Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#321 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 sierpień 2014 - 07:47

Hm, używam Twojego programu do zgrywania treningów z Mio. Z FW GS. I 0 problemów.

-- 

Marcin Trzaska

#322 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 14 sierpień 2014 - 07:56

Zmiana kontrastu jest, kiedys trafilem na to przypadkowo - chyba w momencie wlaczania, jak jest to logo z napisem gp-580p trzeba strzalkami gora-dol poklikac

A wie ktos moze, czy mozna jakos GPX'a zapodac do tego licznika czy tez jedyna mozliwosc nawigacji to wykilkanie trasy z poziomu tego programu GlobalSat'a ?

#323 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 14 sierpień 2014 - 08:28

Zmiana kontrastu jest, kiedys trafilem na to przypadkowo - chyba w momencie wlaczania, jak jest to logo z napisem gp-580p trzeba strzalkami gora-dol poklikac

A wie ktos moze, czy mozna jakos GPX'a zapodac do tego licznika czy tez jedyna mozliwosc nawigacji to wykilkanie trasy z poziomu tego programu GlobalSat'a ?

Faktycznie jest kontrast na FW GS - dzięki - tak jak pisałeś przyciski góra/dół po włączeniu Mio.

#324 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 14 sierpień 2014 - 08:35

Hm, używam Twojego programu do zgrywania treningów z Mio. Z FW GS. I 0 problemów.

Ja tam dostrzegłem problem przy pierwszym testowaniu (pokręciłem trochę kołem w domu i próbowałem to wczytać) - z tego co na szybko dostrzegłem, to nie pasują pola w których są zapisane indeksy gdzie zaczyna się  i kończy każdy lap, same dane dla poszczególnych pomiarów są już ok - ale w/w wysypuje program. :-) Dziś robię prawdziwy trening i dorobię poprawną obsługę - może już dziś będzie działający program. Więc trochę mnie to dziwi, że akurat u Ciebie jest 0 problemów.

#325 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 14 sierpień 2014 - 10:10

Ja po wgraniu ostatniego firmware'u GS zrobilem juz dwie jazdy (55km i 30km) i tez nie mialem najmniejszych problemow z konwersja do tcx'a ...

#326 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 14 sierpień 2014 - 14:18

Ja po wgraniu ostatniego firmware'u GS zrobilem juz dwie jazdy (55km i 30km) i tez nie mialem najmniejszych problemow z konwersja do tcx'a ...

Wczytałem 76km trasę i się nie wysypał, a przy wczorajszych testach z dwoma bardzo krótkimi domowymi treningami w domu program się sypał jak je pobierał.

Podsumowując - niepoprawnie generuje się jedynie sam opis LAP-ów (rekord dla każdego lapa jest teraz o 8 bajtów dłuższy i są pozmieniane niektóre pola  w których zwracane są dane), LAP-y w TCX endomondo i tak ignoruje więc tego problemu nie widać. Nagłówek z treningu jest ok - tu się nic nie zmieniło, i same punkty z pomiarami też są ok.

Tak czy siak pracuję nad poprawną wersją. :-)

#327 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 14 sierpień 2014 - 18:35

Ok, nowa wersja gotowa http://www.citysat.c...SforWIN2_03.exe - trochę na szybko, ale myślę że nic nie spierdzieliłem przy okazji. :-)

Na chwilę obecną temperatura jest importowana i zapisywana jedynie w wewnętrznym formacie programu, jak znajdę informację czy się da i jak zapisać ją w TCX/GPX to dorobię.

#328 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 sierpień 2014 - 19:02

TCX nie obsługuje temperatury. Wklejałem tutaj info (post #300). ;-)

-- 

Marcin Trzaska

#329 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 sierpień 2014 - 19:17

Gdy wyczytam treningi w Twoim programie to w podsumowaniu temperatura max/śr/min w każdym treningu jest taka sama. Z ostatniego pliku IMHO. ;-)

-- 

Marcin Trzaska

#330 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 14 sierpień 2014 - 19:51

Gdy wyczytam treningi w Twoim programie to w podsumowaniu temperatura max/śr/min w każdym treningu jest taka sama. Z ostatniego pliku IMHO. ;-)

No to replay: http://www.citysat.c...SforWIN2_04.exe

#331 MaRcIn30

MaRcIn30
  • Użytkownik
  • 440 postów
  • SkądPomorskie

Napisano 15 sierpień 2014 - 09:22

Czy mógłby mi kotoś krok po kroku wytłumaczyć jak zainstalować FW od GS, aktualnie mam 2.01 PL od Mio, czy potrzebuję dodatkowego programu do instalacji? Dzięki 

#332 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 15 sierpień 2014 - 10:40

Będziesz potrzebował:

a) firmware globo dla GB-580P http://www.globalsat...ct_cnt_folder=4

B) Magellan desktop PC tool http://www.magellans...CYC11___670.htm

1) Odpalasz Magellan desktop PC tool,

2) przechodzisz do configuration następnie firmware update,

3) naciskasz browse i wskazujesz uwcześnie ściągniety plik z firmware globo  - F-GGB-2O-1407041.GHX

4) w samym liczniku Mio Cyclo 105HC wybierasz w menu firmware update,

5) wciskasz w Update w Magellanie i czekasz,

Po aktualizacji firmware musisz w samym liczniku przywrócić ustawienia fabryczne i skonfigurować go od nowa, bo inaczej mogą się dziać dziwne rzeczy na ekranie. :-)

Mio Cyclo 105HC z firmware globo nie jest obsługiwany przez Magellan desjtop PC tool, ale jest taki sam program z globo - G-Sport Training Gym Pro. Bez problemu jak by co wrócisz do oryginalnego firmware Mio.

