Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła Campagnolo Scirocco 35Mm

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 tompie68

tompie68
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 24 maj 2016 - 16:31

Witam.

Planuję wymianę kół na trochę lepsze. Wpadły mi w oko Koła Campagnolo SCIROCCO 35mm ale mam całą resztę osprzętu shimano. Jak Wasze doświadczenie z tymi kołami w połączeniu z osprzętem shimano bo słyszałem różne opinie na ten temat?

I jeszcze jedno w tym temacie. Jak oceniacie połączenie tych kół z oponami CONTINENTAL Grand Prix 4000 II 700x23C opona zwijana vectran?

Pozdrawiam Tomek.

#2 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 24 maj 2016 - 17:52

Mam Zondy w połączeniu z Shimano - jeżdżą bez problemu ( mają bębenek pod kastę sh ). Nie wiem jak Conti GP ale Conti Ultrasporty jeżdżą świetnie. W ogóle nie rozumiem skąd te obawy.....

#3 tompie68

tompie68
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 24 maj 2016 - 19:19

Może stąd, że zwolennicy jednorodności w rowerze (do których ja się nie zaliczam, żeby nie było niedomówień ale których porad  niekiedy słucham) uważają, że do campy tylko campa a do shimano tylko shimano. Dlatego chciałem poznać opinie praktyków.

#4 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 24 maj 2016 - 20:09

Akurat koła campy są o niebo lepsze od shimano, wydaje mi się że nie ma się nawet nad czym zastanawiać :)

• kaloo lubi to

#5 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 24 maj 2016 - 20:23

Może stąd, że zwolennicy jednorodności w rowerze (do których ja się nie zaliczam, żeby nie było niedomówień ale których porad  niekiedy słucham) uważają, że do campy tylko campa a do shimano tylko shimano. Dlatego chciałem poznać opinie praktyków.

Ta zasada jak najbardziej dotyczy napędu - klamek, wózków, kaset i łańcuchów, korb  ale nie kół.

#6 tompie68

tompie68
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 24 maj 2016 - 20:44

Ta zasada jak najbardziej dotyczy napędu - klamek, wózków, kaset i łańcuchów, korb  ale nie kół.

To ja wiem ale są tacy, którzy jak mają grupę campy to jak by mogli założyli by to do ramy campy i jeszcze szukali opon.

#7 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 maj 2016 - 23:47

Nie no nie przesadzaj ;) Ale prawdą jest, że kółka Campy do Japońca nie pasują idealnie :)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#8 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 25 maj 2016 - 17:23

Nie no nie przesadzaj ;) Ale prawdą jest, że kółka Campy do Japońca nie pasują idealnie :)

Dlaczego nie pasują idealnie?

#9 tompie68

tompie68
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 25 maj 2016 - 17:44

No nie wierze. Czyżby tak mały oddźwięk był spowodowany małą popularnością powyższych kół. W takim razie zadam pytanie szerzej. Czy ktoś ma w ogóle jakieś doświadczenia z kołami campy połączonymi z kasetą shimano.

#10 Rebciu

Rebciu
  • Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 25 maj 2016 - 18:46

Przecierz koła będą jedziły z czym chcesz, ze Sramem również. Ważny jest bębenek na kasetę Shimano i i tyle.

#11 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów

Napisano 25 maj 2016 - 19:04

Nie ma najmniejszych problemów. Bierzesz koła z bębenkiem pod Shimano/SRAM i wszystko gra. Jedyne co może się gryźć to nazwy producentów (tyczy się wyłącznie rowerów zatwardziałych fanów jednej z marek).

Jeśli nie chcesz Campagnolo, to są też koła Fulcrum (Campa pod przebraniem) - w tym przypadku Racing Quattro jest odpowiednikiem Scirocco 35mm (inaczej zaplecione, ale zasadniczo to samo).

Problemów z oponami nie ma żadnych - zakładasz i jeździsz (nie ma co szukać problemów tam gdzie ich nie ma)

#12 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 25 maj 2016 - 19:26

To ja wiem ale są tacy, którzy jak mają grupę campy to jak by mogli założyli by to do ramy campy i jeszcze szukali opon.

Można powiedzieć, że jestem miłośnikiem osprzętu Campagnolo. Jakiś czas temu kupiłem ramę Lapierre 999 X-Lite FDJ Team Replica i niestety, grupa FDJ miała w swoich rowerach osprzęt Shimano. Oczywiście na ramie musiał się pojawić wielki napis SHIMANO na tylnym trójkącie. Ja natomiast cały rower złożyłem na Campagnolo (koła Mavic), ale napisu się nie pozbyłem i mam nadzieję, że ich tam w Japonii czkawka zamęczy  :D

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#13 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 maj 2016 - 21:58

Dlaczego nie pasują idealnie?

Dlatego, że Campa to Campa, a Shimano to Shimano ;) I nie tylko pod względem kompatybilności w działaniu.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#14 Rebciu

Rebciu
  • Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 25 maj 2016 - 22:04

a Sram? Zlitujcie się...

#15 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 26 maj 2016 - 11:27

a Sram? ....

Do górala   :)

A wracając do Scirocco, to pewien kłopot w razie konieczności centrowania, może sprawiać zaplot 3G tylnego koła - oczywiście nieobeznany serwisantom, którzy rzadko mają do do czynienia z takimi wynalazkami. Ale z tego co wiem, to te koła nie są jakoś specjalnie delikatne. Po prostu w razie potrzeby, trzeba by się upewnić, czy dany serwis sobie poradzi.

Tak więc bierzesz wersję z bębenkiem kompatybilnym z Shimano i tyle. A o oponach ... to nawet nie wiem po co o nich wspominałeś.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#16 tompie68

tompie68
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 26 maj 2016 - 16:33

Do górala   :)

A wracając do Scirocco, to pewien kłopot w razie konieczności centrowania, może sprawiać zaplot 3G tylnego koła - oczywiście nieobeznany serwisantom, którzy rzadko mają do do czynienia z takimi wynalazkami. Ale z tego co wiem, to te koła nie są jakoś specjalnie delikatne. Po prostu w razie potrzeby, trzeba by się upewnić, czy dany serwis sobie poradzi.

Tak więc bierzesz wersję z bębenkiem kompatybilnym z Shimano i tyle. A o oponach ... to nawet nie wiem po co o nich wspominałeś.

Jeśli chodzi o serwis to orientowałem się i wiem, że CCR Sport (d. Cebtrum Rowerowe) oprócz shimano serwisuje również Campę.

Co do opon to już zdążyłem doczytać na forach i testach jakiej klasy są te opony.

Dodaj odpowiedź