30 październik 2008 - 20:24

3k to realna cena za tej klasy rower - przy odrobinie szczęścia za te samą kwotę kupisz gotowy rower na 105 ale tutaj przynajmniej będziesz miał rower od razu dopasowany do siebie, a w gotowcu prawie na pewno coś będziesz chciał zmienić. Ramy Sintesi mają dobrą opinię w MTB i takie głównie robią - w szosie rzadko spotykane co nie znaczy, że złe.
Być może jest tak, że sklep nie mogąc długo sprzedać stosunkowo drogiej ramy woli ją "opchnąć" tą drogą - teraz tanich ram w granicach 300-1000zł jest cała masa - za 1000zł moża kupić niezły set z widelcem carbon-alu, sterami itd.
Jeśli jesteś w stanie wyegzekwować dopasowanie klamotów typu: mostek, siodło, pedały - pod swoje upodobania - to warto się zastanowić nad taką opcją.
Bo jeśli mają ci tam pocisnąć najtańsze badziewie to już mniej.

#346 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 30 październik 2008 - 20:59

mialem sliczna, anodowana rame sintesi. polecam ze wzgledu na dobra jakosc wykonania.

#347 primorz

primorz
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopad 2008 - 20:18

dowiedziałem się czegoś więcej na temat szosowej ramy Sintesi Morzine - tej o której wcześniej pisałem. Sprzedawca w sklepie zważył mi ją - okazało się że rozmiar M - czyli mniejszy niż ja potrzebuje waży 1840 gram...Czyli L-ka musi lekko ponad 1,9 kg...myślałem, że będzie mniej...

Ogólnie ta rama nie wywarła na mnie dobrego wrażenia - niedokładnie pomalowana, odklejające się naklejki.

Ostatecznie zdecydowałem się na Meridę Road 904 w cenie 3100 zł :)

dziękuję za pomoc w wyborze :)

#348 Gosc_szanowny_pan_*

Gosc_szanowny_pan_*
  • Gość

Napisano 17 listopad 2008 - 21:14

Na wstępie chciałem się przywitać ze wszystkimi kolarzami jako nowy użytkownik forum

Mam do Was 3 pytanka.
1. Mając do dyspozycji 3500zł kupicie nową kolarzówkę w sklepie na osprzęcie maksymalnie 105 czy zdecydowlaibyście się na używańca na renomowanej ramie pełny dura ace? Myśle że dura ace mimo większego przebiegu zniesie dalszą eksploatację i dosyć duże obciążenia lepiej niż nowa tiagra. Co na ten temat sądzą doswiadczeni kolarze?
2. Co myślicie na temat firmy Poison, bo rowery jak na klasę osprzętu są strasznie tanie, a że marka jest dosyć młoda to ciężko określic jej potencjał.
3. Polecacie jakieś sklepy dla szosowców w Warszawie?

[ Dodano: 2008-11-17, 21:17 ]
Mam do Was 3 pytanka.

1. Mając do dyspozycji 3500zł kupicie nową kolarzówkę w sklepie na osprzęcie maksymalnie 105 czy zdecydowlaibyście się na używańca na renomowanej ramie pełny dura ace? Myśle że dura ace mimo większego przebiegu zniesie dalszą eksploatację i dosyć duże obciążenia lepiej niż nowa tiagra. Co na ten temat sądzą doswiadczeni kolarze?
2. Co myślicie na temat firmy Poison, bo rowery jak na klasę osprzętu są strasznie tanie, a że marka jest dosyć młoda to ciężko określic jej potencjał.
3. Polecacie jakieś sklepy dla szosowców w Warszawie?

#349 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 listopad 2008 - 21:39

DA jest mocno odchudzoną grupą i nie jest tak trwałe jak DA niegdyś. Jeśli rower na tym osprzęcie ma spory przebieg (jeden sezon pod kimś kto robi przebieg taki jak zawodowcy) a napęd nadaje się do wymiany. Trzeba rower dokładnie obejrzeć i oczywiście wiedzieć na co patrzeć.
Za 3500 zł można złożyć fajny rowerek na 105 lub Ultegrze i wyczarować fajną ramę. Lub na grupie Veloce z klamkami QS i korbami UT.
Takie marki jak Poison, Focus, Radon dają do rowerów dobry osprzęt w niskiej cenie bo mają swoje tanie ramy, niezłe komponenty i koła jak zwykle aby tylko mieć na czym postawić rower.

