Zamówiłem Trening z pulsometrem i Biblię mtb. Raczej nie z myślą, żeby stworzyć jakiś reżim treningowy i się go bezwzględnie trzymać, ale tak jak piotrkol, dowiedzieć się co nieco. W tej chwili jestem zupełnie zielony w tym temacie, a książki wydają się pełniejszym opracowaniem, niż przekopywanie Internetu.
Literatura...
Napisano 09 grudzień 2019 - 14:27
Odświeżam... Z Dolnośląskiej Biblioteki Cyfrowej:
Małgorzata Fortuna: "Podstawy kształtowania i kontroli zdolności wysiłkowej tlenowej i beztlenowej".
Raczej zebranie podstawowych wiadomości w całość, ale warto się zapoznać, choć po części wartość dość dyskusyjna. Plus za dość proste przedstawienie tematu(ów), językiem zrozumiałym dla przeciętnego odbiorcy.
- Arni i dywyn lubią to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 19 grudzień 2019 - 14:21
Load, Intensity and Performance in Professional Road Cycling
oryginalnie HarveyDent: #1701, wywaliłem pierwszą stronę (nie z publikacji), umieszczone na moim dysku - łatwiej pobrać.
Napisano 26 grudzień 2019 - 14:01
#148 Gosc_Tompoz_*
Napisano 23 marzec 2020 - 07:19
Klasyka z 2003 roku:Andrew R. Coggan, Ph.D. Training and racing using a power meter: an introduction
a dla tych co no inglisch tłumaczenie cześci tej knigi http://www.tarchala.com/tzpm.html
Napisano 01 lipiec 2021 - 07:30
Może nie tyle literatura, co ciekawe artykuły naukowe dotyczące treningu (i nie tylko):
Na stronie Uniwersytetu Delavare: BMEG442: Engineering Exercise and Sports - inżynieryjne podejście do sportu, urządzeń elektronicznych, ale i rozważania dotyczące treningu i jego pomiarów. Wpisy i publikacje studentów wyższego stopnia i doktoranci, obejmujące krytyczne przeglądy literatury podstawowej, wyjaśnienia działania różnych technologii i wyszukiwania patentów. Na ogół mało rozwlekle, za to ciekawie!
Witryna/blog Cezarego Tkaczuka WTTZ Cycling Blog - seria ciekawych artykułów z akcentem na rozwój mocy, aczkolwiek nie tylko. Warto choć rzucić okiem, a pewno okaże się, że ciekawych artykułów tam nie brakuje.
- Arni i cowall lubią to