Rzadkie Trzaski Szprychy W Kole - Ruszać Czy Nie?
Napisano 08 czerwiec 2016 - 17:50
Od jakichś 400 km zaobserwowałem rzadko występujące strzykanie charakterystyczne dla słabo naciągniętej szprychy, lecz nieco głośniejsze. Problem występuje jedynie przy mocnym naciśnięciu na kierownicę podczas stawania na korbach i dawaniu "po ośce". Raczej problem w takim razie wskazuje na koło przednie. Obręcz z przodu nie wykazuje pęknięć, szprychy zarówno z przodu jak i z tyłu sprawdzane "z ręki" są w porządku naciągnięte. Czy problem jest z którymś nyplem? Czy w ogóle szukać dalej? A może wcale się na razie tym nie przejmować ew. upewnić się tensometrem czy wszystko jest w normie i jeździć dalej?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Napisano 09 czerwiec 2016 - 05:08
Zacznij od najprostszego tj. sprawdź czy nie masz za słabo domkniętego zacisku przedniej piasty. Następnie naciąg szprych sprawdź tensometrem. Sprawdź czy nie masz luzu ma łożyskach oraz w jakim stanie są łożyska. Kolejny temat to ster. U mnie jakiś czas temu strasznie trzeszczało coś z przodu, okazało się, że do dolnego łożyska dostało się sporo syfu, po rozebraniu, przeczyszczeniu i posmarowaniu łożysko udało się na jakiś czas zreanimować. Trzeszczeć jeszcze może na połączeniu kiery z mostkiem. Wyczyść, dobrze to poskręcaj i powinno być ok.
Napisano 12 czerwiec 2016 - 17:54
Piasty nie mają luzów, ok. 2000 km temu wymieniałem stożki wraz z modyfikacją uszczelnień i niebawem chcę do nich znów zajrzeć.
Napisano 15 czerwiec 2016 - 18:38
Oto winowajca! Po mocniejszym zaciśnięciu zacisku nadal strzelało. Coś mi zaświtało, że to dźwięk podobny do odkręcania lekko zapieczonego nypla. Pomiędzy kontaktronem a magnesem była odległość ok. 1 mm. Po lekkim przestawieniu kontaktronu na widelcu już jest w porządku.
Dzięki za pomoc!
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: trzaski, strzykanie, strzelanie, szprycha, koło, szprychy
Rowery oraz części →
Koła - części do kół - ogumienie →
Koła - obręcze - piasty - szprychy - nyple →
Pękające Szprychy( Przy Obręczy)Napisany przez Venom7 , 02 sty 2023 szprychy, opony, nyple, obręcze |
|
||
Rowery oraz części →
Identyfikacja Szprychy Po WymiarachNapisany przez zigfir , 15 sie 2022 szprychy |
|
||
Warsztat →
Warsztat →
Shimano 105 - Cs5800 - Ocieranie/haczenie Wózka O Szprychy.Napisany przez Cukierinho , 31 paź 2019 haczenieocieranie, wózek i 4 więcej |
|
||
Warsztat →
Warsztat →
Notoryczne Pękanie SzprychNapisany przez HodorHodor , 15 maj 2019 gravel, szprychy, pękanie, koła i 2 więcej |
|
||
Rowery oraz części →
Koło Na Tył - SzukamNapisany przez pmedela , 08 lip 2018 koło, tylne |
|