Literatura...
Posted 14 June 2013 - 22:18
Posted 22 August 2013 - 10:03
"MAMIL"
Posted 04 October 2013 - 19:27
Szukam jakiejś fachowej literatury aby przyszły sezon bardziej efektywnie przepracować (brak jakiejkolwiek wiedzy na temat treningu). Po przejrzeniu wątku wpadłem na taki pomysł: teraz przeczytam http://sklep.bukrowe...y-treningu.html (nie ma tego jako ebook?) aby złapać cokolwiek, a potem kupię inną bardzo często polecaną tu książkę http://www.amazon.co...k/dp/B00AWE96CW (i przy okazji przećwiczę sobie angielski). Co sądzicie o takim doborze literatury? Czy może lepiej będzie odpuścić Laua i od razu rzucić się na głęboką wodę z Frielem po angielsku albo przeczytać tylko "Podstawy treningu", albo też coś zupełnie innego?
Posted 30 December 2015 - 14:35
Trochę o "dziadku" (skończone 70 lat!) Frielu i jego ostatnich książkach...
Po sporym rozczarowaniu płytkim The Power Meter Handbook: A User's Guide for Cyclists and Triathletes (wydana również w j. polskim, jednak chyba tylko jeden rozdział "dla trenerów i zaawansowanych" dla mnie miał większy sens i znaczenie), kupiłem jakiś czas temu Fast After 50: How to Race Strong for the Rest of Your Life i choć przyznam, że z czasem na czytanie krucho, to jednak jest to jedna z bardziej wartościowych pozycji nie tylko dla tych, którzy przekroczyli już pół wieku życia, ale chyba również i dla nieco młodszych sportowców - nie tylko dla kolarzy, a jak wyraźnie wskazuje dopisek na okładce raczej dla wszystkich sportowców trenujących sporty wytrzymałościowe .
Tak na prawdę, cała zasługa Friela to nie napisanie całości tekstu, a zebranie tego w całość. Bo już samo przejrzenie spisu treści wyjaśnia, że każdy rozdział ma innego autora (jest kilku z tytułem M.D. (Medicine Doctor), jeden EdD (Doctor of Education), a jeden nawet ma komplet OMS, MBChB, MD, DSc, PhD (hc), jak również bardzo dobrzy sportowcy, czy trenerzy)...
Warto rzucić okiem na spis literatury użytej w książce (w podglądzie książki drukowanej), tak - wszystko ma podstawy w udokumentowanych badaniach naukowych.
W skrócie: najważniejszym treningiem dla starszych sportowców jest nie trening tlenowy, tylko bardziej intensywny celujący w rozwój/podtrzymanie/ograniczanie spadku VO2max. Brak wystarczającej ilości i jakości tego typu treningu nieuchronnie prowadzi do spadku wydolności organizmu, nawet u sportowców, którzy trenują kilkanaście h tygodniowo, ale unikając bardziej intensywnych wysiłków. Kluczem jest odpowiednia regeneracja, której z wiekiem organizm wymaga znacznie więcej niż w wieku 20 - 30 kilku lat.
- puchaty likes this
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 31 December 2015 - 08:22
Dobrze rozumieć
Friel jest jako autor, ale z treści wynika, że raczej jest jako autor wstępu, kilku rozdziałów, epilogu, zebrania wszystkiego w całość i wysunięcia krótkich, ale konkretnych podsumowań. Wyjaśnienia konkretnych zagadnień są w rękach większych fachowców na ogół z odpowiednimi tytułami naukowymi, aczkolwiek język dość zrozumiały dla przeciętnego człowieka, bez tak zwanego "bełkotu naukowego", czyli specjalistycznej terminologii zmuszającej do sięgania po specjalistyczne słowniki, żeby zrozumieć o co chodzi.
Dobrze byłoby gdyby tą pozycję któryś z polskich wydawców zechciał wypuścić na nasz rynek - oczywiście po przetłumaczeniu. Pozycja naprawdę wartościowa nie tylko dla tych, którzy już mają pół wieku na karku i więcej, choć głównie do tej grupy wiekowej jest kierowana, to jednak również osoby nieco młodsze dzięki zrozumieniu procesów w organizmach zachodzących wraz z wiekiem, będą mogły ukierunkować swój trening tak, aby utrzymać wysoką sprawność fizyczną do późnej starości.
Posted 31 December 2015 - 09:25
https://www.velopres...-weight-2nd-ed/
Bardzo interesująca pozycja, autor nie prezentuje żadnej cudownej diety ani własnej filozofii, a raczej rozprawia się ze wszystkimi modnymi trendami w dietetyce proponując mało rewolucyjną, acz logiczną, zbilansowaną dietę.
