Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#181 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 marzec 2014 - 19:17

ehlo,

Doczytałem w instrukcji: w GB-580P nie ma możliwości wgrania trasy do urządzenia. Można wgrywać waypointy i trackpointy. 

Nie działa (u mnie) automagicznie przechodzenie w stand-by a następnie wyłączanie licznika. Nie dość dobrze.

Przechodzenie w tryb stand-by (wyświetlanie zegara) już armaty. ;-)

-- 

Marcin Trzaska

#182 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 01 kwiecień 2014 - 05:22

ehlo,

Ruszyłem pupę i podszedłem do córki laptopa (z Windows) i wgrałem to cudeńko. Zaciekawiła mnie funkcja NAVIGATION. Stworzyłem testową trasę w Globo, wgrałem, pokazało OK i w programie i na Mio, ale trasy nie ma. Może trzeba doczytać.

(...)

Bo trasa tak stworzona wczytuje się do treningów. Przynajmniej u mnie. W "Routes" pojawiają się trasy stworzone ręcznie w urządzeniu z pojedynczych, wcześniej załadowanych do urządzenia waypoint-ów. W zasadzie należałoby podzielić dowolny zapis gpx na waypointy, wczytać je do urządzenia i zmontować route :)

U mnie trackpointy wczytują się tylko częściowo, np. trasa ma 111 jakichś tam jednostek (co to jest u licha...), rozpoczyna się wczytywanie, dochodzi do 18 jednostek i oprogramowanie w kompie zgłasza "unexpected error".

Dopiero teraz przyszło mi do głowy, żeby podłączyć Mio do innego usb, bo cały czas podłączam go do USB 3.0 Może znaczenie ma też 64-bit Windows? Pobawię się jak wrócę z pracy.

#183 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwiecień 2014 - 12:04

ehlo,

Ruszyłem dziś w trasę z nowym FW i włączoną Stavą w iPhonie.

Wg. licznika Mio: 45.190 km

Strava w iPhonie: 45.2 km

po w graniu na Endomondo: 44.59 km

po wgraniu na Strava: 44.5 km

Co ciekawe, trasa zapisana iPhonem (na ekranie 45.2 km) w serwisie miała 44.4 km. ;-)

Zacnie.

-- 

Marcin Trzaska

#184 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 01 kwiecień 2014 - 13:56

Dziwne, bo endo powinno przepisać kilometry z licznika. Ja niestety nie mam jak testować...

#185 krazen

krazen
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądGrójec

Napisano 01 kwiecień 2014 - 14:08

Czy na którymś z firmware Timex / GB-580P jest możliwość wgrania trasy którą wcześniej sobie zaplanuję na mapie i podążania za nią? Do firmware MIO udało mi się Magellanem wgrać trackpointy utworzone na podstawie trasy jaką sobie zaplanowałem w Google maps ale działało to kiepsko. Wraz z powiększającym się przejechanym dystansem widok mapy pokazywał się coraz bardziej oddalony i nie byłem w stanie go przybliżyć. W dodatku cały czas nawigacja była zorientowana na punkt końcowy "END", może miało to związek z tym że moja trasa była pętlą gdzie start i meta się pokrywały.

#186 KTMprime

KTMprime
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 04 kwiecień 2014 - 10:28

Witam.

Proszę o pomoc. Posiadam Mio 105 HC, wszystko ok do kiedy działałem z Endo a potem ze Stravą. Teraz chcę zacząć pracować na Training Peaks lecz tu jest już problem - Training Peaks nie współpracuje z Mio, tak więc pliki .gpx nie mogą być tam umieszczone (jako trening), po użyciu programu Jarka pliki .tcx również są odrzucane. Czy ktoś może wie czym lub gdzie przekonwertuje pliki z mojego mio .gpx na pliki garminowskie .fit

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

#187 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 05 kwiecień 2014 - 22:20

To ciekawe, bo przed chwilą załadowałem  do TrainingPeaks plik tcx ściągnięty programem yarexa. Ładowałem bezpośrednio przez przeglądarkę.

#188 albin1albin

albin1albin
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 06 kwiecień 2014 - 19:29

Może komuś się przyda. Zadałem pytanie do serwisu MIO kiedy jakiś nowy soft wyjdzie ....

Niewiem jaki dokładnie jest to nr softu.... jeszcze nie wgrywałem .. jak będe miał czas to zainstaluje i dam znać.

Odpowiedz z serwisu:

Uprzejmie informuję, że najnowsze oprogramowanie, dedykowane dla opisanego urządzenia można pobrać z poniższego odnośnika:

https://dl.dropboxus...-2O-130301E.RAR

Serwis nie posiada informacji na temat terminu ewentualnego udostępnienia nowszej wersji oprogramowania przez producenta.

Witam, zainstalowalem u siebie ten soft i od tamtej pory nie moge zrzucic tras do mio share i nie dziala mi czujnik tętna. Ma ktos poprzedni soft ewentualnie cos nowszego?

#189 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 06 kwiecień 2014 - 20:09

A soft z GloboSat działa wyśmienicie. Testowane dziś na Mnichu ;)

#190 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 kwiecień 2014 - 20:12

ehlo,

Potwierdzam. :-) 33.9km. ;-)

-- 

Marcin Trzaska

#191 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 07 kwiecień 2014 - 05:26

A u mnie ten soft w końcu zaczął mieć problemy. Kilka treningów temu okazało się, że trenowałem gdzieś na wodach zatoki Gwinejskiej w Afryce z kadencją maksymalną 3840... Pojawiały się komunikaty typu "Lap is full" (o co chodzi?), przede wszystkim jednak nie dało się eksportować treningu programem yarexa (komunikat "błąd komunikacji z MIO"). No i nie umiałem zakończyć treningu, naciśnięcie guzika "stop" powodowało jedynie jego pauzowanie. Dopiero po jakimś czasie (minutę-dwie) urządzenie pytało samo, czy chcę zakończyć trening, wtedy potwierdzałem.

