Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dłuższe podjazdy na Śląsku

25 odpowiedzi w tym temacie

#1 esdopedoen

esdopedoen
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • Skądkatowice

Napisano 21 maj 2010 - 14:45

Witam,

Znacie może miejsca w okolicach, Tychów, Mikołowa, Katowic gdzie są dłuższe podjazdy tak na minimum 4min mocniejszego kręcenia?
Od razu powiem, że podjazd koło Elektrowni Łaziska jest za krótki :(

Dzięki za sugestie!

#2 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 21 maj 2010 - 18:26

A podjazd w Orzeszu na Górkę Św Wawrzyńca? Jak wjedziesz na górę to potem po 400 metrach lekkiego zjazdu możesz odbić w bok i jest znowu dość ostry podjazd na jakieś 2 minutki.

#3 Junior

Junior
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 21 maj 2010 - 19:59

Najdłuższy podjazd to św.Wawrzyniec w Orzeszu 1.5 km,ale płasko ok.3%.Polecam podjazd z Wyr do Mikołowa ok.3 km,ale po drodze są wypłszczenia.Jak lubisz górki i chcesz razem pojezdzić pisz na priv.

#4 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 21 maj 2010 - 20:07

No niestety, na porządne górki to trzeba podjechać przynajmniej do Ustronia lub w rejon Żywca. Ja lubię podjazd na Żar, 8 km i daje w nogi. Ale ten podjazd w Orzeszu można zaliczyć kilka razy - czasem tak robię, zjeżdżam w rejon Huty szkła, wracam pod Kościół i znowu pod górę.

#5 esdopedoen

esdopedoen
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • Skądkatowice

Napisano 21 maj 2010 - 21:12

hej! Chyba faktycznie Orzesze jest najdłuższe z okolicznych podjazdów.. Górki jak najbardziej, ale nie zawsze jest czas żeby w nie pojechać. Czasem trzeba się zmieścić w 2h treningu i trzeba kombinować z tego co ma się w okolicy:)

Pozdrawiam

#6 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 29 maj 2010 - 21:00

Ciekawe co teraz z drogą na Żar? W tv mówili że są tam osuwiska, ponad 100 domów jest uszkodzonych.. Nigdy nie byłem na szczycie rowerem, ale mam nadzieje że będzie można tam jezdzić.

#7 kovsi

kovsi
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 29 maj 2010 - 21:46

Jak chodzi o północną część województwa to chyba najsztywniejszy jest podjazd z Niegowonic w kierunku Mitręgi na trasie z Dąbrowy Górniczej do Ogrodzieńca.

Swoją drogą może ktoś wie ile % ma ten podjazd?

#8 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 30 maj 2010 - 21:36

Wg mnie sztywniejszy choć krótszy jest podjazd w Złożeńcu podjeżdżając od Pilicy.
Fajny jest też w okolicach Cisowej. W polach jest wyaswaltowana droga. Zjeżdżałem tamtędy raz i podjazd raczej niczego sobie:)

#9 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 02 czerwiec 2010 - 18:45

Z Dąbrowy mając trochę czasu można pogonic w jure .Pierwszy fajny podjazd jest w Niegowonicach ,a dalej już piękniej.

#10 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 02 czerwiec 2010 - 19:17

W Złożeńcu jest dużo stromiej, ale to w Niegowonicach jest najfajniejszy podjazd. Jak na nasze warunki to rzeczywiście długi i dość stromy.

Polecam wyjazd z Dąbrowy przez Niegowonice i Ogrodzieniec do Pylicy i powrót właśnie przez Złożeniec - pagórkowata trasa, daje w kość.

#11 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 03 czerwiec 2010 - 15:24

A stary Rebe ma tam ponad 300 km. To szwędanie się po Polsce szosóweczką przez 40 lat daje wiedzę .a pamiec póki co jeszcze dopisuje .
Kocham Salmopol , nie jechałem Karkonoskiej ( ale chcę)

#12 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 03 czerwiec 2010 - 15:56

To gratuluję wspomnień z takiego objazdu , a staż rowerowy powała ;-)

Co do podjazdów to dodam kolejne:
-krótki, ale stromy w miejscowości Wysoka, koło Łaz; jadąc od strony Dąbrowy
-dłuższy i też stromy; od Łaz w stronę wspomnianej Wysokiej
-ponad kilometrowy przed Ogrodzieńcem na drodze nr 791 Ogrodzieniec-Olkusz
-również długi jest pod Smoleń na drodze nr 794 z Wolbromia do Pilicy
-również długi jest za Kromołowem na drodze 78 w stronę Kroczyc, od strony Kroczyc chyba stromszy.

