hej,mam mozliwosc kupna ramy Canyona CF SLX.Rama jest bez widelca,moze wiecie czy mozna gdzies dokupic jakis nawet inny widelec?z tego co wiem jest to tapered 1 1/2 na 1 1/4 czyli jakis mniej typowy
Widelec Canyon
Napisano 14 marzec 2017 - 20:38
Nie jestem pewien na 100%, ale w ostateczności chyba mógłbyś wstawić "klasyczny" taper 1 1/2 na 1 1/8 i odpowiedni adapter do bieżni sterów. Np. coś takiego - https://www.cyclospo...1-1-8-cala.html
Napisano 20 lipiec 2017 - 05:36
Ciężko to ogarnąć jak do widelca full carbon można stosować taki pseudo patent.
Załączone pliki
Napisano 20 lipiec 2017 - 07:33
Z tego co wiem to właśnie endurance, model z przed 3 lat. Do zestawu dołączony kluczyk do mostka umożliwiający dokręcenie mostka z odpowiednią siłą. Co i tak nie ma znaczenia. Rura sterowa z karbonu musi mieć odpowiedni ekspander zamontowany we właściwym miejscu.
Napisano 20 lipiec 2017 - 09:51
Nie. Klasyczny ster, okrągłe podkładki. Sterówka 1 1/4". W rurze pustka, nie ma nic. Na rurę nachodzi mostek i na to plastikowa nakładka/korek.
Napisano 20 lipiec 2017 - 14:26
Nie wiem co oni teraz tam daja ale Canyon stosowal stery Acros, ktore pozwalaly na kasowanie luzow na sterach, bez koniecznosci stosowania Top Cupa.
Sam przez dlugi czas jezdzilem na pustej rurce, nawet bez zatyczki, ktora to i tak nie daje zadnego wsparcia.
Napisano 20 lipiec 2017 - 14:30
Stery Acros dalej tam siedzą chyba. Czy jest to rozwiązanie słabe? Nie wiem, mi się podoba bo jest proste w obsłudze i nigdy nie spotkałem się z sytuacją żeby ktoś zniszczył przez to rurę widelca.
@Malik - Pytanie czy stery regulowałeś zgodnie z instrukcją?
Napisano 20 lipiec 2017 - 15:03
Problemem nie jest kwestia jak skasować luz. Problem w tym, że karbonowy widelec pękł, bo jakiś oszołom zza biurka stwierdził iż nie trzeba dawać expandera do karbonowej rury sterowej.