W moim miałem już firmware Magellana, Globo i Timexa (ten ostatni to o ile dobrze kojarzę).

#333 MaRcIn30

MaRcIn30
  • Użytkownik
  • 440 postów
  • SkądPomorskie

Napisano 15 sierpień 2014 - 11:31

Poradziłem sobie dzięki Twojej pomocy, choć nie obyło się bez problemów ;-)  Kilka prób i du..., nie mogłem zainstalować FW, ostatecznie udało się. Problem był banalny, na początku Mio pytało czy połączyć z PC, wystarczyło zaznaczyć, że nie a ja uparcie zaznaczałem TAK :oops:

#334 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 15 sierpień 2014 - 14:21

Genialnie ;)

...będzie źródełko na *nix'y? ;)

#335 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 sierpień 2014 - 17:09

Dziś zgrałem sobie z GPSies trasę giga "Liczyrzepy". I wiecie, że można plik .gpx wrzucić do Mio 105 (z FW GS) i korzystać z nawigacji?
Dołączona grafika

-- 

Marcin Trzaska

#336 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 15 sierpień 2014 - 19:01

Genialnie ;)

...będzie źródełko na *nix'y? ;)

Myślę że sobie dopiszesz, jak co to trza czekać, aż się trafią chęci u mnie. 

Fragment kodu który jest wewnątrz  ImportFromCyclo()
recived=USB_read_data(0x81, buffer);
size=0;
if (recived>0 && buffer[0]==0x85)
{
      size = buffer[2] + (buffer[1] << 8);
}

dbprintf(("Readed %d (0x%x) bytes [%d] for DEVICE INFO\n"),recived,recived,size);
printhexx(buffer,0,recived,32);

if (size<24)
{
    myprintf(("B▒▒d komunikacji z Cyclo105\n"));
    CloseHandle(hPort);
     return 0;
}

i dopisujesz:

b=0;
 for (a=3;a<size && buffer[a]!=0;a++)
 {
   devicename_str[b++]=buffer[a];
 }
 devicename_str[b++]=_T('\0');

if (strstr(devicename_str,_T("GB-580P"))!=NULL)
   GB580P_f=1;
 else
   GB580P_f=0;

A to juz dopisujesz w GetTrack()

Dla Track Header:
  if (GB580P_f==1)
 {
   TH.AvgTemp = (line[56] + (line[57] << 8)) / 10.0;
   TH.MinTemp = (line[58] + (line[59] << 8)) / 10.0;
   TH.MaxTemp = (line[60] + (line[61] << 8)) / 10.0;
  }

Dla lapów trza dodać zmienną lapsize bo rozmiar jest inny dla firmware GB a inny dla MIO:
  int lapcount;
  int lapsize=40;

if (GB580P_f==1)
    lapsize=48;

for (lapcount=0;lapcount< (size-24)/lapsize;lapcount++)
  {
    dbprintf(_T("DATA FOR LAP %d\n"),lapcount);
    line=buffer+3+24+(lapcount*lapsize);

LAPItems[lapcount].AccruedTime = (line[0] + (line[1] << 8) + (line[2] << 16) + (line[3] << 24)) / 10.0;
    LAPItems[lapcount].TotalTime = (line[4] + (line[5] << 8) + (line[6] << 16) + (line[7] << 24)) / 10.0;

if (GB580P_f==1)
{
      LAPItems[lapcount].startIndex = (line[42] + (line[43] << 8));
      LAPItems[lapcount].endIndex = (line[44] + (line[45] << 8));

LAPItems[lapcount].AvgTemp = (line[36] + (line[37] << 8)) / 10.0;
      LAPItems[lapcount].MinTemp = (line[38] + (line[39] << 8)) / 10.0;
      LAPItems[lapcount].MaxTemp = (line[40] + (line[41] << 8)) / 10.0;

}
else
{
      LAPItems[lapcount].startIndex = (line[36] + (line[37] << 8));
      LAPItems[lapcount].endIndex = (line[38] + (line[39] << 8));
}

Dla odczytu samych punktów:

if (GB580P_f==1)
  TPItems[tpicount].Temperature = (line[30] + (line[31] <<8)) / 10.0;

#337 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 16 sierpień 2014 - 00:38

@czach, zdradzisz sposob w jaki to zrobic ?

#338 MaRcIn30

MaRcIn30
  • Użytkownik
  • 440 postów
  • SkądPomorskie

Napisano 16 sierpień 2014 - 19:44

Wgrałem najnowszy FW od GS, obwód koła wklepałem 2094 dzisiaj wybrałem się na trning i po zgraniu z Mio danych programem (ostatnim) yarexa i wrzuciłem do Strava i doznałem szoku bo z zapisu wynika że przejechałem trasę  ponad 6 tyś. km z Europy do Afryki :shock:  Dodam że po instalacji nowego FW zresetowałem do ust fabr. Jakieś pomysły co do przyczyny?

#339 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 17 sierpień 2014 - 20:32

Pewnie zgubił się sygnał z GPS-u, albo ruszyłeś z treningiem gdy Mio jeszcze nie ustaliło pozycji GPS - myślałem kiedyś by się przed tym zabezpieczyć, ale jak do tej pory to nie miałem takiego problemu - zrobię poprawkę na taką ewentualność i zapodam poprawioną wersję.

Zapodaj ma e-maila trening, to zobaczę w którym miejscu są współrzędne zerowe - stawiam, że na początku treningu.

#340 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 sierpień 2014 - 17:57

@czach, zdradzisz sposob w jaki to zrobic ?

uruchamiasz program Training Gym Pro, wybierasz Data Transmission->Routes->Upload to Device i wgrywasz plik .gpx zgrany np. z GPSies.com.

-- 

Marcin Trzaska

Dodaj odpowiedź