Póki co wróciłem do wersji angielskiej i zastanawiam się, na czym polega problem. Pewnie można jakoś uszkodzić oryginalny loader. Ciekawe, że po wybraniu software update zawsze zgłasza się loader MIO Cyclo 105 niezależnie jakie akurat jest w środku oprogramowanie.

#192 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 kwiecień 2014 - 06:27

Nie spotkałem się z takim problemem u siebie. A co do zakańczania treningu, to jak było napisane wcześniej (i w instrukcji ;-)) to kończy się przyciskiem LAP.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#193 KTMprime

KTMprime
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 08 kwiecień 2014 - 13:19

To ciekawe, bo przed chwilą załadowałem  do TrainingPeaks plik tcx ściągnięty programem yarexa. Ładowałem bezpośrednio przez przeglądarkę.

Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mi podpowiedział jak to robisz ( jak wrzucasz tcx do treningów) mi za każdym razem wyrzuca błąd: "An error occurred uploading your device file"

Niestety z TrainingPeaks korzystam od niedawna i jestem w tym jeszcze słaby :/

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

#194 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 kwiecień 2014 - 13:50

ehlo,
A u mnie to tylko .tcx zgrany programem yarexa i wrzucony do TP pokazuje info o kadencji.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#195 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 09 kwiecień 2014 - 05:49

Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mi podpowiedział jak to robisz ( jak wrzucasz tcx do treningów) mi za każdym razem wyrzuca błąd: "An error occurred uploading your device file"

Niestety z TrainingPeaks korzystam od niedawna i jestem w tym jeszcze słaby :/

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

1. Loguję się do Training Peaks,
  2. W oknie kalendarza klikam na "+" w dniu, w którym chcę trening zapisać, otwiera się okno "Add to Calendar",
  3. Poniżej w "New Workout" wybieram rodzaj aktywności klikając na odpowiedni guzik (ja akurat wybieram "Mtn Bike"),
  4. Otwiera się kolejne okienko, w którym klikam na guzik "Upload Device File", a później w "Browse to upload device file",
  5. Otwiera się okno systemowe Windows, w którym znajduję plik z treningiem i klikam na niego dwa razy,
  6. Po wczytaniu się treningu poprzednie okienko, to w którym wybierałem "Upload device file" jest już wypełnione informacjami o treningu,
  7. Na zakończenie klikam na "Save & Close" i mam trening w kalendarzu.

Czach, ja mam podobnie z Golden Cheetah. Trening wyeksportowany programem Training Gym do pliku .gpx i wczytany do Endo lub Stravy jest poprawny, natomiast GC nie widzi większości informacji oraz  pokazuje błędną datę i godzinę, a dokładnie datę i godzinę bieżącą, a nie treningu. Wyeksportowałem więc trening wczytany wcześniej do Stravy, do pliku gpx i wczytałem do GC - teraz gra, wszystko widać :) Może z TP będzie podobnie?

#196 albin1albin

albin1albin
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 09 kwiecień 2014 - 06:16

Siemka. Ponawiam prośbe, ma ktoś może jakaś instalkę softa do mio? Wgrałem jakaś podaną tutaj przez forowiczów i teraz nie mogę zrzucić tras do mio share i nie działa mi pulsometr.

#197 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 09 kwiecień 2014 - 08:48

A jakbyś tu zajrzał? http://service.mio.c...pe_English.html Przez ten czas, kiedy czekasz na odpowiedź już byś to sam znalazł bez trudu...

To wersja angielska na Europę Zachodnią, wraz z instrukcją jak to robić.

Jesteś pewien, że sterownik oraz ustawienia sprzętu są dobre?

#198 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 kwiecień 2014 - 21:28

Czach, ja mam podobnie z Golden Cheetah. Trening wyeksportowany programem Training Gym do pliku .gpx i wczytany do Endo lub Stravy jest poprawny, natomiast GC nie widzi większości informacji oraz  pokazuje błędną datę i godzinę, a dokładnie datę i godzinę bieżącą, a nie treningu. Wyeksportowałem więc trening wczytany wcześniej do Stravy, do pliku gpx i wczytałem do GC - teraz gra, wszystko widać :) Może z TP będzie podobnie?

Golden Cheetah też lubi tylko pliki .tcx generowane przez program yarexa. GPX ze Stravy także bez kadencji. ;-)

Może to kwestia wersji/OS.

-- 

Marcin Trzaska

#199 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 10 kwiecień 2014 - 11:05

Wczoraj się okazało, że program yarexa jednak widzi GB-580P i eksportuje pliki tcx... Przedtem nie działało, a teraz owszem :) I kadencja w GC jest.

#200 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 11 kwiecień 2014 - 14:06

Znowu ja :)

Jakiś czas temu mocno nawrzucałem do Mio Technology, że grzebią się z aktualizacjami, że oddają rynek Garminowi, że inne oprogramowanie pracuje na Mio 105 lepiej niż ich oryginalny polskojęzyczny soft itd. No i proszę - nowa wersja oprogramowania na Europę Wschodnią.

https://dl.dropboxus...-2O-130301E.RAR

Przesłana e-mailem przez Dawida Filara z Centrum serwisowego FIXIT S.A.

Jeszcze jej nie instalowałem, więc nic nie mogę powiedzieć, pewnie to tylko wersja 2.0 angielska przetłumaczona na m.in. polski. Ciekawe, że nie ma jej na polskiej stronie Mio...

Dodaj odpowiedź