#350 Gosc_mirkot_*

Gosc_mirkot_*
  • Gość

Napisano 20 listopad 2008 - 21:46

Witam
Jestem nowy na forum i chciałbym zacząć swoją przygodę z kolarstwem. Niestety Mazowsze jest dosyć nudne na xc i po 8 latach przydałoby się trochę zmiany.
Bardzo mocno się zastanawiam nad kupnem szosy jednak mam pewne problemy. Znalazłem ciekawy okaz w dobrej cenie jednak nie wiem czy to dobry rozmiar. Teoretycznie wymiary ramy odpowiadają 54Treka. Może ktoś jest bardziej w temacie i pomoże ja mam 176 i ok 70kilo wagi. Link do aukcji :
http://allegro.pl/it...llez_sport.html

Dodatkowo myślałem nad Trekiem 1.5:
http://www.ssc.pl/trek2008/15.html - taki kosztuje teraz ok 2700,

Scottem Speedsterem 40
http://scott.pl/lato...duct.php?uid=71 - to jest stary model ale na 2009 rok ten sam model by mnie kosztował ok 2700-2800

lub Felt z70
http://www.felt-rowery.pl/szosa/ - caly na 105 i cena ok 2880. Tylko nie wiem jak z ich ramami jest.

Ramki scotta i Treka w detalu kosztuja ok 2000. To może gorszy osprzęt wziąść, ale kręgosłup super. Dajcie jakieś pomysły
Dzięki i pozdrawiam

#351 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 20 listopad 2008 - 23:40

a przeszukałeś forum?

#352 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 listopad 2008 - 00:33

Trek ma dobrą ramę. Reszta byle sie dało jeździć, bez polotu.
Scott równie fajną ramkę nawiązującą do Addict'a :P i osprzęt lepszy oraz normalne koła - znacznie rozsądniejsze od tych z Trek'a. Kierownica ma fajną geometrię - jest na pewno bardzo wygodna.
Felt'y nie podobają się mi. Osprzęt niezły, dobre obręcze.
Wszystkie mają oszczędne korby. A pod tym względem jestem wymagający bo w MTB mam LX z zewnętrznymi łożyskami i w szosie będzie Centaur UT, więc wszystko na kwadrat/ISIS/Octalink uważam za starocie :P Przejaskrawiłem, ale oczywiste, ze producenci oszczędzają na tym co najdroższe. Na klamkach nie bardzo da się oszczędzić, ale korby już dają słabsze. Tak samo się dzieje z kołami, kasetami, łańcuchami, suportami.

#353 Gosc_mirkot_*

Gosc_mirkot_*
  • Gość

Napisano 21 listopad 2008 - 21:03

A co myślicie o tym Specu?? warto by było w niego inwestować?? Ramka jest jakaś rozsądna?? W Treku i u Scotta jest stosowany ten sam model ramy do najwyższych aluminowych szosówek. Nie wiem czy jeszcze trochę pooszczędzać czy kupić taką Speca?? Ciężka sprawa ale liczę na na waszą pomoc :-)

#354 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 listopad 2008 - 23:50

Allez to ciężkawa rama treningowa. Ja był wolał coś innego :D

#355 Gosc_mirkot_*

Gosc_mirkot_*
  • Gość

Napisano 22 listopad 2008 - 15:43

Zjeździłem dzisiaj całą Wawke w poszukiwaniu czegoś fajnego. I dostałem kilka propozycji np Orbea Asphaplt na 105 za ok 3200, ramę Carbonową Carrery Nitro z widelcem i sterami za ok 2200. Ale jednak wygral Scott Speedster S40 na 2009:-) Całość naprawę wygląda bardzo przyzwoicie, a że sprzedałem już im kilka rowerów to i zniżka dobra będzie:)
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Mirkot

#356 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 listopad 2008 - 16:06

Orbea ma bardzo fajne geometrie. Rowery na ich ramach są bardzo stabilne przy dużych prędkościach. Ale wizualnie i masowo to nic ciekawego. Ani jeden ich model mi się nie podoba.

#357 Gosc_mirkot_*

Gosc_mirkot_*
  • Gość

Napisano 22 listopad 2008 - 16:40

No muszę przyznać że rama to takie typowe czarnidło :-P Wizualnie wyglądała bardzo marnir. Scott odrobił porządnie pracę domową i świetnie wygląda wizualnie.

#358 chrapek

chrapek
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądPłock

Napisano 24 listopad 2008 - 11:28

Jak Wam się widzi ten rower http://allegro.pl/it...k_1500_slr.html
Warto dać 2400zł za tą maszynkę?

#359 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 listopad 2008 - 13:44

Jak Wam się widzi ten rower http://allegro.pl/it...k_1500_slr.html
Warto dać 2400zł za tą maszynkę?

Maszynka fajna. Bardzo fajna rama, dobry osprzęt, dobre koła. Komponenty ok, siodło wygodne. Może poza Allegro by gość sprzedał za 2000 - 2100 zł.

#360 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 24 listopad 2008 - 15:36

Osobiście miałbym wątpliwości co do sprzedającego- sądząc po opisie przedmiotu koleś nie jest jakimś znawcą rowerów. Nie mówię od razu żeby nie kupować ale przed zakupem dobrze by było dokładnie wypytać o wszystko a najlepiej to jechać i samemu obejrzeć.
Pozdro!