Sama książka jest napisana bardzo przystępnie, autor cytuje naukowe źródła ale prezentuje je w dość uproszczony sposób. Nie ma tu długich wywodów na temat syntezy białek itp. Po drugie, książka adresowana jest do sportowców, a nie osób z nadwagą - prezentowane porady mają na celu osiągniecie idealnej wagi zapewniającej maksymalne osiągi organizmu, a nie typowe "zrzucenie 10 kg w 4 tygodnie".
Jest kilka ciekawych sugestii - przede wszystkim nawet większa ilośc węglowodanów w diecie niż się spodziewałem, 7-8 g na kilogram docelowej wagi ciała. Zamiast liczenia kalorii autor proponuje też skupienie się na jakości diety i w tym celu przedstawia tabelę z systemem punktacji, która w łatwy sposób pozwala na śledzenie postępów w wyrzucaniu śmiecia z jadłospisu.
Książka warta polecenia, bo chociaż czytając ją mam wrażenie, że to wszystko już wcześniej widziałem, to dobrze mieć te informacje w zwartej i usystematyzowanej formie.
Posted 31 December 2015 - 14:10
Dokładnie, przeglądając (bo na dokładne czytanie jeszcze nie miałem czasu) Racing Weight Quick Start Guide, dochodzę do tych samych wniosków.
Czytając wstęp:
- Koniunl likes this
Posted 31 December 2015 - 15:17
Dzięki za wyjaśnienie - wychodzi na to, że Quick Start Guide, to nie streszczona wersja Racing Weight, a raczej pozycja uzupełniająca zawierająca porady odnośnie redukcji. Może dobra lektura na przyszły rok - teraz już za późno, w lutym pora ostro pocisnąć interwały.
Swoją drogą przy mojej wadze, to te 600g węglowodanów dziennie wygląda dość przerażająco - 3 kg ziemniaków, 800g pełnoziarnistego makaronu lub niemalże 2 bochenki chleba . Chyba zerknę jeszcze na Racing Weight Cook Book - wystarczy mi tak naprawdę spis treści do inspiracji.
Posted 31 December 2015 - 22:09
Wysłane z mojego U65GT przy użyciu Tapatalka
Posted 03 January 2016 - 16:54
Ogolnie porownujac dziela Friela i D. Lau wiele rzeczy przedstawionych jest podobnie, minimalne roznice sa w strefach treningowych, ale wydaje mi sie, ze kilka spraw D. Lau pokrecil, zwlaszcza np. cechy, ktore trenuje sie w konkretnych celach. Nawiazujac zas do poprzedzajacych postow o treningu u Amatorow, to w przeciwienstwie do Friela, Dominik Lau takze proponuje plan treningowy z krotszym okresem typowej spokojnej bazy, a wiecej uwagi przywiazuje do treningow w wyzszych strefach.
Mimo wszystko dla poczatkujacych warto przeczytac wszystkie 3 ksiazki, chocby w celu wyrobienia sobie wlasnego zdania i najlepszej metody treningowej.
Posted 04 January 2016 - 02:11
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
Posted 19 September 2016 - 10:14
Chciałbym poczytać trochę na temat treningu i wydaje mi się, że książki Friela byłyby odpowiednie dla mnie. Nie mam miernika mocy, mam jedynie pulsometr.
W Polsce są dostępne 3 książki: Biblia kolarza górskiego, Biblia triatlonisty i Trening z pulsometrem. Nie mam roweru górskiego i nie interesuje mnie triatlon. The Cyclist’s Training Bible musiałbym sprowadzać zza granicy i kosztowałby tyle co 2 lub nawet 3 powyższe książki. Pytanie co wybrać? Patrząc na spis treści Biblii MTB i Cyclist's wydają się podobne, ale nie mam możliwości porównania zawartości.
Posted 19 September 2016 - 13:37
Ja czytałem "Trening z pulsometrem" i naprawdę dużo się nauczyłem. Wiele kwestii wyjaśnionych bardzo dokładnie, a także pokazane krok po korku jak ułożyć roczny plan treningowy z podziałem na mniejsze cykle z wykorzystaniem pulsu. Mi się ostatecznie nie przydało bo nie zdecydowałem się trenować "na poważnie", natomiast nie zaprzeczam, że książka zawiera rzetelną i przydatną wiedzę. Przynajmniej według mnie.