Starty, treningi, wspólne imprezy rowerowe
Napisano 04 kwiecień 2012 - 19:27
dodam jeszcze link:
http://www.poltransp...cja_dawcow.html
Jest tam: RCKIK Wrocław, a przecież punkt w Głogowie podlega temu z Wrocławia.
Napisano 04 kwiecień 2012 - 20:08
Napisano 05 kwiecień 2012 - 07:16
przygrze, nie patrz na internet idź do szpitala i się zarejestruj, nie ma czasu do stracenia , byłem, zapytałem była możliwość to się "zapisałem"...
No to wynika z tego, że czasem internet, zamiast pomagać w szukaniu informacji, utrudnia jej znalezienie Skoro Tobie się udało bez problemu zarejestrować, to i ja zapytam o to badanie i rejestracje w bazie dawców.
Nie musisz nigdzie chodzić. Na www.dkms.pl możesz się zarejestrować. O ile dobrze pamiętam, na stronie wypełniasz formularz i otrzymujesz "pakiet startowy", czyli papiery do podpisania, pałeczki do pobrania śliny, kopertę do odesłania tego wszystkiego. Ja się zarejestrowałem w taki sposób. Później zamawiasz koszulkę Drużyny i... jest fajnie, bo jest na coraz więcej.
O fundacji DKMS wiedziałem wcześniej, ale ze względu na to w jaki sposób działa ta fundacja, nie chcę się u nich rejestrować. Był kiedyś nawet o tym program w telewizji. Nie chcę też wywoływać tutaj burzy, dlatego wolałbym nie zagłębiać się w szczegóły i jeżeli ktoś chce być u nich zarejestrowany, to szanuję tę wolę i nie mam nic przeciwko. Nie ulega też wątpliwości, że ich sposób rekrutacji jest najwygodniejszy dla potencjalnego dawcy.
P.S.
Koszulkę już mam od jakiegoś czasu, ale obiecałem sobie, że jej nie założę, póki się nie zarejestruję jako potencjalny dawca
Pozdrawiam
Grzegorz
Napisano 08 kwiecień 2012 - 18:36
Dość pilnie (zgłoszono już 9 drużyn) potrzeba dwóch rezerwowych do składu Drużyny Szpiku 2 Slow Motion. Bez podania rezerwowych nie mogę wysłać zgłoszenia. Marras?...
Chętnych proszę o dane: imię nazwisko, pesel, nr dowodu na email: [email protected]
Napisano 08 kwiecień 2012 - 21:22
Drużyna 1 i 3 - organizujcie się, bo miejsc systematycznie ubywa...
Napisano 09 kwiecień 2012 - 17:43
Co do Trzebnicy to oczywiście startuję. Jednak od tego roku nie można ustawiać grup - jest losowanie i tyle. Tak więc fajnie jak byś startował, jednak na wspólną jazdę są marne szanse...
Napisano 09 kwiecień 2012 - 20:04
Zgłoszenie Drużyny Szpiku 2 Slow Motion już poszło:
1. Rafał Stasik - kapitan
2. Maciej Norek
3. Dariusz Waleriańczyk
4. Jędrzej Schepke
5. Maciej Banach
Rezerwowi:
1. Krzysztof Piesiak
2. Wigosław Jakubowicz (jeśli zbierze zespół 3, to go "wymienimy"
PS. Hej, Fast pedał Hiacynt - nie chcę krakać, ale w sobotę jedno całe kółko wytrzymałeś w tyłach peletonu. :-P Może zamiast bez sensu jeździć kupę kilometrów na rowerze warto byś zaczął trenować? Poza waleniem wielu kilometrów warto wprowadzić na stałe do słownika takie pojęcia jak plan treningowy, periodyzacja, REGENERACJA, ODŻYWIANIE, zakresy, baza, siła, interwały, BPS... Nie ma w tym cienia złośliwości - zwyczajnie widzę, że twój zapał do sportu nie ma rąk ani nóg, i wszystko idzie w asflat... :-/
Napisano 10 kwiecień 2012 - 10:12
#654 Gosc_Rzysko_*
Napisano 10 kwiecień 2012 - 18:34
Na to już nic nie poradzę, tak i teraz jaki i przez kilka najbliższych lat, gdyż nadal mam złamaną kość dłoni [trójgraniastą] i bez operacji siłowni nie będzie. :-(
Nom założenie jazdy w tunelu z tyłu - większe pole manewru, przy tym wietrze się nie sprawdziło, średni puls mówi wszystko o moim treningu - 159... myślę że źle nie jest... :-?
Co do diety wystarczy na miesiąc przed ważnym startem nie widzę potrzeby długo-trwalszej, nie zauważyłem większych różnic, w sobotę sprawdzałem dietę -na dzień przed, to bym nawet powiedział że z punktu widzenia startów mniej istotnych nawet na dzień przed jest dobra... ale musi być rygorystyczna 8<...l. wody i pełno makaronu a na godziny przed startem 10skibek chleba z miodem -trochę muliło ale podczas jazdy cukier zmalał i było elegancko...