Na terenie jury, z uwagi na pofałdowany teren, sporo jest różnego rodzaju podjazdów mniejszych i większych, chopek, i zrobienie bazy podjazdów to sporawe wyzwanie :-)
Z chęcią dowiem się jednak o nowych, więc zachęcam do wpisywania :lol:

#13 kovsi

kovsi
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 04 czerwiec 2010 - 00:01

nie jechałem Karkonoskiej ( ale chcę)

taaaa ja tam trafilem "przez przypadek" :P (cos mi nazwa "schronisko odrodzenie" mowila ale nie do konca kojarzylem) calej nie przejechalem bo odbilem w kierunku Szklarskiej Poreby ale juz wiem ze 30% poznaje sie po tym ze slychac jak trzeszcza rzepy w butach :D

koniec OT

Jest jeszcze fajny podjazd juz w Zawierciu na drodze Kielce-Zawiercie (na odcinku na którym jest dodatkowy pas dla tirów :P) dosyc dlugi i mysle ze spokojnie dochodzacy do 6-7% na 50 m

#14 bodziek

bodziek
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądKatowice

Napisano 05 czerwiec 2010 - 07:53

Wydaje mi się, że na Jurze niezły byłby podjazd drogą z Siamoszyc przez miejscowości Mokrus i Giebło - jechałem tam dwa razy, ale tylko w dół, Vmax lekko ponad 70 km/h - w porównaniu do Was to pewnie słaby jestem, ale żeby mieć punkt odniesienia - w Niegowonicach wyciągnę może z 55, chociaż nigdy nie sprawdzałem. Także ten podjazd przez Mokrus powinien być bardziej stromy, ale za to wydaje mi się, że jest trochę krótszy.

Natomiast jeśli chodzi o dłuższe podjazdy w okolicach Katowic, to na pewno jeden z najdłuższych w Katowicach będzie na Podlesiu/Zarzeczu, jadąc ul. Grota-Roweckiego w stronę Mikołowa.
A drugi będzie jadąc tą samą drogą, ale w przeciwną stronę - tzn. po zjeździe Grota-Roweckiego mamy ul. Uniczowską, gdzie zaczyna się też dość długi kawałek (jak na katowickie warunki oczywiście), wiodący dalej ul. Armii Krajowej.

#15 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 postów
  • SkądKatowice

Napisano 05 czerwiec 2010 - 20:51

Niezły kawałek pedałowania pod górkę jest od dworca w górę ulicą Kościuszki - jak dobrze się trafi to na zieloną falę można celnąć :-D w niedzielę nie ma nawet dużego ruchu ;-) a cały wylot aż do drogi na Mikołów to nawet daje interwałowo 8-)

#16 imp

imp
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 05 czerwiec 2010 - 21:27

Ruda Śląska, Kochłowice w stronę Świętochłowic, ulica Tunkla bodajże, mysle ze daje rade:)

#17 Gosc_marekd33_*

Gosc_marekd33_*
  • Gość

Napisano 07 czerwiec 2010 - 19:33

W Złożeńcu jest dużo stromiej, ale to w Niegowonicach jest najfajniejszy podjazd. Jak na nasze warunki to rzeczywiście długi i dość stromy.

Polecam wyjazd z Dąbrowy przez Niegowonice i Ogrodzieniec do Pylicy i powrót właśnie przez Złożeniec - pagórkowata trasa, daje w kość.

czesc jaki to dystans? i od której strony jest ciężej ?? od niegowonic czy od błędowa, chechla?

pozdrawiam

#18 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 09 czerwiec 2010 - 19:49

Z dąbrowy około 90km.
Najczęściej jezdziłem w kierunku Niegowonice, Ogrodzieniec bo wg mnie łatwiej. Od Pilicy do Chechła są w większości zjazdy. Za Pilicą jest lekki podjazd, potem zaraz ścianka w Złożeńcu i jeszcze jeden podjazd gdzieś po drodze.

#19 black

black
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądBrzeszcze

Napisano 09 czerwiec 2010 - 20:08

Polecam górki w okolicach Żywca(Żar, Kocierz, Przegibek). Ja tam jeżdżę niemal codziennie, drogi całkiem w porządku ;-)

#20 Gosc_dawidpln_*

Gosc_dawidpln_*
  • Gość

Napisano 19 czerwiec 2010 - 09:02

dosc dlugi podjazd jest przy tarnowskich gorach (droga na kopiec wyzwolenia) od strony piekar i swierklanca, nie jest to bardzo trudna gorka ale z 3 km bedzie miala. a jak chcesz porzadne podjazdy to wybierz sie w okolice krzeszowic i olkusza - piekna okolica, rowny asfalt, malo aut i duzo gorek:) napewno bedziesz zachwycony trasa

Dodaj odpowiedź