Jump to content

Photo

Shimano Ultegra 6800 11-32

30 replies to this topic

#21 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 06 September 2016 - 13:32

Shimano kłamie Uzu, ja nie zawsze ;) Jak bardzo bardzo mi nie wierzysz to później dam ci prufa.

#22 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 September 2016 - 13:37

Nie dostałoby tego samego nr seryjnego - a jeżeli nie jest to potwierdzone, to nie występuje. Przynajmniej tak należy domiemywać.

Masz jakieś porównanie obu przerzutek? Bom ciekaw, zwłaszcza, że dużo łatwiej kontrolować obsługiwany skos za pomocą offsetu górnego kółeczka wózka, bez robienia kilku odkuwek elementów pantografu. Wózek trzepiesz stosunkowo tanim procesem, zaś kucie jest dość kosztowne.

#23 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 September 2016 - 13:59

Z tą różnicą, że pantograf porusza się po prostej, a górne kółko nie. Tylko kombinacja tych dwóch ruchów daje optymalną pracę.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#24 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 September 2016 - 14:13

Z tą różnicą, że pantograf porusza się po prostej, a górne kółko nie. Tylko kombinacja tych dwóch ruchów daje optymalną pracę.

Jedno ma się nijak do drugiego, drugie do trzeciego.

Gros przerzutek MTB lata na zerowym offsecie kółeczka, za to są takie które mają zerowy skos pantografu. Wszystko działa jak ta lala w zakresie swoich przeznaczonych kaset. Wraz z wprowadzeniem kaset 11-4x shimano, aby zmniejszyć skos pantografu w MTB wróciła do offsetowego kółeczka.

Spokojnie operując samym offsetem można regulować w pewnym zakresie jaką kasetę obsłuży przerzutka - bez kombinowania z pantografem i korpusem. Sam to robiłem, robiło to np OneUp z wózkiem rad-cage oraz 'ta firma co zapomniałem' (Lindarets?) która robiła wózki do ultegry Di2, coby można z kasetą 11-4x ją stosować. Ale ok, możecie mieć rację, proszę o porównanie obu przerzutek.

#25 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 September 2016 - 14:22

Jedno ma się nijak do drugiego i właśnie dlatego razem dają trzecie ;) Im bliższa stałej jest odległość kółka od kasety, tym szybsza i gładsza praca - gdyby było inaczej, nachylenie pantografu przerzutek pod kasetę 11-23 byłoby takie samo jak dla kombinacji 11-42, nie sądzisz? Podążając za Twoją logiką, to dopiero byłaby oszczędność!

Co do całej reszty - że się da, to jeszcze nie znaczy, że jest to optymalne. Ale pamiętając jaką kulturę pracy oferowały tarcze do XTR-a, które swego czasu wysyłałeś do ludzi, nie dziwi mnie, że łatwo Cię pod tym względem zadowolić ;)

rowerplus-logo-2.png

#26 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 September 2016 - 15:11

Idąc Twoim tokiem rozumowania, przerzutki X-horzon we wszelakich mutacjach nie ma prawa działać, bo ich skos wynosi zero.

O jakich "tarczach do xtra" piszesz? Moich produktach? Jakoś do tej pory mam same pozytywne opinie. Ba, kilkanaście osób regularnie co sezon kupuje. Ba, idzie na tyle dobrze, że będę nowe rozmiary oferować.

Ale oczywiście, chętnie posłucham zastrzeżeń, ale to raczej na priw, bo nie temat na to.

#27 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 06 September 2016 - 19:12

Hir ju goł: 

170948b49d619a7emed.jpg

f3b62a7c17db3f6emed.jpg

bb9356537dc46eb7med.jpg

Jakość i kadr nie powalają ale mniej więcej widać o co chodzi.

GS ma dłuższy pantograf i dłuższy oraz inaczej wyprofilowany element do którego przymocowany jest wózek.

#28 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 September 2016 - 19:59

E, no, bomba. Jeszcze jeden szczegół którego istnienia nie byłem świadomy. Dzięki.

#29 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 September 2016 - 21:56

Idąc Twoim tokiem rozumowania, przerzutki X-horizon we wszelakich mutacjach nie ma prawa działać, bo ich skos wynosi zero.

Całkowicie błędny wniosek, jedno nie wynika z drugiego.

Inna sprawa, że łatwo się projektuje, kiedy cały system zakłada istnienie jednego rozmiaru kasety. Gdyby trzeba było przystosować jedną przerzutkę do kaset z dużymi koronkami różniącymi się o 20%, X-Horizon by poległ. Ot, po prostu SRAM wybrał uproszczenie systemu i masę innych zalet, ale kosztem ograniczenia zakresu funkcjonalności - coś za coś.

rowerplus-logo-2.png

#30 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 07 September 2016 - 08:00

À propos tego jak działa x—horizon (xx1) na kasecie 11-32, kiedyś nagrałem filmik dla osób które twierdziły że nie będzie to działać: https://m.youtube.co...h?v=C1Ue9gcobXU

#31 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 September 2016 - 08:45

X-horizon to generalnie, działa idealnie na każdej kasecie w rozmiarze mniejszym niż maksymalny który przerzutka potrafi obsłużyć. z jednym zastrzeżeniem. X-horizon średnio (lub i wcale) działa poza napędem jednorzędowym. -> http://uzurpator.com...-nim-sobie.,133

Reply to this topic