Regeneracją zajmuje się mój lekarz Team-owy Tata Mieczysław. :-D
Plan treningowy - klubu GKS Tarnovia Tarnowo Podgórne myślę jest dostatecznie fajny a żeby go nie zmieniać - tylko muszę ruszyć Dupejszon !!! ^^
Nie trzymam się już tak bardzo pulsu bo to ściema na kiju i u osób takich jak Borys czy Rafał czy nawet a tym bardziej Bartek [WinSho] to jest bez sensu, głębszego czy płytszego po prostu bez sensu - sens był by wtedy gdybyśmy co dwa tygodnie robili testy tu: Friela -Mi wystarczy raz w miesiącu i tak go czuje przez kilka kolejnych dni po nim :-/
Myślę że obaliłem kilka mitów o sobie :mrgreen: a został ostatni który załatwiłem chwilkę temu :-P mianowicie ↓
Zapis powinien wpłynąć a krok pierwszy potrwa bo sianka brakuje - chyba że mogę zapłacić żytem, spróbuję do końca tygodnia ogarnąć pieniądze ale tyle razy mówiłem że to załatwię że sam w to nie wierzę :roll:
Napisano 10 kwiecień 2012 - 22:37
Oby, oby, bo ciągle ma wrażenie, że to co tu piszesz, a to co robisz to dwie rożne sprawy. Obym się mylił...Co do diety wystarczy...
Regeneracją zajmuje się mój lekarz...
Plan treningowy...
Co do diety, to może teraz nie czujesz różnicy, ale wszystkie te treningowo-dietetyczno-regeneracyjne "duperele" wychodzą po latach i znacząco mogą odbić się nie tylko na formie sportowej, ale przede wszystkim na zdrowiu, dlatego te sprawy należy traktować kompleksowo. Jeśli tak jest, to OK.
E no qrczaki, kolego. Trening w strefach jest bardzo ważny, żadna to ściema, zwłaszcza jeśli kolarstwo traktujesz poważnie. Potrzeba jedynie dobrze ustalić swoje tętno maksymalne i to nie na podstawie jakichś wzorów, ale testem zmęczeniowym. Ja swoje ustaliłem biegając - bieg z narastającą prędkością. Ale robiłem to pod kątem biegania. Poszukaj jak powinien wyglądać taki test dla kolarza, nie wiem, być może jest na forum. Zrób sobie taki test i potem masz pewne sprawy uporządkowane.Nie trzymam się już tak bardzo pulsu bo to ściema na kiju...
No nie... Weekend na jakiejś promocji i masz siano i na koszulkę i na spodenki! Do roboty się brać! Ja na swój pierwszy odtwarzacz CD przez miesiąc zapierdalałem na budowie :mrgreen: Poza tym więcej w miesiącu wydajesz na marsy i snickersy niż kosztuje koszulka :-P :mrgreen:Zapis powinien wpłynąć a krok pierwszy potrwa bo sianka brakuje - chyba że mogę zapłacić żytem, spróbuję do końca tygodnia ogarnąć pieniądze ale tyle razy mówiłem, że to załatwię że sam w to nie wierzę :roll:
Pozdrawiam i życzę konsekwencji.
PS. Zrób coś z ta ręką najlepiej najpierw do końca wylecz a potem się bierz za treningi.
Napisano 11 kwiecień 2012 - 06:42
Poszukaj jak powinien wyglądać taki test dla kolarza, nie wiem, być może jest na forum. Zrób sobie taki test i potem masz pewne sprawy uporządkowane.Nie trzymam się już tak bardzo pulsu bo to ściema na kiju...
Polecam książkę "Trening z pulsometrem", której autorem jest Joe Friel. Pozycja tania i jeśli o mnie chodzi, autor bardzo wnikliwie rozpatruje wszystkie zagadnienia związane z urządzeniem typu pulsometr. Oczywiście jeśli mnie wzrok nie myli kolega Jacek w swoim poście już wspominał o tym autorze. Pozostaje mi tylko dodać, że nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że kontrola intensywności treningu pod kątem zakresów tętna to ściema.
Tysiące albo nawet miliony sportowców uprawiających zawodowo swoje dyscypliny nie mogą się mylić. Pozdrawiam
Napisano 11 kwiecień 2012 - 07:37
Poza książka polecana przez Charlesa, polecam także książkę tego samego wydawnictwa - Inne Spacery, książkę Matta Fitzgeralda "Waga startowa". Książka traktuje o odżywieniu sportowców wytrzymałościowych w celu uzyskania wagi optymalnej (nie minimalnej!!!) pod kątem maksimum wyniku sportowego. Autor świetnie opisuje cały proces dochodzenia do własnej, dobrze zbilansowanej diety, a w konsekwencji optymalnej wagi. Przeczytałem od dechy do dechy...
Jak tam drużyny 1 i 3? Drużyna Szpiku 2 Slow Motion jest już oficjalnie zarejestrowana! :-)
PS:
#660 Gosc_Rzysko_*
Napisano 11 kwiecień 2012 - 18:50
- Pro tour oczywiście że używa pulsometru ale jako wskaźnika zmęczenia a trening opiera się o pomiar wattów, serce szybko się przyzwyczaja do wysiłku a na wattach można się opierać przez dłuższy czas co nie powoduje przetrenowania przez testy, co do obliczania to oblicza się tylko i wyłącznie próg tlenowy bo jak obliczyć maks skoro to zależy od psychiki ?? Wg. tlenu się ustala inne progi i ja tak mam, ale żeby ustalić próg to albo doświadczenie co zaskakujące u mnie się sprawdziło albo ciężki test ...Tysiące albo nawet miliony sportowców uprawiających zawodowo swoje dyscypliny nie mogą się mylić. Pozdrawiam