Jump to content

Photo

Rzężenie / Trzeszczenie Napędu?

30 replies to this topic

#21 Razill

Razill
  • Użytkownik
  • 69 posts

Posted 25 November 2016 - 20:52

Śruba od przeciwnej do napędu strony faktycznie była luźna ale na osi piasty nie ma żądnego luzu zresztą w kole szurała gumowa uszczelka widać piasek się pod nią dostał, jednak nie sądzę aby to mogło być powodem tego trzeszczenia?

Swoją drogą to są łożyska maszynowe? spodziewałem się raczej kulek jak w shimano, tutaj nie da się wyjąć osi?

Jak to serwisować?

#22 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 26 November 2016 - 13:57

Ile miesięcy mają te łożyska? Bo Ty raczej do nich nie zaglądałeś.

Co do demontażu, to jesteś w połowie drogi. Musisz zdemontować oś i bębenek.

Nie mogę pomóc nawet teoretycznie, bo jestem chory i uziemiony do poniedziałku. Pojutrze naciągnę ucha i zobaczę jak to wygląda praktycznie.

Sama obsługa łożysk, to delikatne zdjęcie uszczelnień łożysk - np nóż do papieru (tapet). Pozbycie się zużytego smaru - rozpuszczalnik i pędzelek. Wysuszenie i nałożenie (wstrzyknięcie) nowego smaru. Powtórne założenie uszczelnień i skręcenie wszystkiego.

Jak zdejmiesz bębenek warto też go obsłużyć.

#23 Razill

Razill
  • Użytkownik
  • 69 posts

Posted 26 November 2016 - 16:19

Łożyska mają niespełna rok, przesmarowałem całość z zewnątrz oczyściłem najdokładniej jak mogłem, to samo zrobiłem w przednim przednim kole całość toczy się bez zająknięcia, idąc za ciosem postanowiłem sprawdzić stery i taka oto niespodzianka:

gallery_14809_206_782780.jpgMam nadzieje że to było powodem tego trzeszczenia swoją drogą to dziwne że nic nie czułem na kierownicy

#24 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 26 November 2016 - 16:34

gallery_14809_206_782780.jpgMam nadzieje że to było powodem tego trzeszczenia swoją drogą to dziwne że nic nie czułem na kierownicy

Brawo Ty. I mamy odpowiedź.

Widocznie trzeszczenie zaczynało się dopiero gdy kierownica pracowała na boki pod wpływem gięcia na twardym obrocie.

Normalna jazda mogła być zbyt małym obciążeniem. Teraz widzisz, że warto reagować na dziwne odgłosy.

Sprawę piast ciągniesz, czy odpuszczasz? MZ warto doprowadzić to do końca.

#25 Razill

Razill
  • Użytkownik
  • 69 posts

Posted 26 November 2016 - 17:32

Szkoda ze muszę czekać do poniedziałku bo w niedzielę nigdzie nie kupię takiego wianka próbowałem w decathlonie ale nic z tego jeszcze w martens mają serwis to zaryzykuję jutro. Piasty doprowadze do pożądku ale oddam do serwisu całe koła w okolicach lutego przed sezonem niech je wycentruja i zrobią serwis

#26 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 26 November 2016 - 17:41

Szkoda ze muszę czekać do poniedziałku bo w niedzielę nigdzie nie kupię takiego wianka próbowałem w decathlonie ale nic z tego jeszcze w martens mają serwis to zaryzykuję jutro. Piasty doprowadze do pożądku ale oddam do serwisu całe koła w okolicach lutego przed sezonem niech je wycentruja i zrobią serwis

Nie wiem do kiedy chcesz śmigać po szosie. Ja od początku listopada wyjeżdżam tylko na mtb do lasu, bo cieplej i nie wieje. Szosa obsłużona czeka na wiosnę. Koła serwisuj teraz lub w styczniu. Serwisanci od lutego mają więcej roboty. Możesz jeszcze próbować szukać tutoriali jak odkręcić bębenek i wtedy sam spokojnie przesmarujesz łożyska. Co do centrowania to już trzeba mieć oprzyrządowanie i trochę doświadczenia. Widziałem już pięknie wycentrowane koła na boki, ale z minimalnym jajem :).

#27 Razill

Razill
  • Użytkownik
  • 69 posts

Posted 26 November 2016 - 18:04

Na szosie będę śmigał dokąd nie posypią solą, później trenażer :D

#28 Razill

Razill
  • Użytkownik
  • 69 posts

Posted 07 April 2017 - 21:08

Czołem panowie problemu ciąg dalszy, wymieniłem: stery, wkład supportu, łańcuch, duży blat w korbie, pedały rower dalej trzeszczy, dźwięk dochodzi raczej z okolic korby, powoli zaczyna mnie to wnerwiać, ramę obejrzałem dokładnie nie wiem co może powodować to trzeszczenie :(

#29 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 08 April 2017 - 08:22

Czołem panowie problemu ciąg dalszy, wymieniłem: stery, wkład supportu, łańcuch, duży blat w korbie, pedały rower dalej trzeszczy, dźwięk dochodzi raczej z okolic korby, powoli zaczyna mnie to wnerwiać, ramę obejrzałem dokładnie nie wiem co może powodować to trzeszczenie :(

Hak w ramie był sprawdzany? Wykręć hak, przeczyść dokładnie i ponownie go zamontuj solidnie dokręcając. 

Kiedyś dwa dni walczyłem z trzeszczeniem w rowerze klienta. Korby, stery... wszystko zrobiłem.... oprócz wspomnianego haka ;) 

#30 Razill

Razill
  • Użytkownik
  • 69 posts

Posted 08 April 2017 - 13:53

Człowieku jesteś moim bogiem! Dziś dokręciłem hak okazało się że jedna śruba ma duży luz natomiast druga ma zjechany gwint przez co nie da się dokręcić jednak dokręcenie tylko jednej wystarczyło aby te wkoorwiający dźwięk zniknoł :D teraz muszę tylko dorwać nowy hak i po problemie, na trenażerze nie było słychać tego efektu ponieważ dociskał on hak do ramy niwelując problem.

Będziesz na śląsku pisz do mnie wiszę ci piwo :D

• Malik likes this

#31 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 10 April 2017 - 13:07

Spoko, ciesze się, że mogłem pomóc ;)

Od tamtego momentu pierwsze co to sprawdzam zacisk koła oraz hak ramy. Szybko i łatwo to zdiagnozować ;)

Reply to this topic