Oddawanie szpiku
Napisano 12 kwiecień 2010 - 14:20
#2 Gosc_kobrys_*
Napisano 12 kwiecień 2010 - 14:32
Czy oddanie szpiku osłabia jakoś organizm, czy może wpłynąć na wytrzymałość lub siłę w jakiś negatywny sposób :?:
Nie jest to zabieg cykliczny jak oddawanie krwi - oczywiście - ew. dawstwo wyłączy Cię na kilka dni z obrotu treningowego - jednak pamiętaj, że oddawanie szpiku to moim zdaniem powinien być najwyższy priorytet - często jest to dla biorców jedyna szansa na przeżycie lub chociaż szansa na próbę walki.
Zresztą szansa na wytypowanie Ciebie jako dawcy dla biorcy też jest dość znikoma - moim zdaniem ryzyko trzeba podjąć.
Moim zdaniem każdy powinien być zarejestrowany w takim banku dawców. Co mnie jednak niepokoi ile razy bym nie próbował zarejestrować się w Krakowie na Prokocimiu dostaję odpowiedź - 'nie mamy już pieniędzy na ten rok na badanie krwi dawców, proszę przyjść w lutym przyszłego roku'.
Myślę też, że jako team rozproszony po Polsce miało by szansę to działać, ale tylko i wyłącznie jeśli władza byłaby scentralizowana.
Bardzo chętnie mogę reprezentować na powierzchni swego ciała tak zacną ideę.
Napisano 23 kwiecień 2010 - 22:09
Na koniec jeszcze pytanko do osób, które już są w rejestrze. Zapytałem pielęgniarki, skąd będę wiedział, czy zostałem zapisany i powiedziała, że kiedyś było tak, że ośrodki same informowały dawców, ale obecnie z tego zrezygnowały i trzeba samemu sprawdzić na stronie Poltransplantu (po ok. miesiącu, bo raz na miesiąc wysyłają wyniki do ogólnoświatowego rejestru - o ile się nie mylę - BMDW). I tu zagwozdka - albo ja coś przeoczyłem (szukałem też na szpik.info) albo możliwości sprawdzenia tego na stronie Poltransplantu nie ma... A może trzeba szukać na stronie BMDW? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki "co i jak" ;-)
Napisano 05 czerwiec 2010 - 20:32
F(armaceutka): O, pieniądze zbieracie?
J(a): Nie, propagujemy ideę zgłaszania się do rejestru dawców szpiku.
F: A o co chodzi z tym szpikiem?
J: Ludzie chorzy na białaczkę czasem potrzebują przeszczepu, im więcej ludzi w rejestrze, tym większe szanse, że się znajdzie dawcę.
F: A jak się ten szpik pobiera?
J: (tu nastąpiło długie wyjaśnienie)
Wnioski:
1. Może warto przyjmować datki ;-)
2. Warto się nauczyć, o co chodzi z przeszczepami szpiku i pobieraniem - chyba procesu pobierania ludzie obawiają się najbardziej: WYJAŚNIENIE PROCESU POBIERANIA SZPIKU
Napisano 06 czerwiec 2010 - 11:21
Zdecydowanie TAK. Jako członkowie Drużyny Szpiku pewne podstawowe wiadomości powinniśmy sobie przyswoić. Ja również polecam lekturę tego tekstu....Warto się nauczyć, o co chodzi z przeszczepami szpiku i pobieraniem - chyba procesu pobierania ludzie obawiają się najbardziej: WYJAŚNIENIE PROCESU POBIERANIA SZPIKU
Napisano 17 czerwiec 2010 - 10:03
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa
ul. Marcelińska 44
Poznań
Wojskowy Instytut Medyczny
ul. Szaserów 128
Warszawa
ul. Lindleya 4
Warszawa
Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny AM
ul. Banacha 1a
Warszawa
ul. Raciborska 15
Katowice
Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie
ul. Wielicka 265
Kraków
Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 2 w Szczecinie
ul. Powstańców Wlkp. 72
Szczecin
ul. Armii Wojska Polskiego 8
Lublin
NZOZ przy Instytucie Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu
ul. Rudolfa weigla 12
Wrocław
Akademickie Centrum Kliniczne Szpital AM w Gdańsku
Zakład Immunopatologii
ul. Dębinki 7
Gdańsk
ZOZ Centralny Szpital Kliniczny UM
ul. Czechosłowacka 8/10
Łódź
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. M Kopernika
ul. Pabianicka 62
Łódź
A teraz coś z upełnie innej beczki (Chester ma rację - bałagan sie robi...)
Zamówień na spodenki mam już wystarczająca ilość by zamówić pierwszą partię, ale ciągle mam nieco mało nowych koszulek. Poczekam jeszcze do przyszłego tygodnia.
#17 Gosc_Anonymous_*
Napisano 18 czerwiec 2010 - 12:14
Napisano 18 czerwiec 2010 - 13:08
A tym czasem spotkała nas forumowa nobilitacja :-)
A jeśli chodzi o rejestrację Warmiaków i Mazurów to tu:
Wojewódzka Stacja Krwiodawstwa
ul. Hanki Sawickiej 27,
10-247 Olsztyn
tel./fax (0-89) 526-57-55
Napisano 22 czerwiec 2010 - 21:52
"Nie ma nic prostszego - trzeba po prostu udać się do najbliższego Punktu Krwiodawstwa (adresy powyżej). Tam wypełniamy ankietę medyczną.
Oto lista przeciwskazań dyskwalifikujących nas jako dawcę:
- zakażenie wirusem HIV (lub przynależność do grupy zwiększonego ryzyka zakażenia tym wirusem)
- obecność antygenu HBs, przeciwciał anty HCV przy obecności HCV RNA (obecność przeciwciał HBc oraz przebyte zakażenie wirusem typu A są akceptowalne)
- aktywna gruźlica w okresie minionych 5 lat
- cukrzyca – jeśli wymaga podawania leków p/cukrzycowych
- aktywna astma wymagająca podawania leków (jeśli kandydat nie miał napadu astmy przez ostatnie 5 lat i nie pobiera leków to może być zakwalifikowany)
- przebyty zawał serca, zabiegi naczyniowe na sercu (pomostowanie) i inne schorzenia wymagające ciągłego podawania leków (wypadanie płatka zastawki dwudzielnej, zaburzenia rytmu nie wymagające leczenia są akceptowalne)
- epilepsja (jeżeli pacjent pobiera leki p/padaczkowe i w ciągu minionego roku nie wystąpił więcej niż jeden napad to dawca może być zakwalifikowany)
- nadciśnienie – jeżeli jest utrzymywane na prawidłowym poziomie przez leki to kandydat może być zaakceptowany) stosowanie leków hormonalnych ( konsultacja z lekarzem Poradni Przeszczepowej)
- ciąża – ciąża i laktacja bezwzględnie dyskwalifikuje dawcę (czasowo)
łuszczyca tatuaż (jeżeli upłynął co najmniej rok od jego wykonania, tatuaż nie jest przeciwskazaniem)
Po wypełnieniu ankiety i po przebadaniu przez lekarza oddajemy 10 ml krwi.
To nic NIE BOLI
Wynik badania i dane osobowe zostają zapisane w bazie kandydatów na dawcę szpiku kostnego POLTRANSPLANTU
Potem już tylko oczekujemy na telefon, że ktoś czeka "