Jump to content

Photo

Dłuższe podjazdy na Śląsku

25 replies to this topic

#21 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 19 June 2010 - 21:14

Skoro jesteście przy jurajskich górkach to mam pytanie:
Czy droga od Niegowonowic przez Grabowa na Chechło jest przejezdna (asfalt)?

#22 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 07 July 2010 - 08:46

Już się przekonałem sam, no i wyszło 4km szutrowej drogi :/ ale na ultremo można polegać :)
Następnym razem spróbuje przez Błędów, tam powinien być asfalt.
Jeżeli chodzi o podjazdy, to ładna ścianka jest w Wysoka(iej) kilkaset metrów co najmniej 10% a potem piękna panorama jury.
Solidnie jest też przed i za Olkuszem, jechałem tam "na luzie" w pozycji wyprostowanej 60 km/h więc jadąc w przeciwną stronę można trochę zasmakować prawdziwej górki.

#23 piootrj

piootrj
  • Użytkownik
  • 30 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 07 July 2010 - 09:06

Już się przekonałem sam, no i wyszło 4km szutrowej drogi :/ ale na ultremo można polegać :)
Następnym razem spróbuje przez Błędów, tam powinien być asfalt.
Jeżeli chodzi o podjazdy, to ładna ścianka jest w Wysoka(iej) kilkaset metrów co najmniej 10% a potem piękna panorama jury.
Solidnie jest też przed i za Olkuszem, jechałem tam "na luzie" w pozycji wyprostowanej 60 km/h więc jadąc w przeciwną stronę można trochę zasmakować prawdziwej górki.

Możesz naszkicować jakieś mapki którędy jeździsz ?

#24 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 07 July 2010 - 20:38

Z mapką może być problem, bo nie wiem jak się do tego zabrać.
Ale tereny jury odwiedzam dość rzadko, dla odmiany od płaskich szos zachodniego Śląskiego i woj. Opolskiego, np do Ogrodzieńca mam 85 km a Olkusza 95 więc zawsze trzeba liczyć że trasa wyniesie okolice 200km. Jeszcze zniechęca mnie DK78 którą zawsze musze dojeżdżać na jure, dlatego szukam jakiś skrótów.

#25 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 08 July 2010 - 07:20

Z Niegownonic do Błędowa powinien byc asfalt bo z Błędowa są drogowskazy z kierunkiem na Niegowonice.
Do tworzenia tras polecam bikemap.net. Prosty w obsłudze i podaje też przewyzszenia jakie wychodzą na trasie. Najpierw szybka rejestracja i mozna sie bawić:)

#26 tomasz1975

tomasz1975
  • Użytkownik
  • 64 posts
  • Skądchorzów

Posted 21 July 2010 - 08:57

Mikołów znajduje się mniej więcej na górce wiec prawie z każdej strony jest jakiś podjazd, a zainteresowani sami znajdą sobie swój ulubiony. Np. ulice Przyjaciół, Konstytucji 3 maja (Stara droga), droga 44 Tychy –Mikołów, droga 928 Wyry-Mikołów, Mikołów-Mokre
Łaziska Górne –ulica Pstrowskiego
Orzesze- ulica Gliwicka,
Ornontowice –ulica Orzeska, Zwyciestwa
Ruda śląska – ulice Tunkla i Oświęcimska (ze wzgledu na ruch polecam w weekend)
droga 927 Mikołów – Bujaków
Mikołów-Paniowy –Mokre- ulice Mokierska i 15 grudnia
Góra Siewierska – ulica Szosowa
Gmina Bobrowniki -Siemonia-ulica 1 maja
Repty Śląskie – ulica Repecka

Reply to this topic