Jump to content

Photo

Mio Cyclo

1162 replies to this topic

#441 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 November 2014 - 06:30

Tylko zmień firmware na oryginalny Mio. :-)

-- 

Marcin Trzaska

#442 Epep

Epep
  • Użytkownik
  • 26 posts

Posted 10 November 2014 - 11:51

Oczywiscie :). Zdzwoniłem dziś odbiera automat i mówi że serwsi nieczynny, trzeba czekać do środy.

Pozdrawiam

#443 Epep

Epep
  • Użytkownik
  • 26 posts

Posted 12 November 2014 - 16:09

Witam dzwoniłem do serwisu Mio. Panu który ze mną rozmawiał zgłosiłem na czym polega usterka, czyli brak możliwości nawiązania połączenia GPS. Pan przyjął zgłoszenie powiedział abym wypełnił formularz zgłoszenia usterki na ich stronie, zapakował licznik (na szczęście sam bez wszystkich zaczepów i czujników) i potwierdzenie zakupu. Jutro odbierze go kurier na koszt Mio. Jeśli go nie naprawią to dostane nowy egzemplarz. Bardzo miło się rozmawiało z serwisem, póki co duży plus za zainteresowanie się użytkownikiem ich produktu. 

Pozdrawiam

Piotr Perliński

#444 Epep

Epep
  • Użytkownik
  • 26 posts

Posted 17 November 2014 - 14:42

Dzień dobry, uaktualniając temat mio cyclo 105 który nie łapie sygnału GPS chciałbym powiedzieć, że właśnie dostałem informacje z serwisu. W ramach gwarancji licznik został wymieniony na nowy. :) Problem jak widać ma bardzo szczęśliwe zakończenie :) Pozdrawiam Piotr

#445 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 December 2014 - 23:16

ehlo,

Szukałem, szukałem i znalazłem. Dla osób, które mają wgrany FW GlobalSat:

Convert Globalsat GB580 .ACT files to GPX format, for uploading to Strava

https://github.com/kgkilo/act2gpx

W wykresach na Strava.com można uzyskać dodatkowo wykres temperatury (jak w Garminie).

edit: jest tam kilka drobnych błędów, ale łatwo je poprawić.

edit2: działa na Strava.com i w GoldenCheetah

-- 

Marcin Trzaska

#446 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 02 December 2014 - 20:48

Wytłumacz niekumatym (mnie) jak się tego używa?

#447 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 December 2014 - 21:34

ehlo,

No tak, nie pomyślałem o tym (bo korzystam jednego z uniksowatych systemów ;-)).

Aby korzystać z dobrodziejstw programu potrzebny jest język programowania Python[1]. Trzeba ściągnąć, zainstalować i uruchamiać pythona jako parametr podając act2gpx.py plik.act

No i trzeba to uruchamiać spod konsoli (cmd) (chociaż, być może jest jakieś GUI)

$ python ./act2pgx.py plik.act (na przykład)

https://docs.python....ng/windows.html

[1] https://www.python.org/downloads/

-- 

Marcin Trzaska

#448 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 posts

Posted 03 December 2014 - 07:49

Coś mi nie działa - python 3.4.2 przy wydaniu komendy "python act2gpx.py plik.act" mam komunikat

"File act2gpx.py line 254   

"""

^

SyntaxError: invalid syntax"

jakieś sugestie ?

A może udało się komuś to uruchomić na Windowsie (XP) ?

#449 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 December 2014 - 11:24

Spróbuj pythona z serii 2.x.y. U mnie w systemie jest 2.7.6 i działa bez problemu.

-- 

Marcin Trzaska

#450 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 posts

Posted 09 December 2014 - 21:15

Zastanawiam się nad zakupem Mio, czy ktoś mógłby dla mnie sprawdzić, czy funkcja treningu w oparciu o zapisany wcześniej przejazd bierze pod uwagę tylko średnią prędkość w czasie tamtej jazdy, czy rzeczywistą? Innymi słowy, jeśli bym przejechał odcinek X, pierwszą połowę z prędkością 15 km/h, a drugą z 25 km/h, potem tą jazdę wykorzystał do treningu, to czy licznik będzie pokazywał jako cel cały czas prędkość 20 km/h, czy cel się będzie odpowiednio zmieniał?

Drugie pytanie - jeśli dobrze zrozumiałem instrukcję, wspomniana funkcja treningu odnosi się do jednej z poprzednich zarejestrowanych jazd. Czy jest możliwość jakoś w miarę łatwo pociąć zapis jazdy na komputerze, żeby wykorzystać np. tylko podjazd jako punkt odniesienia do treningu?

Jeszcze trzecia sprawa: z jaka czestotliwoscia wyswietlana jest roznica czasu/odleglosci w czasie treningu ze swoja poprzednia jazda?

#451 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Posted 17 December 2014 - 20:57

Mam gs 580p w jakim formacie zapisać plik żeby endo pokazało cad, hr oraz temp?  jest to możliwe?

#452 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 December 2014 - 20:59

TCX/GPX. Z tym że Endo nie obsługuje danych dot. temperatury.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#453 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 30 December 2014 - 21:55

Dzień dobry, uaktualniając temat mio cyclo 105 który nie łapie sygnału GPS chciałbym powiedzieć, że właśnie dostałem informacje z serwisu. W ramach gwarancji licznik został wymieniony na nowy. :) Problem jak widać ma bardzo szczęśliwe zakończenie :) Pozdrawiam Piotr

Miałem to samo - utrata sygnału gps, z dnia na dzień, jednego dnia wszystko działało super, na drugi dzień zero sygnału, sprzęt nie widzi satelitów. Licznik odebrany przez kuriera 19 grudnia, dzisiaj wrócił. Akurat przed świętami się zepsuł, więc sprawa się nieco wydłużyła. Naprawa polegała na wymianie na nowy sprzęt. Jestem zadowolony z serwisu :)

#454 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 December 2014 - 22:36

ehlo, Tak wygląda w GoldenCheetah wykres temperatury z Mio (z FW GS):

-- 

Marcin Trzaska

#455 Epep

Epep
  • Użytkownik
  • 26 posts

Posted 31 December 2014 - 13:14

Widzę że juz dwie osoby Pirx i ja możemy potwierdzić, że serwis MIO nie robi swoim  użytkownikom "pod górkę" :). Cieszę się, że wszystko działa Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !!

#456 R32

R32
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 January 2015 - 21:22

słuchajcie prześledziłem ten wątek i mam w głowie mętlik, cena jest atrakcyjna dlatego mam kilka pytań:

1. Czy mio cyklo zapisuje dane z domowego trenażera? chodzi mi o zwykły zapis kadencji, pulsu, dystansu i prędkości.. Kończę trening wciskam na urządzeniu stop i przerzucam plik do stravy czy endomondo - bez żadnych dodatkowych komplikacji i grzebania w plikach - zamiany kropek na przecinki etc

2. Jak to się zgrywa ze stravą? Dam radę po prostu zgrać plik treningu na kompa i wrzucić to na stravę? czy potrzebuje jakiś dodatkowych programów etc ?

#457 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Posted 02 January 2015 - 21:57

Normalnie da sie zgrac plik i wrzucic na endo kub strave. Dane odleglosci bedziesz mial z kola. Jedyne czego nie bedzie to wykresu wysokosci i zarejestrowanej trasy na mapie.

#458 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2015 - 17:47

@R32:

1) z domowego trenażera? Co masz na myśli: rower z czujnikami podpięty pod trenażer, czy jakieś urządzenie z czujnikami ANT+? W tym pierwszym przypadku tak. Jedyne co możesz zrobić dodatkowo to wyłączyć GPS w urządzeniu.

2) zgrywasz plki z pomocą tego co oferuje Mio albo za pomocą Magellana na dysk a z dysku do serwisów.

-- 

Marcin Trzaska

#459 R32

R32
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 January 2015 - 10:33

@R32:

1) z domowego trenażera? Co masz na myśli: rower z czujnikami podpięty pod trenażer, czy jakieś urządzenie z czujnikami ANT+? W tym pierwszym przypadku tak. Jedyne co możesz zrobić dodatkowo to wyłączyć GPS w urządzeniu.

2) zgrywasz plki z pomocą tego co oferuje Mio albo za pomocą Magellana na dysk a z dysku do serwisów.

ad.1 tak, chodzi o rower podpięty pod zwykły trenażer domowy Elite. Aby później wchodząc w "trening" na stravie wyświetlało mi czas,dystans,puls, kadencję..

Rozumiem że muszę wgrać jakiś niefirmowy soft na nowe urządzenie? Jeśli tak to który? Ewentualnie co innego jeszcze muszę zrobić z nowym urządzeniem?

#460 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 January 2015 - 15:45

@up, nic nie musisz zmieniać, nie musisz wgrywać innego FW. Jedyne co to zrezygnuj z aplikacji od Mio i skorzystaj z Magellan PC Desktop Tool.

-- 

Marcin Trzaska

Reply to this topic